Om een brommer met een blauw kenteken te besturen moet u minimaal 16 jaar oud zijn en beschikken over een brommer rijbewijs (AM) of autorijbewijs (B). Het afsluiten van een verzekering is verplicht.
U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Wat houdt een blauw kenteken bij een scooter in? Op een scooter met blauw kenteken mag je maximaal 25 kilometer per uur rijden. Je rijdt alleen op het fietspad en sinds dit jaar is het dragen van een helm verplicht in de grote steden.
Het antwoord is ja! Dat mag. Als je het rijbewijs voor de auto hebt behaald, dan mag je ook op een scooter of bromfiets rijden. Wanneer je voor het het auto rijexamen bent geslaagd, dan ben je naast je autorijbewijs gelijk in het bezit bromfiets- scooterrijbewijs.
Twijfel je over het halen van je autorijbewijs (categorie B) of het bromfiets of scooter rijbewijs (categorie AM)? Houd er dan rekening mee dat je al vanaf je 17e het autorijbewijs kunt halen. Nadat je deze behaald hebt mag je ook automatisch op een scooter rijden.
Eigenlijk kun je voor jezelf het beste onthouden dat je voor elk voertuig met een blauw of geel kenteken een AM, A of B Rijbewijs nodig hebt. De maximum snelheid van je voertuig bepaalt welk rijbewijs je als bestuurder moet hebben.
Om in een auto te rijden, heeft u rijbewijs B nodig. Met een rijbewijs B mag u maximaal 8 personen vervoeren, uzelf niet meegerekend.
Met een autorijbewijs ook je scooterrijbewijs
Wanneer je voor het het auto rijexamen bent geslaagd, dan ben naast je autorijbewijs gelijk in het bezit bromfiets- scooterrijbewijs. En dit geldt ook als je in 1999 of later geboren bent.
Per 1 juli 2023 wijzigen de theorie-examens voor de rijbewijzen D1 (met code 95) en D (met code 95). De nieuwe examens zijn inhoudelijk meer gericht op wat u uiteindelijk met het rijbewijs wil doen. Ook zijn de examens inhoudelijk volledig herzien en sluiten ze beter aan bij de dagelijkse (beroeps)praktijk.
6. Rijbewijs B (Auto) Met een rijbewijs B mag je een voertuig van categorie AM besturen: een bromfiets, een scooter of een lichte motorfiets. Als je je autorijbewijs B behaald hebt voor eind 1988, mag je echter met eender welke motorfiets rijden, zonder beperking op vlak van cilinderinhoud of vermogen.
U mag alleen blauwe kentekenplaten op uw personenauto/kampeerauto, bedrijfsauto of motor gebruiken in de volgende gevallen: het voertuig is vóór 1 januari 1978 voor het eerst op de weg gekomen (datum eerste toelating). het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.
Vanaf 1 januari 2023 helmplicht voor snorfietsen
Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om op snorfietsen een helm te dragen. Snorfietsen hebben een blauw kenteken en mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden.
Een snorscooter is een scooter met een blauw kenteken. Ze zien er vaak hetzelfde uit als hun grote broers met gele kentekens, maar snorscooters mogen officieel niet harder dan zo'n 25 kilometer per uur rijden. Hierdoor is het dragen van een helm op een snorscooter nog niet verplicht.
Welk rijbewijs heb ik nodig voor een e-chopper? Om een e-chopper te mogen besturen heb je een motorrijbewijs (A), autorijbewijs (B) of een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar zijn. Een e-chopper heeft een maximale snelheid van 25 km/h indien je kiest voor het snorfietsmodel.
Reguliere 45 km auto's mag u besturen zonder auto rijbewijs. Wanneer er wordt gesproken over een 45 km auto rijden zonder rijbewijs, wordt met rijbewijs vaak een auto rijbewijs bedoeld. Je hebt namelijk geen autorijbewijs nodig om een 45 km auto te mogen besturen. Je kunt dus eigenlijk een auto rijden zonder rijbewijs.
Het vormingsmoment komt terug
Wie iemand wil leren rijden buiten de rijschool om moet dus eerst een korte cursus volgen. Wie een rijbewijs wil halen en kiest voor het traject met vrije begeleiding kan een beroep doen op ouders of kennissen die minstens 8 jaar een rijbewijs hebben.
Vanaf 1 juni 2023 gaat het Europees octrooi met eenheidswerking - kortweg unitair octrooi of eenheidsoctrooi genoemd - in werking. Dit systeem zal goedkoper en administratief eenvoudiger zijn.
Het nieuwe rijbewijs heeft verschillende moderne echtheidskenmerken. Zo is op bepaalde plekken van de kaart reliëf te voelen en is er een opvallend doorzichtig rond venster aangebracht. Ook zit er een hologram op dat van kleur verandert als het rijbewijs gekanteld wordt.
Motorrijden zonder rijbewijs A
Nederlanders die het rijbewijs B – het autorijbewijs dus – vòòr 19 januari 2013 hebben gehaald, mogen motorrijden zonder A-rijbewijs. Mensen die na deze datum een B-rijbewijs hebben gehaald, moeten alsnog een rijbewijs A (motorrijbewijs) halen.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Wie een B-rijbewijs heeft, mag ook motorfietsen en scooters besturen, maar alleen die met een motor van minder dan 25 kW (34 pk). Om deze rijbewijzen te behalen moeten bestuurders een theorie-examen over de verkeersregels afleggen en een echt verkeersexamen.
Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kilo, een aanhanger trekken tot maximaal 750 kilo en mag je een bromfiets of scooter besturen. Een rijbewijs A is het rijbewijs voor motoren, onderverdeeld in A1, A2 en A.
Motorrijbewijs A
Het rijbewijs voor motoren valt onder categorie A. Binnen deze categorie verschillende rijbewijzen, namelijk A1, A2 en A. Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van het vermogen van de motor en van hoe oud je bent. A1 is voor een lichte motor, A2 voor een middelzware motor en A voor onbeperkt.
Bij zowel B als BE kom je het maximale gewicht van 3500 kg tegen. Bij rijbewijs B geldt dat gewicht voor de combinatie van auto + aanhanger. Bij BE mag de aanhanger zelf (+laadvermogen) al 3500 kg wegen. In alle gevallen geldt natuurlijk dat de auto ook een maximale trekkracht heeft.