Een spijkerbroek, ook wel jeans, is een broek die meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim oftewel spijkerstof) wordt gemaakt.
De stof is een keperweefsel van witte en blauwe katoendraden. De draden werden zeer strak geweven, wat de stof sterk maakte. De draad waarmee spijkerstof wordt gemaakt is sterk katoen, dat denim zijn bijzondere look geeft.
In Bangladesh worden de meeste spijkerbroeken ter wereld gemaakt.
Denim is inderdaad een andere naam voor spijkerstof. Het is een weefsel in keperbinding: een 'bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof', zoals dat heet. Keperbinding (in het Engels 'Twill' genoemd: één van de drie hoofdbindingen van textiel.
Nou, heel simpel: Dat komt omdat de allereerste spijkerbroeken met spijkers aan elkaar zaten.
De meest gangbare stoffen voor broeken zijn: jeansstof (denim) met of zonder stretch, gabardine, bengaline, linnen, (stretch)katoen. Je kunt ook ribcord of wol gebruiken.
Voor een pantalon gebruik je een wat stijvere stof, zoals corduroy of gabardine. Corduroy, of ribfluweel, is te herkennen aan de geribbelde en fluwelige structuur. Hoe breder de ribbel, hoe steviger de stof. Gabardine is door zijn elegante uitstraling een veel gebruikte stof voor mantelpakken.
Voor iedere spijkerbroek worden ongeveer 150 bolletjes katoen gebruikt.
Naast viscose tref je ook regelmatig polyester aan in jeans. Polyester maakt de stof soepeler en zorgt voor meer vormvastheid. Dus in dat geval behoudt de jeans juist beter zijn pasvorm.
Wat moet je weten? Kleding wordt vaak gemaakt van katoen, polyester en elastaan. Elastaan is beter bekend als spandex of lycra. Daarnaast worden ook synthetische vezels gebruikt, zoals viscose (kunstzijde), polyamide (nylon), acryl, en natuurlijke vezels, zoals wol (merino, kasjmier, schaap), leer en zijde.
Denim is een sterke stof, die voornamelijk bestaat uit katoen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde keperbinding. Dat is dat diagonale ribbelpatroon in de stof. De katoenen keperstof is in een soort ketting geregen, wat inhoudt dat de inslagdragen onder twee of meer kettingdraden doorgaan.
Indigo-kleurstof is een kleur die wordt gebruikt om denim te kleuren. Het is een organische kleurstof met een opvallende blauwe kleur. Sinds de oudheid werd het gemaakt en gebruikt in India. Indigo werd gewonnen uit verschillende soorten van het plantengeslacht Indigofera.
Denim, ook wel spijkerstof, is een weefsel in keperbinding en wordt veel gebruikt voor kleding. Het is een bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof.
Eerst worden de stoffen gewogen, de dichtheid (aantal garen per centimeter) en dikte van de garen bepaald. De stof van de oude Levi 501 is net wat zwaarder dan die van de nieuwe. De broek is hierdoor in productiekosten waarschijnlijk duurder, maar dit wil nog niet zeggen dat de kwaliteit ook beter is.
“Duurzaam denim is bedoeld voor een niche markt”
“Een premium product is niet alleen gemaakt van goede materialen maar wordt ook op een ethisch verantwoorde manier geproduceerd,” aldus Vertika Verma, manager van de afdeling ontwerp binnen het bedrijf.
Officieel is dát dus de échte 'vijfde broekzak'. Omdat de meeste mensen aan het kleine broekzakje denken bij het horen van de term 'vijfde (broek)zak', is het goed om dat begrijpelijke misverstand uit de weg te helpen.
Denim is meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim/spijkerstof) gemaakt. De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn.
De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben daarentegen een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Katoen – altijd goed
Heb je een kleiner budget, dan is katoen dus een goede optie. Katoen voelt fris en zacht aan, ademt en absorbeert goed, is sterk en redelijk strijkvrij en wasbaar op hoge temperaturen. Ook met de warme zomernachten in het vooruitzicht is katoen een erg goede keus.
Synthetisch wil zeggen dat het van niet natuurlijk materiaal is gemaakt. Nylon, orlon, acryl, enz. Katoen, wol, linnen en zijde zijn natuurlijke materialen. Handdoeken, spijkerbroeken, shirts zijn doorgaans van katoen gemaakt.
Was dan niet warmer dan 30 graden, anders gaat het extra laagje er sneller af. Een nieuwe jeans met een mooie donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut natuurazijn laten weken.
Textiel staat letterlijk voor geweven stof en is er in twee varianten: natuurlijk en synthetisch. Bij natuurlijke vezels zijn er ook twee mogelijkheden: dierlijk en plantaardigevezels. Plantaardige vezels zijn katoen, linnen en jute. Dierlijke vezels zijn kasjmier (geit), alpaca (schaap), wol (schaap) en zijde (rups).
Textiel is letterlijk "al wat geweven is". Het woord is afgeleid van het Latijnse woord "texere" dat weven betekent.