De spoeling blijft ongeveer 1 uur in uw blaas, zodat de medicijnen goed kunnen inwerken. U mag in die tijd niet plassen. U blijft 30-90 minuten in het ziekenhuis. Hoelang de behandeling precies duurt, hangt af van het soort blaasspoeling.
Door het zakje hoger te houden dan blaasniveau of voorzichtig te knijpen, loopt de vloeistof via de katheter in de blaas. Nadat het zakje leeg is, houdt u het zakje weer lager en dan stroomt de urine vanuit de blaas weer in het zakje (sol G en sol R moeten ongeveer 2 minuten inwerken).
Na 15 tot 30 minuten opent u de slang (naar het spoelzakje toe) waardoor de vloeistof weer uit de blaas in het spoelzakje kan lopen. Is het zakje weer gevuld met de vloeistof dan schuift u de klem er weer op en koppelt u de katheter weer aan de katheterzak.
Gebruik. 2 à 3 x per week, afhankelijk van de indicatie en voorschrift van de arts. De vloeistof dient 5 minuten in de blaas geïnstilleerd te blijven.
Door de continu blaasspoelen kan voorkomen worden dat de katheter verstopt raakt met bloedstolsels die zich vormen in de blaas. Ook kan blaasspoeling met gesloten systeem worden verricht om een geïrriteerde of ontstoken blaaswand te behandelen.
Blaasspoelen is een voorbehouden handeling die je als zorgprofessional, voor de veiligheid van de cliënt, correct moet kunnen uitvoeren.
c Neem een spuit uit de verpakking en laat de verpakking open liggen. d Trek met de spuit 10 - 50 ml spoelvloeistof op. e Leg de spuit terug in de geopende verpakking, zorg dat de conus steriel blijft.
De meeste patiënten verdragen blaasspoelingen probleemloos. Als er toch bijwerkingen optreden, beperken deze zich gewoonlijk tot klachten van de blaas zoals frequente aandrang om te plassen, pijnlijk of branderig gevoel in de blaas en plasbuis, moeite met ophouden van de urine, bloed of weefseldeeltjes bij de urine.
Uit recent onderzoek blijken gentamicine blaasspoelingen een effectief middel voor de behandeling van deze moeilijk behandelbare urineweginfecties.
De frequentie van spoelen varieert van lx per dag tot 2x per week, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de blaas. De volgende middelen kunnen worden gebruikt: fysiologisch zout, Solutio G en Solutio R. Alle genoemde oplossingen zijn verkrijgbaar in wegwerpzakjes.De Solutio G en Solutio R zijn zure spoelmiddelen.
Bij passief spoelen wordt spoelvloeistof enige tijd in de blaas achtergelaten. Bij actief spoelen loopt de spoelvloeistof direct weer terug. De spoelvloeistof loopt terug in het spoelzakje. Een nieuwe urineopvangzak wordt aangesloten.
Uro-Tainer® met natriumchloride wordt aanbevolen als blaasspoeling, om vuil en slijm weg te spoelen uit de blaas en katheter. Deze isotone vloeistof heeft een puur mechanische werking. Het voorkomt en verhelpt debrisvorming in de blaas.
De duur van een spoeling (regeneratie) van een AquaCell is afhankelijk van de (voor)druk in de waterleidingen. Door de bank genomen duurt dit 15 minuten maar het kan zo snel gaan als 11 minuten bij een hoge voordruk en zo langzaam als 20 bij een vrij minieme voordruk in de waterleidingen.
Thuis kunt u de blaas spoelen met kraanwater.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Omdat ik zoveel met deze groep patiënten werk, was ik direct enthousiast over het innovatieve product uit Hongarije, om een blaasspoeling te kunnen doen zonder katheter. Sinds twee jaar is dit alternatief beschikbaar en heet ialuadapter. Deze adapter is een mini katheter/adapter die 7 mm de urethra wordt ingebracht.
De meeste patiënten verdragen de blaasspoelingen probleemloos. Het inbrengen van de katheter kan gevoelig zijn en u kunt het gevoel hebben meer te moeten plassen dan normaal. De dag na de spoeling kunt u een wat branderig gevoel hebben bij het plassen. In principe zijn er geen bijwerkingen te verwachten.
Bijwerkingen van een blaasspoeling
Na de blaasspoeling kun je last hebben van bloed in je urine. Ook kan het plassen pijnlijk zijn en moet je misschien vaker plassen dan je gewend bent. Maar er zijn meer bijwerkingen mogelijk, zoals jeuk.
Actief of passief
Bij passieve blaasspoeling wordt meestal een gesloten systeem gebruikt om een volle blaas te voorkomen en omdat de hulpverlener die de spoeling toedient anders heel lang bij de patiënt moet gaan staan. Bij passief spoelen is er meestal een afgesproken inwerktijd.
Probeer de katheter niet af te klemmen met een kocher. Maak liever gewoon een knik in de katheter. De kocher kan namelijk de katheter beschadigen en zorgen voor lekkage.
De kosten voor de patiënt zijn afhankelijk van de toedieningsfrequentie, alsook de samenstelling en leverancier van de gekozen blaasspoeling. Globaal bedraagt de prijs in Nederland tussen de € 45,- en € 90,- per blaasspoeling.
Een kleinere hoeveelheid oplossing is ook comfortabeler voor de gebruiker. Solutio R is een licht hypotone vloeistof met een hogere concentratie citroenzuur en gluconolacton. Speciaal bedoeld voor katheters die hardnekkig verkalken en waarbij Suby G niet voldoende resultaat geeft.
Eerst wordt de blaas geleegd door middel van een katheter. Een katheter is een dun flexibel slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Via deze katheter brengt de verpleegkundige een kleine hoeveelheid (50 cc.) vloeistof in uw blaas.
Als je de NACL 0,9% niet in de katheter kan krijgen of de vloeistof loopt niet terug, dan moet de katheter verwijderd worden en een nieuwe ingebracht worden. Knip de katheter eventueel los, om te kijken wat de reden is van de verstopping.