Tips tegen te laat komen
Het is in feite super eenvoudig. Nee, je hoeft hoeft hiervoor geen 'training op tijd komen' te volgen. Dit is het geheim: Focus je niet op op tijd komen, focus op eerder aankomen. Met andere woorden, wees niet op tijd, wees vroeg.
"Te laat komen komt deels voort uit gedrag en deels uit je genen. Om niet te laat te komen, moet je daar bewust je aandacht op focussen. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk." Zo hebben mensen met een aandachtsstoornis als ADHD een grotere kans dat zij te laat komen, omdat zij een kortere aandachtsspanne hebben.
'Hedonisten' willen liever geen opofferingen doen; hun motto is “het moet wel leuk blijven”. Het onderzoek noemt een zesde type, de 'verstrooide professor'. Deze categorie laatkomer is snel afgeleid en kan daardoor het overzicht niet bewaren.
Kom je meer dan een half uur te laat, dan mag de school je niet meer toelaten tot het examen. De directeur van je school beslist of je een geldige reden hebt voor het te laat komen en of je het examen mag inhalen.
Dat een werknemer eens een keer te laat komt, daar is niets aan te doen. Wanneer de werknemer echter regelmatig te laat komt op het werk, kan de werkgever besluiten om disciplinaire maatregelen te treffen. Die maatregelen lopen uiteen van waarschuwingen tot ontslag (op staande voet).
Verbeter je humeur. Zoals net al uitgelegd, zorgt stress en verveling ervoor dat de minuten voorbij lijken te kruipen. Een goed humeur is dus dé sleutel voor voorbij vliegende tijd. Doe dingen die je leuk vindt, zoals: muziek luisteren, wandelen, of nieuwe dingen proberen.
In dit artikel ga ik in op de definitie van 'te laat'. Het betekent dat je niet op tijd bent.
Mensen zeggen vaak: de tijd gaat zo snel. Maar in theorie is dat niet zo. De tijd gaat niet snel, want die heeft te maken met de omlooptijd van de zon, de maan en de aarde. Het is al een paar miljard jaar zo dat we 168 uur in de week hebben.
Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt. Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Hij vindt het aantrekkelijk hoe je hem doet voelen
Je associeert gevoelens van geluk of opwinding vaak met mensen rond je, ook al zijn zij niet altijd de oorzaak. Door leuke dingen met hem te doen, en hem een goed gevoel te geven (lees: veel complimentjes, dankbaarheid tonen als hij hulp aanbiedt,...)
Ze duren allemaal precies 60 minuten. Dat die 60 minuten telkens anders aanvoelen heeft volgens verschillende wetenschappers en filosofen te maken met de zogenoemde innerlijke klok. Deze innerlijke klok wordt aangevoerd door hersencellen die de metronoom van de hersenen voeden.
Tijdsbeleving is vooral een kwestie van aandacht
Op zo'n feest ben je druk bezig met al die interessante mensen, de chips op tafel, het bier in de koelkast. Je aandacht wordt volledig afgeleid van de tijd. Dat geeft je achteraf de indruk dat de uren snel voorbij zijn gevlogen.
De perceptie van tijd is dus onderhevig aan het vermogen van de waarnemer om deze te herkennen als tijd. Als wij slapen, zijn deze systemen tijdelijk uitgeschakeld. Dit is 1 van de onderdelen die ons brein uitschakelt om onze hersenen de benodigde rust te geven.
Kan een werknemer op staande voet ontslagen worden als deze te laat komt? Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Als uw werknemer te laat blijft komen, geef hem dan officiële schriftelijke waarschuwingen en wijs hem erop dat een ontslag op staande voet dreigt. Laat de werknemer voor ontvangst van deze waarschuwing(en) tekenen; Uiteindelijk kunt u overgaan tot een ontslag op staande voet.
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente. De gemeente geeft de melding door aan het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC).
Ouders van leerlingen die ten minste vier keer in een kwartaal of langer dan zeven schooldagen aaneengesloten ziek thuisblijven, moeten op gesprek komen. Niet om te controleren of een kind écht ziek is, maar om samen na te denken over oplossingen om te voorkomen dat de scholier achterraakt.
Gevolgen van schoolverzuim
Als het nodig is, maakt de leerplichtambtenaar proces-verbaal op. Het kan zijn dat leerlingen vanaf 12 jaar dan voor de kantonrechter moeten verschijnen. Als het verzuim lang voort blijft duren kan de leerplichtambtenaar het schoolverzuim ook doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB).