De eerste tekenen verschijnen met 2 maanden waarbij de baby zijn hoofd optilt, maar het is pas met 4 maanden dat de baby het kan ondersteunen en naar links en rechts kan kijken.
Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk. Geef je baby de kans om zijn halsspieren te ontwikkelen door hem af en toe ook op zijn buik te leggen, maar doe het dan het liefst overdag, en blijf in dezelfde ruimte, zodat je hem in de gaten kunt houden.
Door je baby op zijn buik te leggen, leert hij om zijn hoofd op te tillen. Hierdoor worden zijn nekspieren sterker. Stap voor stap leert hij steeds nieuwe mijlpalen: in deze houding gaat hij zich opdrukken, leert hij tijgeren, kruipen, zitten, staan en lopen. Tummy time is dus hartstikke belangrijk voor je baby.
Ontwikkeling baby van 3 maanden
Hij heeft zijn handjes ontdekt en kan je vinger een poosje vasthouden. Ook begint je baby meer geluid te maken en oe-fent hij met verschillende klanken. Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen. Op die manier traint je baby zijn nek- en rugspieren.
Leren kruipen
Andere kindjes beginnen dan weer wel eerst met kruipen. Op deze manier verloopt de ontwikkeling van elke baby anders. Gemiddeld gezien gaat een baby kruipen als hij ongeveer tussen de 7 en 9 maanden oud is. Je kunt je baby ook helpen met leren kruipen.
Hier zie je wanneer de gemiddelde baby begint met omrollen: Rug naar zij: gemiddeld tussen de 4 en 5,5 maand. Buik naar rug: gemiddeld tussen de 4 en 5 maanden. Rug naar buik: gemiddeld tussen de 5,5 en 7,5 maand.
Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten. Kruipen met de buik van de vloer: baby's leren gemiddeld tussen de 6 en 10 maanden kruipen.
Zodra je baby 3 of 4 maanden oud is, is het ideaal als je baby zo'n 20 tot 30 minuten op zijn buikje kan liggen. De tummy time sessie is altijd klaar wanneer je baby er genoeg van heeft, zodat je baby niet tegen de volgende keer op gaat zien.
Spelen baby 3-6 maanden oud
Als je baby gaat grijpen, is een (lichte) rammelaar goed. Ook de babygym boven zijn hoofdje kan hij pakken. Geef niet te veel speelgoed, dat leidt hem maar af en kan hem ook overprikkelen.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Hoofd optillen
Naarmate de nekspieren sterker worden, leert je baby: recht naar omhoog te kijken als hij of zij op de rug ligt. zijn of haar hoofd op te tillen als hij of zij op de buik ligt. zijn of haar hoofd al een tijdje rechtop te houden (rond 3 maanden).
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Ontwikkelingen bij je baby
Na ongeveer 3 maanden gaat je baby zijn handen openen en krijgt hij door dat hij veel meer kan met zijn handjes. Je baby gaat dan volop experimenteren. Eerst met zijn handjes, later ook met zijn voetjes. Je zult dan ook regelmatig een vingers of teentjes zien verdwijnen in zijn mond.
Tummy time is de tijd dat je baby op zijn buik ligt terwijl hij wakker is. Tijdens tummy time leert je baby zijn hoofdje optillen en zich opdrukken. Het zijn de eerste prille stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje om hiermee te beginnen.
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Op 3 à 3,5 maanden ziet je baby voorwerpen op alle mogelijke afstanden, maar details merkt hij of zij niet op. Het zicht verscherpt geleidelijk tussen 3 en 6 maanden. Op 6 maanden ziet je kind al vrij goed, maar het zicht ontwikkelt zich nog verder in de eerste levensjaren.
Je kunt geen overbodige aandacht aan een baby geven en daar is hij ook niet op uit. Het enige wat voor een baby telt, is dat hij krijgt wat hij nodig heeft, en hij laat dat weten door op verschillende manieren te huilen. Als je hier als ouders op reageert, geef je je baby het gevoel dat hij altijd op je kan rekenen.
Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.
Ontwikkeling baby 2 maanden
Je baby van 2 maanden leert zijn hoofd steeds beter in balans te houden en zijn nek wordt sterker. Liggend op de buik kan hij zijn hoofd in een hoek van 45 graden optillen, misschien zelfs verder. Goed aanmoedigen, die krachtpatser van je!
Hij begint vaste 'patronen' te onderscheiden. Zijn zicht is verbeterd, waardoor hij kleuren en details beter kan zien en hij ontdekt zijn handen. Ook verdwijnen veel van zijn aangeboren reflexen en wordt hij zich bewust van alle bewegingen die hij kan maken met zijn lichaam. Al beweegt hij nu nog een beetje houterig.
Wanneer gaat mijn baby omrollen? Zodra de spieren van je baby genoeg zijn ontwikkelt zal je baby gaan omrollen. Dit volgt meestal vrij snel nadat je baby zijn hoofdje zelf kan optillen. Je kunt verwachten je baby te zien omrollen vanaf de vier maanden, maar bij de meeste baby's gebeurt dit rond de 6 maanden.
Je kind gaat steeds meer echte woorden gebruiken, tussen zijn gebrabbel door. De meeste kinderen zeggen hun eerste woorden wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn. Dit wordt de één-woordfase genoemd. Die ontwikkeling verschilt sterk per kind.
Gemiddeld gaan baby's met negen maanden zich optrekken tot staan. Maar er zijn ook baby's die dat al eerder doen of juist later. De meeste baby's kunnen staan als ze een jaar oud zijn.