Afgeplatte en scheve hoofdjes ontstaan door overbelasting. Hoe beweeglijker je baby is, hoe kleiner de kans op een voorkeurshouding en een plat hoofdje. Leg je baby zo neer dat hij zijn hoofdje kán bewegen. Je baby kan zijn hoofd alleen bewegen als hij plat ligt zoals in de box, op een kleed, in bed of kinderwagenbak.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Maak het bed af en toe omgekeerd op, zodat het raam zich aan de andere kant bevindt. Hierdoor zal je baby eerder de andere kant op kijken. Probeer de voorkeurshouding niet te voorkomen door steunen in het bed te leggen. Voorwerpen in het bed kunnen gevaarlijk zijn voor je baby.
Preventie, voorkomen van een voorkeurshouding of afplatting
Probeer je baby in rugligging van begin af aan met zijn hoofdje afwisselend naar links en naar rechts te leggen. Draai desnoods het bedje, zodat het licht van een andere kant komt of hang afwisselend links en rechts een aandachttrekkend voorwerp op.
De afplatting van het hoofdje neemt vaak toe tot de leeftijd van vier maanden en wordt daarna geleidelijk aan weer minder. Bij het merendeel van de kinderen verdwijnt de afplatting van het hoofdje zonder behandeling spontaan.
Met overstrekken bedoelen we dat de baby zijn rugje hol trekt en/of het hoofdje naar achter duwt. Dit gebeurt vaak doordat er blokkades zijn ter hoogte van de wervelkolom, meestal als gevolg van de geboorte. Bij een blokkade gaan de strekspieren in de rug en nek harder aanspannen.
Zorg dat uw baby zoveel mogelijk afwisselend naar beide kanten kijkt. Zo leert hij beide armen en benen evenveel te gebruiken. Trek de aandacht van uw baby vooral met uw gezicht en uw stem. Let op: slapen moet uw baby altijd op de rug!
Een voorkeurshouding
Een asymmetrische voorkeurshouding is te herkennen aan de volgende houdingen: Het hoofd wordt naar links gedraaid, vaak rechts zijwaarts gebogen en wat achterover gestrekt. Het lijfje wordt vaker naar rechts zijwaarts gebogen. Het bekken wordt naar links achter gedraaid.
Op de rug slapen
Leg je baby vanaf de geboorte op zijn rug in bed. De kans op wiegendood is dan kleiner, omdat je baby vanaf de rug niet kan omrollen naar de buik. Stop het laken en de deken altijd strak en stevig in. Dan blijft je baby op zijn rug liggen.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Het KISS-syndroom wordt dan het KIDD-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie) genoemd. Dit houdt in dat het kind houterig en stijf beweegt, onhandig is, lomp overkomt, vaak hoofdpijn heeft en moeite heeft met leren en concentratie.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Ontstaan afgeplat hoofdje
De meeste baby´s zien vanzelf weer af van zo'n voorkeurshouding, waardoor de afplatting vanzelf verdwijnt. Maar bij sommige baby´s gaat de voorkeurshouding maar niet weg, waardoor het afgeplatte hoofdje blijvend kan zijn.
Syndroom van Sandifer is een paroxysmale dystonische bewegingsstoornis die optreedt in associatie met gastro-oesofageale reflux en, in sommige gevallen, hiatusbreuk (maagbreuk).
Aangeboren scheefstand van het hoofd
Bij uw kind is congenitale torticollis vastgesteld. Dit is een aangeboren scheefstand van het hoofd waarbij het hoofd van uw kind enigszins gekanteld en gedraaid staat en niet of moeizaam rechtgehouden kan worden.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Wanneer een liggende baby zijn hoofdje te vaak dezelfde kant op draait, heeft hij een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding kan leiden tot afplatting van de schedel. Dit is niet gevaarlijk, maar kan er minder fraai uit gaan zien.
Een baby die zich overstrekt, spant bij stress of als hij overstuur is zijn strekspieren aan zijn rugkant krachtig aan. Hij gooit zijn hoofd in zijn nek, strekt zijn benen, balt zijn vuisten en ligt als een plank op je arm. Zijn strekspieren zijn sterker dan zijn buigspieren.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Waarom slapen ze in deze houding? Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding erg fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: “Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.” Dus daar voelt je baby zich gewoon fijn bij, alsof hij weer even terug is in je buik is.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is.
Een baby die veel overstrekt ontwikkelt daarnaast erg sterke rugspieren, maar de buikspieren blijven vaak wat zwak. Het overstrekken gaat regelmatig samen met onrust en (veel) huilen. Ook kan het ertoe leiden dat een baby te weinig drinkt, zich minder goed laat dragen en knuffelen en moeilijker oogcontact maakt.
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg.