Een anti-worteldoek is ook een goede maatregel om onkruid tegen te gaan. Vaak wordt het onder grind gelegd of onder bestrating. Als je het onder grind legt, moet je er wel rekening mee houden dat er minstens vijf centimeter grind op het doek wordt gelegd, anders heb je kans dat het doek omhoog komt.
Verwijder onkruid tussen de tegels met zout.
Zout is een effectieve manier om bijna elke plant te doden. Je kunt er dus voor kiezen om het zout tussen de voegen te strooien om toekomstige onkruidgroei te voorkomen. Net als azijn kan zout uw tegels beschadigen en moet het voorzichtig worden gebruikt.
Om onkruid tussen tegels of klinkers te verwijderen is een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje zeer effectief. Is dit u te intensief, gebruik dan heet water, een hogedrukspuit of een onkruidbrander. Pas in het geval van de hogedrukreiniger wel op dat u met de harde straal de tegels niet beschadigt.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
Sommige tuiniers gaan op zoek naar een goedkope onkruidverdelger en komen zo bij azijn terecht. 'Maar azijn inzetten tegen onkruid is geen goed idee', zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. 'Het is schadelijk voor de natuur. Borstelen, harken of heet water gebruiken zijn veel betere alternatieven.
Dit zout is bestemd om te voeren aan dieren of te gebruiken in productie van voeders maar is ook ideaal om onkruid te bestrijden. 2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij.
U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Gebruik een onkruidverdelger
Onkruidsoorten zoals paardenbloem, klaver en weegbree verwijder je snel en doeltreffend met een totale onkruidverdelger. Dit soort onkruidverdelgers is niet-selectief, waardoor elke plant die ermee in contact komt afsterft.
Onkruid doden met kokend water
Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af. De voedingsstoffen in de bodem rondom het onkruid zijn dan in zoverre verbrand dat er niets meer kan groeien.
Onkruid plukken kan jaarrond zolang het maar niet vriest. Toch is er een moment wanneer het plukken van onkruid veel effectiever is. Dit is tijdens een droge periode. Het onkruid plukt dan wat makkelijker en droogt ook sneller uit in plaats van dat het weer vast groeit.
Door onkruid te besproeien met heet water (99,5 °C) wordt de celstructuur vernietigd en wordt de plant tot in de wortel bestreden. Het hete water kan met een vaste spuitbalk of aangebouwde Flex spuitkappen (op een voertuig) of met de hand door middel van sproeilansen of handspuitbalk worden gesproeid.
Ook keukenzout werkt ter bestrijding van gladheid. Je hebt er minder van nodig dan strooizout en het kost ook minder. Een groot nadeel is wel dat het schadelijker is voor het milieu.
Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag. Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Waarom werkt zout goed bij warmte? Zout kan vocht uit de lucht opnemen en op die manier het asfalt koelen. Ook haalt zout het vocht uit het asfalt waardoor het minder plakkerig wordt.
Verbod op schoonmaakazijn in de tuin
De verboden op azijn gelden alleen op schoonmaakazijn! Natuurazijn mag gebruikt worden, maar werkt minder goed vanwege het lagere gehalte azijnzuur.
Steenzout voor schone bestrating
Dan is steenzout hiervoor de oplossing. Het zout zout werkt ook goed tegen groene tegels en bestrating. Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar en de zomer een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om de straat weer schoon te krijgen.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft.
Tip 1: gebruik geen azijn of chloor!
Vaak wordt op internet aangeraden om azijn of chloor te gebruiken om het onkruid te bestrijden. Doe dit niet! Het is niet alleen verboden door de Rijksoverheid, het is ook nog eens verspilde moeite.
Het smeltpunt van zo'n mengsel ligt ongeveer 10 graden lager dan dat van water. Bij een temperatuur van min 5 graden is een kilo strooizout nodig om 11,5 kilo ijs te laten smelten. Het smeltwater met zout vormt een pekellaag op de weg, die pas onder min 10 graden weer bevriest.
Osmose in planten
Als plantaardige cellen in zout water doet dan is er sprake van plasmolyse. Buiten de cel is er meer zout dan binnen de cel, daardoor gaat het water de cel uit. Uiteindelijk zit er zo weinig water in de cel dat het celmembraan los gaat laten van de celwand.
Hoelang strooizout (of pekel) blijft liggen, hangt af van een aantal factoren. Wanneer er veel beweging op de weg is zal het strooizout automatisch verwaaien naar bermen en grassen langs de wegen. Het verkeer zorgt er daarnaast voor dat het strooizout zich beter gaat mengen met het water waardoor het beter oplost.