Het Mandarijn is de meest voorkomende taal in China en werd in 1956 de officiële taal van het land. Deze taal is rechtstreeks afgeleid van het Chinees en komt het meest voor in het westen en noord-centrale delen van het land, zoals Beijing.
De mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. De mandarijn lijkt op een kleine sinaasappel. Deze oranje kanjers zijn een uitstekende bron van vitamine C en voedingsvezels.
Herkomst van de naam
Mogelijk is het een leenwoord uit het Zweeds, mandarin apelsin, waarbij apelsin weer een leenwoord uit het Duits: Apfel Sina dat Chinese appel betekent. Het woord Mandarin is dan weer een verwijzing naar de Chinese hoge ambtenaren, mandarijnen, die in de 18e eeuw gele gewaden droegen.
Het Mandarijn wordt in de noordelijke helft van China gesproken, met als centrum Peking. In het zuiden zijn andere talen als Kantonees van groter belang.
In China, Taiwan, Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
'Hoi' in het Chinees is 'Ni Hao'.
Overall gezien is bananen het belangrijkste importproduct gevolgd door dragon fruit (pitahaya), watermeloenen, longan, durian, druiven en mangosteen.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Feitelijk is het Chinees te beschouwen als een macrotaal die wordt gesproken door ongeveer 1,2 miljard mensen, met name in China en Taiwan, maar ook in andere landen van het Verre Oosten, waaronder Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore. Ook wordt de taal gesproken door vele overzeese Chinezen.
Mandarijnen. De mandarijn is een populaire fruitsoort en te herkennen aan zijn kleine, oranje en ronde uiterlijk. Niet alleen handig om mee te nemen, maar dit stuk fruit is ook nog eens lekker zoet! De mandarijn is een echte citrusvrucht en onder andere familie van de citroen en de sinaasappel.
Het extract heeft een zeer aangename geur, waardoor deze vaak in aromatische producten gebruikt wordt die stress tegengaan. De mandarijn olie heeft een kalmerende, relaxerende werking en is hierdoor positief voor krampen, de bloedsomloop, schimmelinfecties en de spijsvertering (trage spijsvertering, kolieken…).
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Een Chinese Jaartitel (nian hao of nianhao) is de naam die een Chinese keizer van tevoren aan zijn regeerperiode gaf en kan worden beschouwd als een slogan of als een motto. De jaartitel bestond meestal uit twee karakters en had altijd een positieve betekenis.
ei (zn): 蛋
Goed, bedankt. 很好,谢谢。 (hěn hǎo, xièxiè.)
oma (zn): 外婆wàipó)(ru) мать отца или матери., 外祖母wàizǔmǔ)(ru) мать отца или матери., 奶奶nǎinai)(ru) мать отца или матери., 祖母zǔmǔ)
Dan ben jij een Konijn volgens de Chinese astrologie en wordt 2023 jouw jaar.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld. De taal heeft heel wat gelijkenissen met het Sonsorolees, een taal die gesproken wordt op een kleine eilandengroep even naar het noorden, eveneens in Palau.