Meng een klein beetje baking soda met een eetlepel warm water tot een papje. Stip vervolgens de plaats delict aan en laat het goed opdrogen. Je zal zien dat roodheid afneemt en je puistje sneller verdwijnt. Dat komt omdat het zout de ontsteking vermindert en de huid kalmeert.
Zeezout werkt perfect om puisten te laten uitdrogen, tevens doodt het bacteriën. Wil jij dit op je huid smeren? Pak dan een eetlepel zout en meng het met twee eetlepels water. Vervolgens is het de bedoeling dat je dit aanbrengt met een wattenstaafje en dat je dit goed laat intrekken.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden. Voor we afsluiten, willen we dit meegeven: een pukkel verdwijnt na vijf dagen vaak vanzelf.
Een pukkel
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Je hebt dan een pukkeltje gekweekt. Soms gaat de afsluiting daarna vanzelf open, maar helaas barst soms de wand van het haarzakje zodat de talg de omringende huid binnendringt en een ontsteking veroorzaakt. Het pukkeltje is nu gepromoveerd tot puistje.
Kan vaseline helpen tegen puisten? Nee, vaseline is niet effectief in het voorkomen of behandelen van puisten. In feite kan het soms zelfs bijdragen aan het ontstaan van puisten. Petroleum jelly is niet-comedogeen, wat betekent dat het niet de poriën verstopt.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Maar wil je in 'noodgevallen' toch een doeltreffende spot treatment? Breng dan zodra je een puistje ziet verschijnen een goede exfoliant met salicylzuur gebruiken zoals die van Dr. Jetske Ultee aan; salicylzuur maakt de porie schoon. Daaroverheen breng je wat benzoylperoxide of verdunde tea tree olie aan op je huid.
Als u de puist probeert uit te knijpen, kan de ontsteking erger worden. Smeer er ook niets op, ook geen trekzalf. Trekzalf kan schadelijk zijn. De puist kan vanzelf open gaan.
Wat is een pustel? Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Prik het puistje schuin aan. Dus niet het naaldje recht of verticaal in het witte puntje steken. Anders druk je als het ware de pus en het talg alleen maar verder naar binnen.
Wanneer je een steenpuist uitknijpt, kan hij namelijk naar binnen opengaan, waardoor de infectie juist erger kan worden. Als je de steenpuist met rust laat, zal de huid vanzelf openbarsten. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot bloedvergiftiging.
Honing helpt tegen acné
Honing schiet te hulp! Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Probeer het eens met citroensap
Dit kan zomaar eens de oplossing zijn. Door citroensap namelijk, droogt de puist namelijk uiten zo verdwijnt de puist sneller van je gezicht. Dep met een wattenstaafje en een beetje sap op het puistje. Laat citroensap zeker een nacht intrekken.
Kun je vaseline op je gezicht smeren? Ja, je kunt vaseline ook zeker gebruiken voor het gezicht als je dit prettig vindt. Vaseline is wel vettiger dan een crème. Ook voor de gevoelige huid is vaseline een zeer geschikt ingrediënt, omdat vaseline bijna nooit een allergische reactie veroorzaakt.
Sudocrème helpt bij luieruitslag
Het werkzame ingrediënt van Sudocrème is zinkoxide. Dit ingrediënt geeft deze zinkzalf (en alle andere trouwens) de spierwitte kleur. Zinkoxide zorgt, samen met de vette basis, dat vocht en irriterende stoffen niet bij de huid kunnen komen. Bovendien remt zinkoxide ontstekingsprocessen.
Hoewel zinkzalf bij verschillende huidklachten verlichting geeft, denk maar aan luieruitslag bij baby's, doet dit product uiteindelijk weinig bij acne. Sterker nog: het kan acne zelfs wat verergeren omdat zinkcrèmes vaak 'zwaar' zijn en de poriën kunnen verstoppen.
We raden je aan geen vette producten te gebruiken. Een vette huid is een kritieke factor voor het ontstaan van acne en blinde puistjes. We raden je aan je gezichtscrème te vervangen door een olievrije gezichtscrème zoals de NIVEA vochtinbrengende dagcrème.
Net zoals een droge huid verhelpen, is het niet zo dat wanneer je veel water gaat drinken opeens al je puistjes verdwijnen. Maar door water te drinken, zorg je er wel voor dat je lichaam en zo ook je huid in staat is om afvalstoffen en toxines (die puistjes kunnen veroorzaken) makkelijker weg te voeren.
Van oorsprong is vaseline niet comedogeen, maar het sluit de huid welaf, verstoort daarmee de talgproductie en zal daardoor voor onzuiverheden zorgen, mede omdat dit product de dode huidcellen, talg en bacteriën vasthoudt, waardoor de basis voor het ontstaan van puistjes wordt gelegd.