Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Een school kan niet zomaar weigeren om een leerling in te schrijven. De toelatingsvoorwaarden en redenen om een leerling te weigeren liggen namelijk wettelijk vast. Scholen mogen geen eigen extra toelatingsvoorwaarden opleggen. 'Geen vrije plaats meer' is een wettige reden om een kind te weigeren.
Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Een school kan niet zomaar weigeren om je in te schrijven. Jij hebt inschrijvingsrecht. Dat principe is vastgelegd in de regelgeving.
De regels verschillen van school tot school, kijk er dus eens het schoolreglement op na. Fysiek of psychisch geweld kunnen niet. De straf moet in verhouding staan tot de gepleegde feiten. Als een lichtere straf kan werken, mag de school niet kiezen voor een zwaardere straf.
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Bespreek uw klacht altijd eerst met degene die er direct bij betrokken is. Vraag de directie van de school eventueel om te bemiddelen. Ook kunt u het schoolbestuur inschakelen. Biedt dit geen oplossing, dan kunt u een officiële klacht indienen bij de klachtencommissie van de school.
Als een school jou niet inschrijft, is ze verplicht om die weigering op papier te zetten. Als je het papier niet krijgt, vraag er dan naar! Het is je bewijs dat je probeerde in te schrijven. Bij problemen kan je dan aankloppen bij het Lokaal Overlegplatform of de Commissie Leerlingenrechten.
U mag uw kind bij meerdere scholen aanmelden. U moet het burgerservicenummer (BSN) van uw kind doorgeven bij de inschrijving.
Aanmelden nieuwe school
Wanneer u wilt wisselen, is het aan u om een nieuwe basisschool te zoeken die uw kind aanneemt. Als u deze heeft gevonden, schrijft u uw kind uit op de huidige basisschool. De gemeente krijgt bericht van de uitschrijving.
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.
Neem dan contact op met het samenwerkingsverband waaronder de school valt. Elk samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt waar u terecht kunt. Op deze kaart vindt u de samenwerkingsverbanden in Nederland.
Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden hebben scholen een zorgplicht. Scholen werken daarbij samen in een regio. Deze samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat er een passende plek is voor alle leerlingen in de regio.
Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden. Landen moeten elkaar helpen om te zorgen dat ieder kind naar school kan.
Ja, een docent mag iemand sowieso laten nablijven. De wet schrijft hier geen richtlijnen voor Als het goed is denkt je school wel na over hoe docenten kunnen straffen.
Middelbare school neemt advies basisschool over
Dan bepaalt de school zelf in welk van deze klassen de leerling komt. Een middelbare school mag een leerling niet weigeren omdat de school de toetsscores te laag vindt.
Ga met je kind in gesprek over waarom hij of zij niet naar school wil. Neem je kind serieus en laat weten dat je luistert en wilt meedenken. Probeer rustig te blijven en te laten merken dat jij vertrouwen hebt in je kind. Bedenk samen wat jullie kunnen doen zodat je kind zich beter voelt op school.
Het basisschooladvies
Als de school een vmbo-tl/havo-klas, een havo-klas en een havo/vwo-klas heeft, mag de school wel zelf bepalen in welk van deze 3 klassen zij de leerling plaatst. Je mag je kind ook aanmelden voor ander een schooltype . De middelbare school beslist dan of ze jouw kind toelaten.
Er zijn situaties waarin het is toegestaan dat je niet naar school gaat. Dat is het geval bij ziekte, schorsing, godsdienstige verplichtingen, een huwelijk of uitvaart. Er moet dan wel toestemming zijn van school. Zit je thuis om andere redenen?
Je krijgt voor een school een volgnummer dat begint met een R: dit is het nummer voor de school waar je kind op de reservelijst staat. De reservelijst begint met 1 te nummeren. Wanneer er plaatsen vrij komen, worden de leerlingen op de reservelijst in de genummerde volgorde van hun reservelijst gecontacteerd.
Ongeoorloofd schoolverzuim (zoals spijbelen)
De school kijkt dan wat er aan de hand is en overlegt met de ouders en de leerling. Als een leerling te vaak afwezig is, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Die kan in gesprek gaan met ouders en leerling om te kijken wat er aan de hand is.
Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen. Wel moeten ze de straffen in het leerlingenstatuut opnemen.
Ga dan naar het schoolbestuur. Dat is verantwoordelijk voor het schoolbeleid en is de werkgever van de directie en de leerkrachten. De contactgegevens van het schoolbestuur staan in het schoolreglement of op de website over het onderwijsaanbod, bij de gegevens van de school.
De leerplichtambtenaar kan een proces verbaal opmaken. Dit heeft meestal financiële gevolgen voor de ouders. De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.