Er zijn verschillende soorten eierkokers. Zo kun je kiezen voor een eierkoker waar 1, 2, 3, 6 of 7 eieren tegelijk in kunnen. De meeste eierkokers zijn alleen geschikt om eieren in te koken. Bij sommige eierkokers krijg je naast een eierhouder ook een speciaal bakje.
Kook voortaan je eieren in de QuiMax eierkoker. Altijd het perfecte resultaat of je nou van zacht- of hardgekookte eieren houdt. Plaats 1 tot maximaal 7 eieren in het eierrekje, vul het apparaat met water en kook het perfecte ei. Hij heeft voor een zacht gekookt ei 5 minuten nodig en 7 minuten voor een hardgekookt ei.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Een eierkoker is een keukenapparaat waarmee men eieren kan koken. Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat er niet op de tijd hoeft worden gelet omdat ze meestal vanzelf uitslaan als de eieren koken of dan een signaal afgeven.
Kortom: op dit moment is het goedkoper om te koken op gas dan op elektriciteit. Maar de energiebelasting op aardgas stijgt en door de dalende energiebelastingen op elektriciteit en het (waarschijnlijk) duurder wordende gas, komt het omslagpunt waar koken op elektriciteit goedkoper wordt dan gas steeds dichterbij.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren, Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen.
De eierprikker voorkomt dat eieren tijdens het koken barsten. Met behulp van de eierprikker wordt een gaatje in de bolle kant van het ei geprikt, waardoor de lucht kan ontsnappen en het ei heel blijft.
Een deel van de waterdamp ontsnapt door een gat, dat bovenin de eierenkoker zit. Zo wordt de hoeveelheid water geleidelijk minder, totdat alle water ontsnapt is. Dat is het tijdstip waarop de eieren gaar moeten zijn.
Gekookt ei: in óf buiten de koelkast
Het is niet aan te raden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum.
Want door het ei aan het einde van de kooktijd af te spoelen met koud water, komt er iets van het water in het ei terecht, dat wordt erin gezogen. Dit zorgt er weer voor dat het loskomt van de schaal. Om het u makkelijke te maken zijn er speciale eierprikkers te koop, maar het kan ook met de punt van een scherp mesje.
Een gaatje in een ei prikken hoeft niet, maar kan er wel voor zorgen dat het ei niet breekt tijdens het koken. Prik het gaatje in de onderkant van het ei. Aan deze kant zit een luchtzakje dat uitzet wanneer de temperatuur van het ei verandert.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken.
Doorprik het ei met een naald of eiprikker om te voorkomen dat het ei openbarst tijdens het koken. Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Vul de pot voor 3/4 met water en breng aan de kook. Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts.
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten 'schrikken'. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.
Als je eieren direct na het koken onder koud water houdt om af te koelen schrikt het ei hier als het ware van. Dit komt door de temperatuurverandering die opeens ontstaat waardoor het eiwit iets krimpt en daardoor loskomt van de schaal. Zo gaat het pellen vaak al een stuk makkelijker!
Verwarm de Airfryer voor op 120 graden Celsius. Doe de eieren in het mandje en bak de eieren 15 minuten voor hardgekookt en 12 minuten voor zachtgekookt. Spoel de eieren af en eet smakelijk!
Leg je eitjes met een lepel in het water. Waarom met een lepel? Als je de eieren één voor één op een lepel legt en het water in laat zakken, dan heb je de minste kans dat ze stukgaan of dat je je handen verbrandt. Je moet het snel doen omdat je precies wilt kunnen bijhouden hoelang ze koken.
Het koken van een ei in de magnetron is een snelle en eenvoudige manier om een ei te bereiden als je geen toegang hebt tot een fornuis of als je gewoon snel een ei wilt maken.