Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid. Dus ook douglas hout is niet waterbestendig als het lang in contact staat met water. Zorg dus dat het hout ook de tijd krijgt om goed te drogen en dat het niet contant nat is. Dat zal de levensduur van het hout flink verlengen.
Dat te nat hout slecht brandt komt omdat het verdampen van de groeisappen heel veel energie kost. Stookhout hoeft maar 20% te nat te zijn om 50% van de calorische waarde te verliezen. Met nat hout wordt het dus erg lastig om de kachel goed te laten branden.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Hoelang het hout precies moet drogen hangt af van het vochtgehalte bij het begin, het soort hout, het weer en de stukgrootte. Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen.
Hoewel vurenhout buiten altijd met vocht in contact komt, moet je contact met de grond vermijden. Omdat de bodem meestal vochtig is, zal zelfs geïmpregneerd vurenhout hier op den duur door aangetast worden.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Dit kan eigenlijk niet, brandhout dat eenmaal droog is zal door regen bijna geen vocht meer opnemen. Wel zal de buitenkant van het hout (schors) nat worden, dit is echter na een paar droge dagen weer verdwenen. Uiteraard geldt ook hier, “wat er niet aan komt hoeft er ook niet meer af”.
Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Een nadeel van vurenhout is echter dat het niet zo duurzaam is. Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen.
"Het wateren van hout is het gedurende zekere tijd bewaren van gevelde boomstammen in enlof onder water waardoor het hout uitloogt en na droging minder werkt (krimpen en trekken) en beter te bewerken is.
Houtrot kan al snel ontstaan bij een vochtpercentage boven 25%, zuurstof en een temperatuur boven de 4 a 5 graden. Dit is dus al snel en daarom komt houtrot al snel voor.
Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Om erachter te komen of hout droog genoeg is om te stoken moet je het vochtgehalte meten met een speciale houtvochtmeter. Een musthave voor iedere houtstoker. De Groene Stoker adviseert een vochtpercentage rond de 15%, liefst niet hoger.
Onbehandeld hout dat in aanraking komt met vocht zal het vocht opnemen en als het daarna in een droge omgeving komt te staan zal het water afgeven. Hierdoor kan het hout gaan krimpen en uitzetten. Wanneer hout langdurig in aanraking komt kan het gaan vlekken en schimmelen.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Voor de houtbescherming in je tuin raden we in principe steeds beits en houtverf aan voor zachthout, en oliën voor hardhout. Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak.
Het is meer werk maar het hout zal sneller drogen. Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan.
Het drogen moet altijd buiten gebeuren. Je kunt hout niet in de garage opbergen en twee jaar wachten. Het hout zal na die tijd even nat zijn en waarschijnlijk al beschimmeld zijn. Buiten in de tuin zoek je een ideale vrije ruimte waar je het verse brandhout kunt stapelen.
Houtvezels worden taai tijdens het drogen van het hout wat het kloven van het hout moeilijker maakt. Met name op de plekken waar het brandhout is doorgezaagd verloopt het indrogen sneller. Dit is de reden dat korte stukken hout sneller indrogen dan langere stukken.
Naaldhout zoals vuren en grenen groeien relatief snel en drogen door de open structuur van het hout sneller dan langzaam groeiende houtsoorten uit de tropen.