Als er geen sprake is van herbelevingen, is er ook geen sprake van een PTSS!
Je voelt je angstig, onrustig of prikkelbaar. Het herbeleven van de nare gevoelens van toen, is de belangrijkste klacht van iemand met PTSS. Het bewuste moment dat je steeds herbeleeft is ook de aanleiding van PTSS klachten.
Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren.
Negatieve gedachten, afgestompte gevoelens
Je kunt je een belangrijk onderdeel van het trauma niet herinneren. Je interesse voor (vroegere) waardevolle activiteiten is sterk afgenomen. Je gevoelens voor jezelf of voor anderen zijn zijn vlak geworden en je voelt je minder verbonden.
Een PTSS gaat bijna nooit vanzelf over. Er is vrijwel altijd een behandeling nodig om van de klachten af te komen. Meer dan de helft van mensen met een PTSS heeft zonder behandeling na vijf jaar nog steeds ernstige klachten.
De nare gebeurtenissen komen steeds terug in uw gedachten of dromen, u kunt het niet tegenhouden. Dat geeft heftige emoties: u bent bang, boos en/of verdrietig. Het heet een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als deze 2 dingen voor u kloppen: De klachten zijn heel heftig en gaan niet vanzelf weg.
Je psychische klachten nemen toe en je raakt meer en meer in een isolement. Je blijft maar in het verleden hangen en angstig om opnieuw mee te maken wat eerder gebeurd is. Het onderhouden van relaties wordt moeilijker. Er kan wrijving ontstaan binnen het gezin.
Een aanrijding of bedrijfsongeval lijdt vaak niet alleen tot lichamelijk letsel, maar ook tot psychische letsel. Als deze klachten ontstaan als gevolg van een trauma zoals een ongeluk, dan spreken wij van een posttraumatische stressstoornis, afgekort PTSS. Bij een complexe ptss kan zelfs arbeidsongeschiktheid ontstaan.
Je hebt steeds het gevoel alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Je raakt erg van streek als je iets ziet of hoort dat je aan de traumatische gebeurtenis herinnert. Je begint te trillen, zweten of raakt verlamd van schrik als je iets ziet of hoort dat je herinnert aan de traumatische gebeurtenis.
Een trauma en zelfs posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) kan iedereen oplopen, zowel op je werk als daarbuiten. Maar op je werk vertellen dat je daar last van hebt, en dat het mogelijk je werk beïnvloedt, blijft moeilijk. Hoe open je over je trauma wil zijn, is een persoonlijke keuze, benadrukt Iris van Beukering.
Bij PTSS met uitgestelde expressie, komen de symptomen van PTSS pas later naar buiten, langer dan zes maanden na de traumatische gebeurtenis.
De posttraumatische stressstoornis PTSS wordt ook wel als PTSD post-traumatic stress disorder aangeduid en heeft als belangrijk kenmerk dat de traumatische ervaring, zonder dat je het zelf wilt, weer naar boven komt.
Luister aandachtig en oordeel niet. Het kost tijd om te herstellen van een trauma. Zeg dus niet “het gaat vast snel over” en schep geen valse verwachtingen. Iemand met een PTSS heeft geen vertrouwen in een veilige wereld.
Waar bij PTSS acht tot twaalf sessies traumagerichte CGT of EMDR worden aanbevolen, ligt de nadruk bij borderline juist niet op kortdurende behandeling maar op langdurige psychotherapie.
In sommige gevallen kun je te maken hebben met een acute stressstoornis. Dit is een psychotraumatische stoornis die veel lijkt op PTSS, maar daarvan verschilt op het gebied van duur en het moment van ontwikkeling.
Schokkende gebeurtenissen zoals ongelukken, lichamelijk of seksueel geweld, huiselijk geweld, incest, natuurrampen en oorlogsgeweld veroorzaken wonden en kwetsingen.
Symptomen PTSS
U heeft bijvoorbeeld plotselinge herinneringen, flashbacks of nachtmerries. De herbelevingen komen vaak in beelden of geluiden, zijn plotseling en ongewild, en u wordt er angstig van.
Een posttraumatische stressstoornis is een angststoornis. Na een of meerdere ingrijpende gebeurtenissen blijft de angst bestaan. Die angst kan korte of lange tijd grote impact hebben op je leven. Je hebt last van acute PTSS als je klachten ongeveer een maand aanhouden.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) komt veel voor na niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een cerebrovasculair accident (CVA) of een traumatisch hersenletsel. De prevalentie van PTSS na traumatisch hersenletsel wordt in een meta-analyse geschat op 15,6% en in het eerste jaar na een CVA op 23%.
Complexe PTSS is een vorm van PTSS, maar complexe PTSS duurt langer en de symptomen zijn ernstiger. Vaak is er sprake geweest van langdurig traumatische ervaringen, waar je niet aan kon ontsnappen. De afkorting CPTSS of C-PTSS staat voor complexe posttraumatische-stressstoornis.
Traumagerichte psychologische behandeling
De resultaten van data-onderzoek laten zien dat ongeveer 39% van de mensen met PTSS deze behandeling krijgt. Mogelijk is dit percentage lager, omdat 41% van deze mensen minder dan het aantal sessies krijgt dan de richtlijn aanbeveelt (8 tot 12 sessies).
Ja, PTSS is te genezen. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk die helpen bij het herstellen van de klachten van posttraumatisch stressstoornis. De behandeling wordt altijd samen met jou samengesteld en afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
We spreken van chronische PTSS wanneer je klachten langer dan drie maanden bestaan. Veel chronische ziektes blijven levenslang aanwezig, maar chronische PTSS is te behandelen: je kunt ervan genezen. Chronische PTSS behandelen is wel moeilijker dan het behandelen van kortdurende klachten, maar zeker niet onmogelijk.
Behandeling voor PTSS
Een psycholoog kan je helpen om de schokkende gebeurtenis te verwerken. Als posttraumatische stress behandeling of PTSS therapie maken wij bewezen succesvol gebruik van EMDR therapie of imaginaire exposure. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization And Reprocessing.