Een eenkennige kat moet je niet in een groot gezin plaatsen als hij uit een rustig huishouden komt met 1 of 2 personen hij zal er langer over doen om zich thuis te voelen. Hij zal het zeker op prijs stellen jou weer te zien na een paar weken dat blijft vertrouwd. Ik ben het er helemaal mee eens, bedankt!
Vaak zetten baasjes katten van verschillende leeftijden en rassen bij elkaar en zien dat als groep. Maar katten zijn het daar niet altijd mee eens. Wanneer er geen groepsgevoel heerst bij katten kán er een sociale ladder ontstaan, met de dominantste kat bovenaan de ladder.
Mocht uw kat buiten lopen, dan is het mogelijk dat meerdere katers uw poes dekken. Zo kunnen de kittens verschillende vaders hebben. Door de prikkeling van de dekking treedt de eisprong op, waarna de bevruchting kan plaatsvinden.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Extra spinnen en uitrekken als je thuiskomt, dit is een duidelijk teken dat je kat blij is om je te zien. Je kat volgt je door het huis. Soms wrijft hij daarbij tegen je benen.
We weten niet precies hoe lang een kat nou iets kan onthouden. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar dat is redelijk beperkt gebleven. Afgezien van het feit dat het opzetten van een dergelijk onderzoek erg lastig is, zal het ook afhangen van de kat en de soort ervaring.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden. Ze raken immers in de war en begrijpen niet waarom hun soortgenoot nu plots weg is. Het snuffelen aan het lichaam van een overleden maatje kan katten helpen bij de rouwverwerking.
Twee kittens hebben hun bezigheid en zullen u niet uit uw slaap halen. Voor hun sociale ontwikkeling is het ook beter dat ze een kameraadje hebben. Een kitten zal zich sneller bij zijn nieuwe familie op zijn gemak voelen met een maatje in huis.
Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn. Het is goed om onderling gedrag goed te lezen bij je katten. Als je kat binnen alleen leeft, is het belangrijk dat jij als baasje voldoende tijd met haar doorbrengt.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Over het algemeen kan gezegd worden dat katten ongeveer 4 tot 6 uur alleen thuis kunnen blijven. Dit is echter geen harde regel en het is belangrijk om naar je eigen kat te kijken. Begin bijvoorbeeld met kortere periodes van een uur of twee en bouw dit langzaam op naar langere periodes.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt. Door jou onder andere te voorzien van kopjes, zien ze ook jou als een veilige plek om dagelijks een dutje te doen. Een kat is op zoek naar herkenbare geuren, die jij als baasje dagelijks kunt afgeven.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Katten blijven zoeken
Het gevoel van ruimte van een kat wordt “egocentrisch” genoemd: ze herinneren een object ten opzichte van hun eigen positie in de ruimte, niet door de positie van het object ten opzichte van een herkenningspunt.
Er wordt wel aangenomen dat slimme katten een IQ hebben dat gelijk is aan dat van een 2 tot 3-jarig kind. Hoe heeft uw kat het gedaan? 5-10 – Niet- zo-Cool Cat – uw kat heeft een benedengemiddelde intelligentie – minder catnip en meer training!
Huiskat verliest nestgenootjes
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
“Voelen katten liefde?” Het is een vraag die veel katteneigenaren zich hebben afgevraagd. Het korte antwoord is ja. Katten voelen liefde van hun menselijke vrienden en metgezellen.
In de studie was te zien dat katten een vergelijkbaar vermogen hebben om zich aan hun baasjes te hechten, zoals kinderen dat bij hun ouders doen. Daarnaast zouden kittens volgens dit onderzoek nog net iets gehechter zijn aan hun baasje, dan honden.