'Hun hoektanden zijn naar verhouding veel groter dan die van de hond. Ze kunnen elkaar in één hap doodbijten. ' Conflicten tussen katten gaan meestal over voortplanting of territorium.
Bijten van kitten en instinct
Katten zijn roofdieren en bij jagen hoort bijten. Dit gedag zit diep geworteld en het is ook normaal. Door met elkaar te spelen, oefenen kittens hoe ze later gaan jagen en om op de juiste wijze hun prooi te bespringen en te doden.
Jonge kittens lijken soms wel onkwetsbaar. Ze buitelen over elkaar heen, bijten in elkaars staart of trappen met de achterpootjes op het hoofd van een broer of zus. Maar als er te hard gebeten of gekrabd wordt, zal het 'slachtoffer' protesteren met een pijnkreetje en vervolgens weglopen.
Deze gewoonte is een manier om hun dominante rol te tonen en hun territorium veilig te stellen. Je zult dit gedrag vaker bij jouw kat zien, vooral als je een nieuwe kat in huis neemt. En al helemaal als beide katten katers zijn.
Als het tot vechten komt, kan het leiden tot narigheid als abcessen en overdraagbare ziektes als leukemie en kattenaids. Bovendien kennen katten geen overgave-gedrag, ze zullen vechten tot de andere kat ofwel dood is ofwel kans ziet om te vluchten. Dit speelt met name als de 'tegenstander' een ongecastreerde kater is.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
aan de lichaamstaal van een kat. Spelende katten houden hun nagels ingetrokken, bijten geremd en maken geen geluid. Ook tonen ze in het spel vaak een 'spelgezicht' en staat hun bek half open. Hoor je gegrom, blazen de katten tegen elkaar of hoor je een piep, dan is het echt geen spel!
Een kat bijt tijdens spelen, uit verveling, uit angst of vanwege pijn. Kittens leren al vroeg in hun leven dat speels bijten oké is, mits het niet te hard gaat. Maar als je kat niet van zijn moeder of van andere kittens zijn grenzen heeft geleerd kan het zijn dat hij hard bijten niet als gevaarlijk beschouwt.
Moederkat en kitten
Wordt een kat echt in het nekvel gepakt, dan is dit uiterst pijnlijk voor haar. Gebruik deze manier van oppakken dus niet. Ook als het gaat om straffen, omdat dit een tegenovergesteld effect heeft, stress en angstig gedrag bij je kat veroorzaakt.
Het belang van samen spelen
De kans dat een kitten alleen zich gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen (krabben aan de meubels, spullen vernielen), is veel groter bij één dan bij twee kittens. Bovendien is het natuurlijk veel gezelliger voor kittens om samen op te groeien.
Na de geboorte van elk kitten neemt de poes rust en verzorgt de eerder geboren kittens, in deze rustfase wordt er niet geperst. De gemiddelde tijd tussen 2 geboortes is 1-2 uur, maar helaas is nogal wat variatie mogelijk. Dat maakt het vaak moeilijk om te voorspellen of er nog wel een jong in de baarmoeder zit of niet.
Door een tweede kitten in huis te nemen ga je verveling van je katten tegen en hebben ze altijd een speelmaatje om actief mee te zijn. Dit zorgt ervoor dat “alleen” thuis zijn een stuk aangenamer en gezelliger is.
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Straf hem door hem consequent weg te halen van de plaatsen waar je hem niet wilt hebben. Hou hiervoor een vast stramien aan, zet hem bijvoorbeeld twee keer weg en zet hem de derde keer op de gang. Dit hebben ze na een paar keer echt wel door! Zorg daarbij dat je aangeeft wat je wel wil.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee. Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht. Zo voorkomt u dat de kat om aandacht gaat vragen op momenten dat het niet uitkomt, zoals bv. 's nachts.
Stap 1: Aan elkaar laten wennen
Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen. Je kan ook een voorwerp ruilen, zodat de katten daaraan kunnen snuffelen.
kittens die regelmatig even vastgehouden worden, ontwikkelen zich beter dan kittens waarbij dit niet het geval is. tussen de drie en zeven weken is het zelfs van cruciaal belang dat de kittens regelmatig gehanteerd worden, ivm de socialisatie, het wennen aan mensen.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Hoe kunt u helpen? Zoals voor veel diersoorten geldt, kan snuffelen en neuzen aan het lichaam van zijn overleden maatje uw kat helpen bij de rouwverwerking. Daarom is het zinvol om het lichaam van een geëuthanaseerde kat niet meteen te laten cremeren maar eerst mee naar huis te nemen.
Hoe kun je zien dat jouw kat rouwt? Je zult merken dat je kat zijn maatje de hele tijd aan het zoeken is. Hij miauwt veel, hij slaapt meer dan normaal, wil niet meer spelen en soms wil hij zelfs niet meer eten. Als je kat slecht gaat eten is dat erg gevaarlijk.
We beseffen het vaak niet, maar ook dieren rouwen om het verlies van soortgenoten of een familielid. Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden.