Er is veel uitvoer van gasvormig aardgas vooral via België en Duitsland. Dit gas wordt verbruikt in Duitsland en België, maar ook doorgevoerd naar andere landen, al dan niet na opslag.
Noorwegen heeft net als Nederland veel gas, maar Noorse huishoudens gebruiken nauwelijks gas.
Ofwel: 25% van al het gas in Europa komt uit Rusland. In Rusland draait de export voor een heel groot deel op energie, zowel gas als olie. Het gas komt op verschillende manieren naar Europa. De bekendste pijplijnen zijn de Nord Stream 1-gaspijplijn en de veelbesproken Nord Stream 2-pijplijn.
België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Ierland zijn hiervan afhankelijk. De toevoer vindt plaats via netwerken als de Europipe-II en het Forties-pijplijdingensysteem. Als laatste importeren Italië en Spanje hun aardgas uit Noord-Afrikaanse landen als Algerije.
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd. In figuur 1 vind je de verdeling naar landen. Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Sinds maandag stroomt er gas vanuit Siberië naar het industriële noorden van China. De Power of Siberia pijplijn is 3000 kilometer lang en kan jaarlijks 38 miljard kubieke meter gas exporteren, schrijft het Russische bedrijf Gazprom, dat de lijn heeft aangelegd.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar. Daarnaast is een viertal gasvelden operationeel als gasopslagfaciliteit (plus nog één gasopslag in zoutcavernes).
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Bijna 60% van de huishoudens in Zweden verwarmt hun woning met een warmtepomp. Al sinds de oliecrisis van de jaren tachtig is Zweden begonnen met de afbouw van het gebruik van fossiele energie.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
De prijs voor gas in de VS is zo'n dertien keer lager dan hier, en dus loopt de Amerikaanse gasexport op volle toeren. Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland.
Het Noorse staatsolie- en gasbedrijf Equinor gaat vanaf 1 oktober meer gas leveren aan Europa. Het gaat om 2 miljard kubieke meter extra gas voor de komende herfst- en winterperiode.
2023/2024: 0,0 - Per 1 oktober dit jaar wordt geen gas meer gewonnen in Groningen. Cijfers op basis van berekeningen GTS. Een gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september. In gasjaar 2023-2024 kan het in zeer uitzonderlijke situaties nodig zijn om in beperkte mate gas uit het Groningenveld te winnen.
Het Groningenveld (ook wel aardgasveld van Slochteren) is een aardgasveld onder de Nederlandse provincie Groningen. Met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas is het het grootste aardgasveld van Europa en een van de grootste aardgasvelden ter wereld.
Naast het Groningen-gasveld telt Nederland zo'n 240 gasvelden. De helft hiervan ligt in de Noordzee. Behalve in Groningen wordt gas gewonnen in Friesland.
Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse aardgasreserve is al gebruikt. Met de huidige aardgasreserve kunnen we nog zo'n 17 jaar vooruit. Dat betekent dat het Nederlandse aardgas op het huidige tempo in 2034 dus echt op is. Die 17 jaar is gebaseerd op het productieniveau in 2015.
In de jaren 50 wordt bij Slochteren (provincie Groningen) het grootste gasveld van Nederland ontdekt. Koken en stoken gebeurt tot dan toe met hout en kolen. Door de vondst van de gasbel worden alle huizen aangesloten op aardgas. In 1963 begint de eerste boring.
Reserves, productie en export. Per eind 2020 had Gazprom een aandeel van 70% van de totale Russische gasreserves; ofwel 33.575 miljard m³ (2008: 33.100). Deze reserves zijn berekend op basis van de Russische methode.
In 2050 kan de wereld volgens de milieuorganisatie volledig draaien op duurzame energiebronnen. Biomassa, aardwarmte, zon en wind. Dat zijn de bronnen die de fossiele brandstoffen volledig moeten vervangen, staat in het rapport dat om de paar jaar verschijnt.
'In Polen, dat ongeveer de helft van zijn gas uit Rusland haalt, zitten de gasreserves voor bijna 80 procent vol. Het ministerie van Energie zegt dat ze daar op dit moment niet op hoeven in te teren als de gasstroom uit Rusland wegvalt, onder meer omdat het stookseizoen op zijn einde loopt.
In Nederland betalen we bijna 11 keer zoveel als in Hongarije, het land waar het gas het goedkoopst is. Dat het gas in Hongarije goedkoop is, zegt dan weer niet zo heel veel.
We maken in Nederland gebruik van gas uit eigen bodem en daarnaast nemen we gas af uit Noorwegen, Rusland en Qatar. Omdat we niet van één gasbron afhankelijk willen zijn, zijn we in de energiemarkt altijd op zoek naar meer flexibiliteit.