Als het wasgoed erg heet is aan het einde van een cyclus, betekent dit dat de kleding in heet water werd gespoeld. Dit komt vaak doordat de watertoevoerslang per abuis aan de warmwaterkraan werd aangesloten.
Door de machine over te beladen, wordt ook de druk in de trommel verhoogd, met name wanneer deze met hoge snelheid centrifugeert. Dit kan de trommellagers beschadigen of zelfs de glazen deur doen versplinteren.
Controleer de belading van je wasmachine
De meest voorkomende oorzaak dat kleding drijfnat uit de trommel komt aan het einde van de cyclus, is omdat de wasmachine niet op de juiste snelheid centrifugeert of helemaal niet centrifugeert.
Een was hoort koud uit de machine te komen, want er wordt met koud water gespoeld. Of de was tijdens het wassen al of niet heet wordt kun je tijdens het wassen voelen aan het venster, bovendien zou het afgevoerde water bij de eerste keer afpompen heet moeten zijn.
Defect verwarmingselement of kapotte thermostaat
Wanneer uw wasmachine niet meer warm wordt kan het zijn dat uw verwarmingselement stuk is. Ook kan het zijn dat de wasmachine wel warm wordt, maar dat de temperatuur niet juist gemeten wordt. In dat geval is de thermostaat van uw wasmachine kapot.
Zet je wasmachine één keer per maand op 90 graden om de boel flink uit te koken en restjes vuil en wasmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je de wasmachine ook één á twee keer per maand op 60 graden laten draaien om de bacteriegroei zoveel mogelijk te beperken.
30 graden of kouder
De meeste was krijg je prima schoon op 30 graden, zeker als je een goede wasmachine hebt. Dankzij geavanceerde technologie kan bij veel Miele-wasmachines de temperatuur worden verlaagd tot 20 graden of zelfs koud. Bij kleding die maar licht vervuild is, kun je zo energie besparen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Hoe weet ik wat teken is voor niet centrifugeren? Let goed op de streepjes onder het wassymbool. Hoe meer streepjes onder het symbool staan, hoe minder beweging jouw wasgoed verdraagt. Centrifugeer in dat geval voor de zekerheid op het laagste toerental.
Centrifugeren. Tijdens het centrifugeren in de wasmachine wordt er water uit je wasgoed gehaald. Door je was twee keer te laten centrifugeren, wordt er dus extra water uit je was verwijderd, waardoor het sneller droogt.
* Extra centrifugeren.
Zeker bij handdoeken, washandjes, ondergoed en sokken kan dit geen kwaad. Die hoef je toch niet te strijken. Het kan zeker schelen in de hoeveelheid extra vocht die met centrifugeren uit je was geslingerd wordt. Hoe je je wasgoed daarna dan ook droogt, het is toch net effe sneller droog.
Met te weinig wasmiddel wordt je wasgoed niet goed schoon. Hierdoor kan de was gaan stinken, doordat vuildeeltjes achterblijven in je wasgoed en wasmachine. Tevens kan de was na verloop van tijd grauw en hard worden. Onderdosering zorgt er ook voor dat ziektekiemen niet goed worden verwijderd.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
De meeste problemen ontstaan door de printplaat, deurrubber of pomp(motor) van de wasmachine. Ook de koolborstels, trommelophanging, deurslot, deurvergrendeling en deurscharnieren kunnen voor problemen zorgen. Bij oudere wasmachines zijn vaker de lagers en motor het probleem.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Veel bh's zijn gemaakt van kwetsbare materialen zoals kant, satijn of zijde en moeten daarom met zorg behandeld worden. Doe je dat niet, dan kan de wasmachine de beugel en de cups vervormen. Was bh's daarom alleen samen met kledingstukken van hetzelfde materiaal, op een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden.
Je afscheiding is van nature zuur en bijt spreekwoordelijk dus flink van zich af. Die zuurgraad maakt dat je ondergoed gaat verkleuren. Zonde van je onderbroek maar het is wel heel normaal.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
30 °C in plaats van 40 °C = meer dan de helft besparen
Uit onderzoek van de Nederlandse onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat wanneer je op 30 °C wast, je meer dan de helft minder energie verbruikt dan wanneer je op 40 °C wast.
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.
Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.