Laat je eigen realiteit niet los
Als ze zeggen dat je “te gevoelig bent” of iets “niet is gebeurd”, probeer ze dan niet meteen te corrigeren. Besef wat diegene probeert te doen, lach er een beetje om vanbinnen en voorkom dat je wordt meegezogen in hun manipulatieve trucjes.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist, De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Een narcist gek maken gaat trouwens makkelijker als je sterk in je eigen schoenen staat. Ga voor je eigen geluk, vergroot je zelfvertrouwen, want als jij in jouw kracht staat, zal de narcist jou minder raken. Wees onafhankelijk en zorg voor jezelf.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde “stilte behandeling”.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Blijf kalm en zakelijk
Wat de narcist ook doet of zegt, blijf kalm en zakelijk. De emoties die komen, mogen er zijn, maar probeer er niet naar te reageren. Laat je niet opnaaien, ga niet schreeuwen en schelden. Als jij kalm blijft, zal hij of zij dat juist niet doen.
Narcisten hebben het nodig om zich beter te voelen over zichzelf. Dat is de reden waarom ze venijnig kunnen worden. Als je eenmaal begrijpt dat dit gedrag uit onzekerheid komt, kan je hen net genoeg bevestiging geven om hen te kalmeren. Maar geef ook niet te veel bevestiging, want dat wakkert hun egocentrisme aan.
Probeer, als je niet anders kunt, een narcist in zo'n geval zoveel mogelijk uit de weg te blijven. Vermijd samenwerkingen zoveel mogelijk, ga geen discussies aan en probeer niks van hem of haar te verwachten. Ga je eigen weg en stel je neutraal, bijna negerend, op tegen de ander.
Draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan, want wee degene die de woede van een narcist over zich afroept. Dat is kortgezegd de gebruiksaanwijzing voor omgaan met narcistische mensen.
Een narcist boos maken door een ander aandacht te geven
Je kunt een narcist boos maken door aandacht te geven aan iemand anders dan de narcist. Zelfs al zijn het de eigen kinderen! Zoals bekend moet een narcist zelf altijd in het middelpunt van de belangstelling staan.
De narcist is zo overtuigd van zijn eigen verhalen waardoor bij de partner de twijfel toeslaat: ligt het niet toch aan mij? Angst en onzekerheid nemen toe en het wordt moeilijk beslissingen te nemen. ''Het is wachten tot het zo veel pijn doet dat het niet anders meer kan.''
Narcisten voeden zich graag met aandacht en ze vinden het heerlijk om conflicten uit te lokken. Als jij helemaal niet ingaat op deze provocaties, dan is er voor de narcist al snel geen lol meer aan. Je hebt hem letterlijk van je weggejaagd.
Tip: Beperk je communicatie met een narcist tot het minimum
In een gesprek met een narcist praat je alleen over de dingen waar je over moet praten. Verder geef je ze geen informatie. Stel hen ook geen vragen, daarmee geef je ze juist ingangen om het gesprek hun kant op te trekken.
Negeren, wordt verteld, is het ergste wat je een narcist kan aandoen. Hij kan ermee omgaan dat je lijdt voor zijn liefde, hij kan met je boosheid omgaan maar dat je hem negeert is teveel, dat kan hij niet handelen.
Grenzen stellen
In een relatie met een narcist gaat het vaak alleen maar over de ander. Bedenk hoever je hierin mee wil en kan gaan. Probeer dit vervolgens duidelijk aan te geven. Grenzen zijn niets meer of minder dan een setje regels die je omgang met anderen en met jezelf vergemakkelijken.
Narcistische woede is gebaseerd op angst en kan zelfs voortduren nadat de dreiging is verdwenen. De woede is gericht op de persoon die hem dit gevoel geeft, de woede is onsamenhangend en onrechtvaardig. Tijdens de woede kan hij schreeuwen, feiten omdraaien en ongegronde beschuldigingen uiten.
Grote behoefte aan bewondering
De narcist zal er daarom alles aan doen zijn imago, zijn ideaalbeeld, perfect te laten zijn. Hij hemelt zijn eigen prestatie enorm op, eigent zich die van anderen toe en kraakt die van anderen, meer succesvolle mensen, af. Mensen die hem doorhebben, zal hij straffen en/of laten vallen.
Narcisten zijn heel goed in liegen en het doen van beloftes. Je narcistische partner belooft bijvoorbeeld dat ze iets voor je gaat doen of dat ze op tijd komt, of zelfs dingen waarvan ze weten dat ze ze niet na kunnen komen.
Verborgen narcisten zijn misschien stil, introvert en verlegen, maar vanbinnen - met andere woorden, verborgen - ze koesteren toch ook dezelfde overdreven visioenen van zichzelf en hun toekomst.
Een narcist zal het in een ruzie moeilijk vinden om geen gemene dingen te zeggen. Hij of zij zal dus uitspraken doen die jou veel pijn doen, bijvoorbeeld zeggen dat je gek of dom bent.
Trauma sporen van narcistische mishandeling
Somatische klachten; spanning, vermoeidheid, slecht slapen. Vervreemding; niet kunnen voelen wie je bent of wat je ervaart. Jezelf zien door ogen van de ander; last van schuld en schaamte. Verstoringen in emoties; niks of heel veel voelen.
De kenmerken van een narcist
Gelooft dat hij/zij speciaal is, en alleen begrepen kan worden door andere 'speciale' personen of instituties. Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken.