De enige plaats waar koolstof wordt omgevormd tot diamanten is in de mantel van de aarde, zo'n 160 kilometer onder de oppervlakte. De mantel is opgebouwd uit vast gesteente en is rijk aan magnesium, ijzer en koolstof. De kern van de aarde, onder de mantel, bestaat uit gesmolten metalen.
Maar u vraagt zich vast ook af in welke landen de meeste diamanten gevonden worden. Oorspronkelijk was dat India. Tegenwoordig zijn de meeste diamantmijnen echter te vinden in Rusland, Australië, Canada en de zuidelijke helft van Afrika met Botswana als koploper.
Nee. Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof.
Een diamant uit de grond doet er miljoenen jaren over om te ontstaan. In de machine wordt dat proces nagebootst, waarbij pure koolstof onder gigantische druk wordt samengeperst. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot 1500 graden. Na een week in de machine wordt de ruwe diamant eruit gehaald.
Om diamanten in Minecraft te vinden, moet u diep graven: "diamantertsen" verschijnen alleen tussen de lagen 1 - 16. De meest gebruikelijke plaats om diamanten te vinden is tussen de lagen 5 en 12.
Gewoonlijk duurt het ongeveer twee weken om een 1ct witte diamant te maken, terwijl grotere stenen soms wel een maand kunnen duren.
Het creëren van de diamant
Het maken van de asdiamant begint met het isoleren van de koolstof uit de crematie-as. De crematie-as, en daarna ook de koolstof, worden dusdanig bewerkt dat er een zo zuiver mogelijke koolstof overblijft die verwerkt kan worden tot een diamant.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
Het ontstaan van diamant
Koolstof bestaat uit verbrand hout, net zoals roet. Wanneer koolstof enorm wordt samengeperst word het grafiet. Wanneer grafiet onder enorm hoge temperaturen, 1300 tot 2000 graden, en enorme druk, van duizenden atmosferen, wordt samengeperst ontstaat diamant.
De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Een ruwe diamant ziet er uit als een gewone kiezelsteen. De bekwame vakmensen zijn in staat een gloedvolle kracht te onthullen uit een nog te slijpen steen. Hoe beter een diamant geslepen is hoe meer vuur en schittering de diamant zal vertonen en zal dus ook meer geld waard zijn.
De ultieme test om de echtheid van een diamant te controleren, is de brekingstest. Houd de steen ondersteboven en leg hem op een stuk krant. Als je de krant door de steen heen kan lezen dan is dat slecht nieuws, het is dan geen echte diamant. Een diamant buigt het licht zo scherp af dat de letters niet leesbaar zijn.
Uit onze goudmijn halen wij zand waar het goud en de edelstenen in zitten. Dat noemen wij paydirt. Met een goudpan ga je op zoek naar het goud, edelstenen en kristallen. Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amethist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer.
Een diamant bestaat uit volledig gekristalliseerd koolstof. Koolstof als element komt veel op aarde voor maar toch is een diamant zeldzaam en schaars. Dat komt doordat koolstof enkel kan kristalliseren onder extreem hoge temperaturen en druk.
1 – De Koh-I-Noor.
Er moet gemiddeld iets meer dan 6 ton ruw gesteente verwerkt worden om 1 gram ruwe diamant te winnen. Daarom is diamant zo zeldzaam en kostbaar.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
De wereld maakte voor het eerst kennis met diamanten in India waar ze verzameld werden langs rivierbeddingen en stromen. Volgens sommige historici werden er in India al diamanten verhandeld sinds de vierde eeuw voor christus.
Imitatiediamant of simulant is de verzamelnaam voor stoffen die de speciale diamanteigenschappen evenaren.
Lonsdaleïet ontstaat soms bij de inslag van een meteoriet, en is dan ook zeer zeldzaam. Wel kan de stof volgens dit onderzoek tot 58 procent sterker zijn dan diamant.
In fel zonlicht zal een echte diamant de kleuren van de regenboog doen verschijnen buiten de steen. In de steen zie je dan een witte fonkeling. Imitatiestenen zullen de kleuren van de regenboog weergeven in de steen, zonder de witte fonkeling zoals bij diamant.
Het experiment
Frost gebruikte vooral gesteente voor zijn experiment. Maar tijdens het onderzoek ontdekte hij ook dat je synthetische diamant kan maken door pindakaas onder extreem hoge druk en temperatuur samen te persen. Na zo'n drie weken verschenen er kleine diamantjes van zo'n twee à drie millimeter groot.
Om een diamant te maken van menselijk crematie as of haar moeten we dezelfde omstandigheden simuleren. Hiervoor moeten we de koolstof isoleren uit de crematie as, deze omzetten in grafiet en uiteindelijk veranderen in een herinneringsdiamant.
100 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak bevindt zich de laag waar diamant wordt gevormd onder een temperatuur van ca. 1.300 graden Celsius en een druk van 45 - 60.000 kg/cm2. Diamant heeft een absolute hardheid van 10.000 kg/mm2.