Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
Verder lijkt overmatig beeldschermgebruik negatief samen te hangen met zelfbeeld, prosociaal gedrag, schoolprestaties, en psychosociaal welbevinden. Het lijkt positief samen te hangen met depressie en agressie. Een ander belangrijk gevolg van overmatig schermtijd, zijn problemen met het gezichtsvermogen.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Een listige manier om de ingestelde schermtijd te omzeilen is door een schermopname te maken. Als ouder voer je een wachtwoord in maar als je kids een schermopname starten, kunnen ze daarna in de video (in hun filmrol) zien welke code jij hebt ingevoerd.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Jonge kinderen zitten iedere dag gemiddeld een uur en drie kwartier op een tablet, telefoon of voor een televisie. De zogenaamde schermtijd van kinderen tussen de 0 en 6 jaar oud is daarmee met een kwartier toegenomen in de laatste zeven jaar.
Gemiddelde computerschermtijd per land
De grootste verbruikers van desktopschermtijd zijn Zuid-Afrikanen, die elke dag gemiddeld 5 uur en 37 minuten achter het scherm van hun computer zitten. Dat is meer dan een halfuur langer dan de op één na grootste consument van computerschermtijd in Brazilië en Colombia.
De gemiddelde Nederlander brengt 5,5 uur per dag achter een schermpje door. Nederlanders zitten hiermee ver onder het wereldwijde gemiddelde, dat op 7 uur per dag staat. Naar welke schermen kijken we zo graag?
Dit is de gemiddelde schermtijd wereldwijd. In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
De Nederlander keek in 2021 gemiddeld 154 minuten per dag naar televisiezenders (2 uur en 34 minuten); dit is 6 minuten minder dan in 2020. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2021 naar 17,2%, wat overeenkomt met 27 minuten per dag. In 2020 was dit nog 24 minuten per dag.
Schermtijd hacken door video op te nemen
Selecteer Inhouds- en privacybeperkingen onder Instellingen > Schermtijd. Selecteer daar Schermopname > Inhoudsbeperkingen. Schakel de schermopname uit door Niet toestaan te selecteren.
Open 'Instellingen' of de Digitaal Welzijn-app. Ga naar 'Digitaal Welzijn' of 'Digitaal Welzijn en ouderlijk toezicht'. Tik op het diagram. Tik naast de app die je wilt bewerken op 'Timer instellen'.
Schermtijd wijst op de hoeveelheid tijd dat je kind achter een scherm (televisie, smartphone, tablet of computer) besteedt. Wanneer je kind voor een scherm zit, beleeft het schermtijd. Kinderen maken bijna elke dag gretig gebruik van een scherm.
Risico op brand. Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Een goede schermtijd-app is ActionDash. Deze applicatie tovert net als Digitaal Welzijn een dashboard op je scherm met daarin info over welke apps het meeste tijd opslokken. Wel zijn de functionaliteiten iets beperkter en moet je bijvoorbeeld betalen om je statistieken op lange termijn in te zien.
Het laten liggen van de smartphone op het nachtkastje kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het uren gebruiken van smartphones voor het slapengaan kan leiden tot nachtmerries en slaapproblemen. Het gevoel van niet kunnen slapen maakt zich dagelijks meester over de gebruiker.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.