Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Aandacht en begeleiding door een fysiotherapeut is daarom vaak zinvol.
Dit is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van klachten van het bekken, de bekkenbodem, lage rug en buik.
Samen met u maken we een behandelplan. Hierbij evalueren we regelmatig hoe het met u gaat en of uw klacht vermindert. Hoe lang u bij mij onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek. De gemiddelde behandeling duurt 3 tot 6 maanden.
Bekkenbodemtherapie is een vorm van kinesitherapie die gericht is op het behandelen van klachten die te maken hebben met de bekkenbodem zowel bij mannen als vrouwen. Het is een methode waarbij je leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken.
Bekkenfysiotherapie wordt gedeeltelijk vanuit de basisverzekering vergoed als behandeling van urine incontinentie. Volwassenen krijgen 9 behandelingen vergoed, jongeren tot 18 jaar krijgen 18 behandelingen vergoed.
Een bekkenfysiotherapeut is speciaal opgeleid om een inwendig onderzoek te doen.
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Doe de oefeningen regelmatig. Voor het beste resultaat moeten de oefeningen gedurende enkele weken meerdere keren per dag gedaan worden. Als je vaker oefent, zal de controle over de bekkenbodem snel sterker worden. Dus twee keer per dag is prima, vijf keer per dag is beter.
Bij een te zwakke bekkenbodem zijn de spieren in dat gebied te slap. Daarnaast kunnen de blaas en urinebuis niet goed samenwerken, waardoor u ongewild urine kan verliezen (urine-incontinentie). Soms is het moeilijk goed uit te plassen of is er sprake van vaak of snel aandrang hebben om te plassen.
Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen. Blijf vooral in contact met je lichaam, luister ernaar.
Vaginaal palpatie onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in half-zit (tussen liggen en zitten in). In deze houding kunt u, wanneer u dat wilt, met een spiegel meekijken. Eerst kijkt de bekkenfysiotherapeut alleen naar de bekkenbodem en zal vragen deze aan te spannen en daarna weer te ontspannen.
Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.
Veel mensen hebben last van bekkenbodemklachten. Zoals problemen met plassen, ontlasting, seksuele klachten, pijn of verzakking. De klachten en oorzaken van bekkenbodemproblemen zijn voor iedereen anders. De bekkenbodem zit aan de onderkant van de buikholte, rondom de plasbuis, vagina en anus.
De Bekkenbodem massage is een zachte diepe weefselmassage. Het is een diepgaande energetische massage van het bekkengebied als voorbereiding op sexual healing.
Indien bekkenfysiotherapie onvoldoende helpt kan een ring ingebracht worden. Deze verbetert niet de verzakking zelf, maar verhelpt soms wel de klachten. De ring spant de vaginawand op, maar de ring moet wel enige steun vinden op de bekkenbodem, die dus niet al te slap mag zijn.
Zwaar lichamelijk werk (zoals tillen, sjouwen, lang staan), overgewicht en veel hoesten of persen kan de bekkenbodemspieren verslappen. Wanneer je zwaar lichamelijk werk doet of overgewicht hebt, is de druk op de bekkenbodem hoger.
Klachten bij een overactieve bekkenbodem
Voorbeelden van klachten die ontstaan bij een overactieve bekkenbodem: Pijn in de onderbuik, lage rug en rond de geslachtsorganen. Pijn hogerop in de buik of rug. Moeite met een rustige en diepe ademhaling.
Bekkenbodemproblemen zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid. U hebt dus de tijd om de voor- en nadelen af te wegen en uw keus te maken. Als u last heeft van problemen van de bekkenbodem, kunt u verwezen worden naar de gynaecoloog die gespecialiseerd is in bekkenbodemklachten.
Bij een zwakke bekkenbodem is het belangrijk de bekkenbodemspieren door middel van oefeningen te trainen. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan u hierover adviezen geven. Vaak verbeteren de klachten, in andere gevallen kunt u voorkomen dat ze verergeren of na een operatie terugkeren.
Hij werkt als een soort trampoline en is ergens altijd licht gespannen. Komt er druk op je buik, zoals bij niezen of springen, dan spant je bekkenbodem even aan en ontspant daarna weer.
Hardlopen, zònder urineverlies.
Je lichaam in conditie brengen en je bekkenbodem sterker maken. Jazeker! Door hard te lopen maak je je bekkenbodemspieren sterker.
Train je bekkenbodemspieren
Met de Kegel8 kunnen vrouwen van alle leeftijden hun bekkenbodemspieren trainen en sterk houden. De Kegel8 maakt de bekkenbodemspieren sterker. Het is tevens een goede manier om je voor te bereiden op conceptie en om na de bevalling weer in vorm te komen.
Doe voorlopig geen oefeningen met een hoge intensiteit bijvoorbeeld: springen, rennen, burpees ect. Vermijd oefeningen waarbij je iets zwaars boven je hoofd moet tillen als je staat. Dit kan een oefening zijn als een standing shoulder press of iets optillen in het dagelijks leven.
Bekkenbodem oefeningen:
Bij het oefenen moet je denken aan het intrekken en weer loslaten van spieren. Doe dit zo'n 10 maal, indien mogelijk 2 tot 3 keer per dag. Ook sporten, zoals fietsen en zwemmen, is bevorderend voor de bekkenbodem.