Het hart is een hol orgaan, dat bestaat uit vier ruimtes: twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. De linker- en rechterhelft worden verdeeld door een tussenschot (septum), en de ruimtes worden boezems/atria (boven) en kamers/ventrikels (beneden) genoemd.
Het gezonde hart is een spier die werkt als een pomp. Het zorgt ervoor dat het bloed voortdurend door uw lichaam stroomt. De bloedsomloop voorziet uw weefsels en organen van voedingsstoffen en zuurstof zodat ze goed kunnen functioneren.
Je hart is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Het pompt bloed rond en zorgt ervoor dat je lichaam functioneert zoals het hoort.
Een orgaan
Mensen en dieren bestaan uit een groot aantal organen elke orgaan heeft één of meerdere taken in het lichaam van een dier. Vandaar ook de definitie van het woord orgaan: “een deel van een organisme met een bepaalde taak”. Voorbeelden van organen zijn het hart, de longen en de maag.
Een hart is een orgaan dat bloed of hemolymfe verpompt in de circulatie van veel dieren. Daarbij zijn drie hoofdvormen te onderscheiden. Bij gewervelden bestaat het uit een tot vier hartspierweefsel bevattende holtes of kamers.
Ook dieren hebben weefsels en organen en ook planten hebben verschillende structuren al noemen we dat geen organen. Zo bestaat je arm bijvoorbeeld uit drie botten: opperarmbeen, spaakbeen en ellepijp. Je kunt er wel 23 verschillende spieren in aanwijzen.
'Gray's Anatomy', 's werelds meest bekende anatomielesboek, werd intussen geüpdatet met de nieuwe definitie van het mesenterium. Daarmee komt het totaal aantal organen in het menselijk lichaam op 79.
In ieder lichaam zitten verschillende organen die allemaal een eigen functie hebben. Ze werken samen en beïnvloeden elkaar, zodat je lichaam goed kan werken en je gezond blijft. Sommige organen werken samen aan eenzelfde taak, bijvoorbeeld het verteren van voedsel. Die organen behoren dan tot hetzelfde orgaanstelsel.
Een orgaan is, binnen een organisme, een geheel van weefsels met een of meerdere functies ten behoeve van dat organisme. Een huidmondje is bijvoorbeeld een orgaan dat bij planten de ventilatie regelt. Vaak oefenen stelsels van enkele organen gezamenlijk een bepaalde functie uit.
De huid vormt, als het grootste orgaan van de mens, ook onze beste bescherming.
Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen? Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm.
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst.
Denk aan rode rozen of aan hartjes die meestal met een rode potlood zijn ingekleurd. Rood is de kleur van de liefde, maar waarom eigenlijk? Dit alles heeft met je hart te maken. Rood is namelijk de kleur van het hart.
Het hart heeft een eigen soort spierweefsel, het hartspierweefsel. Door het ritmisch aanspannen van de hartspier wordt je bloed door je lichaam gepompt. Het hartspierweefsel kun je ook niet bewust aansturen, maar lijkt qua structuur meer op de dwarsgestreepte spier dan op de gladde spier.
Alle organen zijn voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen afhankelijk van het hart. In rust klopt het hart gemiddeld 50 tot 70 slagen per minuut. Bij inspanning kan dit oplopen tot zo'n 160 tot 180 keer per minuut.
Het kan echt gevaarlijk zijn als je er niet snel bij bent op het moment dat iemand in 'shock' is, dit omdat de vitale organen (hart, longen en hersenen) op een gegeven moment ook niet meer van bloed worden voorzien waardoor het slachtoffer kan komen te overlijden.
Voorbeelden van organen zijn de lever, longen, het hart, de nieren, de alvleesklier en de dunne darm. Voorbeelden van weefsels zijn huid, hoornvliezen, bot- en peesweefsel, hartkleppen en bloedvaten.
De huid is het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik.
Een rudimentair orgaan is een orgaan dat geen functie (meer) heeft. Bij verre voorouders had zo'n orgaan nog wel een functie maar die is verloren gegaan tijdens de evolutionaire ontwikkeling. Voorbeelden: het stuitbeentje bij de mens (ooit de aanleg van een staart)
Organen zijn opgebouwd uit verschillende weefsels. En in orgaanstelsels werken organen samen. Al die dingen samen vormen een organisme. Jouw huid is een orgaan.
Denk aan hoornvliezen, gehoorbeentjes, hartkleppen, huid, pezen en botweefsel. Van de meeste donoren zijn in de praktijk niet alle organen en weefsels bruikbaar. Bijna 70% van de donoren kon in 2019 meer dan één patiënt helpen.
Nieren worden het vaakst getransplanteerd en helpen patiënten in het eindstadium van een nierziekte. Andere organen die vaak worden getransplanteerd zijn o.a. levers, longen en harten. Ook de dunne darm en de alvleesklier kunnen worden getransplanteerd en er worden voortdurend nieuwe soorten transplantaties ontwikkeld.
De thymus, oftewel de zwezerik: het is volgens arts-onderzoeker Florit Marcuse misschien wel het onbekendste en onzichtbaarste orgaan dat we hebben.