De politierechter of kantonrechter doet meestal onmiddellijk na de zitting mondeling uitspraak. De rechtbank doet meestal niet direct uitspraak, maar uiterlijk 14 dagen na de zitting.
Termijn bij dagvaarding
Nadat u de verkeersovertreding heeft begaan, kan het meerdere maanden tot zelfs twee of drie jaar duren vooraleer u een dagvaarding ontvangt om voor de politierechtbank te verschijnen. Het is belangrijk om in deze periode niet stil te zitten maar tijdig juridisch advies in te winnen.
Een dagvaardingsprocedure heeft namelijk geen vaste duur. De dagvaardingsprocedure kan enkele weken tot jaren in beslag nemen. Een dagvaardingsprocedure duurt slechts enkele weken als er geen reactie komt op de dagvaarding.
In verkeerszaken volgt de uitspraak vaak de dag zelf, ofwel onmiddellijk na de pleidooien, ofwel op het einde van de zitting. In sommige gevallen volgt de uitspraak na een week of op een maand. Dit hangt af van de complexiteit of de gebruiken binnen een Politierechtbank.
De officier van justitie moet er zorg voor dragen dat er minstens tien dagen zitten tussen het dagvaarden en de dag van de zitting. Dit geldt wanneer u moet voorkomen bij de meervoudige kamer. In het geval er gedagvaard wordt voor een zitting bij de politierechter hoeven er maar drie dagen tussen te zitten.
De wettelijke dagvaardingstermijn is ten minste één week (7 dagen). Daarbij zijn niet inbegrepen de dag waarop het exploot wordt betekend en de dag waarop de behandeling van het kort geding zal plaatsvinden. Er moet dus sprake zijn van 7 “schone dagen”.
De deurwaarder geeft de dagvaarding aan de andere partij (gedaagde) De andere partij (gedaagde) kan na ontvangst van de dagvaarding: contact opnemen met uw deurwaarder. Als zij het op tijd samen eens worden, kan uw deurwaarder de procedure intrekken.
Wanneer de Politierechter uw zaak behandelt, is het woord eerst aan de burgerlijke partij (het slachtoffer), zo er een slachtoffer is. Daarna komt het Openbaar Ministerie aan de beurt die een straf zal vorderen. Als laatste krijgt u als beklaagde het woord.
De rechter kan wel, als hij uw aanwezigheid op een latere terechtzitting nodig vindt, uw persoonlijke verschijning bevelen. Als u niet verschijnt en zich niet laat vertegenwoordigen, dan wordt de zaak buiten uw aanwezigheid afgehandeld en volgt een uitspraak bij verstek.
Het antwoord is terug te vinden in de Wegverkeerswet. Art. 62, 8ste lid van de Wegverkeerwet bepaalt dat, "te rekenen vanaf de datum van de vaststelling van de overtreding, binnen een termijn van 14 dagen een afschrift van het proces-verbaal zal toegezonden worden aan de vermoedelijke overtreder ervan."
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld.
Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.
U kunt in verzet gaan door een dagvaarding uit te brengen. De zaak wordt dan alsnog inhoudelijk behandeld door de rechter die het verstekvonnis wees. Als u niet tijdig in verzet gaat, dan kan de rechter de zaak niet meer behandelen en kunt u ook niets meer tegen de uitspraak van de rechter doen.
De politierechtbank behandelt alle eisen tot vergoeding van schade ontstaan uit een verkeers- of treinongeval, ongeacht het bedrag. Die vorderingen behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de politierechtbank. Dat betekent dat geen enkele andere rechtbank zich met dat soort zaak mag bezighouden.
Het reageren op een dagvaarding gebeurt in een conclusie van antwoord of, in kort geding, mondeling (eventueel met pleitnota). Een goede reactie is van groot belang, want niet reageren of niet goed reageren zal in de meeste gevallen leiden tot toewijzing van de eis uit de dagvaarding.
Na de uitspraak ontvang je kosteloos een kopie van het vonnis. Indien je wordt bijgestaan door een advocaat, zal het vonnis naar de advocaat worden opgestuurd. Op het ogenblik dat je het vonnis ontvangt, moet je nog niets ondernemen om de opgelegde straf of maatregel uit te voeren.
Als de gedaagde thuis is en de dagvaarding daarop in ontvangst neemt, is sprake van betekening in persoon. Ook als de gedaagde de dagvaarding weigert, is betekend in persoon. Als de gedaagde niet thuis is, kan de deurwaarder kijken naar art. 46 en 47 Rv.
De deurwaarder zal de dagvaarding persoonlijk op dit adres proberen te overhandigen aan de schuldenaar. Wanneer de schuldenaar niet aanwezig is dan mag de dagvaarding op locatie worden achtergelaten in bijvoorbeeld een brievenbus.
Als de gedaagde geen bekende woon- of verblijfplaats heeft, moet openbaar betekend worden: de deurwaarder laat de dagvaarding dan aan het Openbaar Ministerie en maakt die betekening vervolgens bekend. Vroeger moest die bekendmaking plaatsvinden in een landelijk of regionaal verspreid dagblad.
Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en een welgemeend 'goedemorgen' of 'goedemiddag' volstaat.
De dagvaarding is de eerste proceshandeling. De procedure is aanhangig zodra de dagvaarding door een deurwaarder aan de gedaagde is betekend. Hierdoor wordt de gedaagde opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. De dagvaarding bevat de eis en de gronden daarvan.
U kunt 1 keer 4 weken uitstel krijgen voor het sturen van uw schriftelijke reactie op de dagvaarding. Vraag om uitstel door de rechtbank een brief of e-mail te sturen. Deze moet uiterlijk op de dag vóór de rolzitting binnen zijn.
Een dagvaarding wordt meestal uitgereikt door de gerechtsdeurwaarder, maar kan in bepaalde gevallen ook worden uitgereikt door een postbode. Als de gerechtsdeurwaarder de dagvaarding uitreikt kan hij daarbij aanwijzingen geven en zal hij vertellen wat de inhoud van de dagvaarding betekent.
De politierechter of kantonrechter doet meestal onmiddellijk na de zitting mondeling uitspraak. De rechtbank doet meestal niet direct uitspraak, maar uiterlijk 14 dagen na de zitting. U bent niet verplicht om bij de uitspraak aanwezig te zijn.