Echt veel kosten besparen doe je namelijk niet door de magnetron te gebruiken. Het gasverbruik in de keuken is slechts drie tot vijf procent van het totale verbruik in huis. "Dus ondanks het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening", zegt Donat tegen EditieNL.
De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.
Een magnetron is ideaal om eten op te warmen. De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf. Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven. Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Met de microgolf is dat 2 minuten en met een gasvuur of elektrische kookplaat meer dan 3 minuten. Wat het verbruik van energie betreft: bij een waterkoker is dat 0,02 kWh, bij de microgolf 0,04 kWh en bij een kookpot op een gasvuur loopt dat met 0,07 kWh zelfs op tot meer dan het driedubbele.
Heb je een magnetron met wat meer vermogen (500+ watt) dan kun je er ook mee koken. Maar dat koken, opwarmen en ontdooien kun je ook heel prima zonder magnetron. In een pannetje (koekenpan of au bain marie in mijn favoriete steelpannetje ❤ ) of in de oven.
Ja, je kunt rijst koken in de magnetron! Doe daarvoor de rijst met ongeveer 2 keer zoveel water in een magnetronbestendig bakje of schaal. Dek goed af en verwarm ongeveer 10 minuten op de hoogste stand of net zo lang tot er kleine gaatjes in de rijst zitten waar stoom uit ontsnapt.
Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
Voor het verwarmen van kleine porties is de magnetron zuiniger dan het fornuis of de oven.
Oven en magnetron
Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo'n 35 kWh energie.
Het kost 0,10 euro om één liter water te koken op inductie." Met zekerheid is een waterkoker dus de goedkoopste manier om water op te warmen!
Wat is goedkoper warm water uit de kraan of uit de waterkoker? Meest zuinige optie Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt.
Vloeistoffen in de magnetron
De microgolven verhitten het water heel snel, maar van buiten zie je dat niet. Het water gaat niet borrelen zoals wanneer je het op het fornuis zou verwarmen. Dat komt omdat het water sneller tot het kookpunt is gebracht dan dat er stoom kan vormen (de bubbels bij kokend water).
Je kunt het product ook verwarmen in de magnetron. Hierbij kun je de groente voor het opwarmen afgieten en in een schaal ongeveer 30 seconden verwarmen (afhankelijk van het vermogen van de magnetron).
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Yoghurt of kwark verwarmen kan!
Wist je dat je yoghurt en kwark ook kunt verwarmen? Yoghurt en kwark kun je goed gebruiken als alternatief voor kookroom tijdens het bereiden van een maaltijd.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Aardappelen koken in de microgolfoven of stoomoven
Vul een microgolfbestending kommetje met een bodempje water, voeg de aardappelblokjes toe en kook ze gaar in een 7-tal minuten op 600 Watt. Naarmate je per keer meer aardappelblokjes wil garen, kan er wat meer kooktijd nodig zijn.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.