Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
Spinnen hebben blauw bloed
Bij mensen hecht het zuurstof in het bloed aan een molecuul dat ijzer bevat, wat ons bloed de kenmerkende rode kleur geeft. Bij spinnen bevat het molecuul waaraan zuurstof is gehecht echter koper, wat hun bloed een blauwe kleur geeft.
Bloed in alle kleuren van de regenboog
Het bloed van zoogdieren, vissen en vogels is rood, net zoals dat van ons. Blauw bloed is niet voorbehouden aan lieden van adel, wel aan o.a. krabben, kreeften, slakken, garnalen, inktvissen en spinnen.
Je wordt elke moment in je leven iets ouder. Voor de kwal Turritopsis dohrnii is dit een beetje anders. Als deze kwal bijna doodgaat, draait hij gewoon de klok om en wordt hij weer jonger.
De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo. Ter vergelijking: een volwassen mannetjesolifant weegt maximaal 7.000 kilo. Een pasgeboren blauwe vinvis is al 7,5 meter lang.
Bloedzuigers hebben net als mensen ijzer in het bloed, maar hun bloed is niet zo dik. Hierdoor kleurt het groen. Kakkerlakken hebben zelfs oranje bloed.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen.
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
Voor borstelwormen is groen bloed wel echt. Hun bloed is zachtgroen. Alleen wanneer wetenschappers borstelwormbloed aftappen en concentreren, krijgt het een rode zweem. Bloed bestaat in veel meer kleuren dan rood.
Wat bloed is
Ons bloed bestaat uit een dunne lichtgele vloeistof die ook wel plasma wordt genoemd. In ons plasma zitten witte bloedlichaampjes, rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes.
Het bloed van de bij is kleurloos en dient 'alleen maar' voor het vervoer van voedende bestanddelen en voor de afvoer (via de Malpighische vaten) van afvalstoffen.
En wanneer er meer zuurstof in het water op de kikkerhuid zit dan binnenin de kikker, stroomt de zuurstof ook vanzelf naar binnen in het bloed van de kikker. De kikkerhuid is namelijk zo dun en goed doorbloed, dat zuurstof er gewoon doorheen kan. Zo kunnen kikkers ook zuurstof opnemen onder water via hun huid.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Degenkrabben hebben geen hemoglobine, maar hemocyaan, waar geen ijzer maar koper in is verwerkt. En dat zorgt voor een blauwachtige kleur – zoals ook het bekende turkoois zijn fraaie blauwe kleur aan koper dankt.
De laatste keer dat wij het gecheckt hebben (dankjewel meidoornhaag!), was ons bloed nog steeds roder dan rood. In de dierenwereld daarentegen komt bloed voor in een heel gamma aan kleuren: blauw, paars, oranje en zelfs groen.
Rozeachtig. Als het menstruatiebloed wat rozeachtig is, zou het kunnen dat je een laag oestrogeenniveau hebt. Zeker als je lichter bloedt dan normaal, of als je een fanatiek hardloper bent, zou dit de oorzaak kunnen zijn.
Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen.
Kakkerlakken komen 's nachts uit hun schuilplaatsen om voedsel te zoeken. Vinden ze niets, dan kunnen ze je een bezoekje komen brengen als je in bed ligt. Ze kunnen je in je gezicht, mond, vingers of handen bijten, mogelijk omdat ze vooral op deze plekken voedsel kunnen ruiken.
Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
De blobvis is verkozen tot de lelijkste diersoort ter wereld. De vissoort krijgt die titel van de Ugly Animal Preservation Society. Die vereniging wil ook minder esthetische dieren in het voetlicht plaatsen, want "we beschermen alleen maar dieren die we schattig vinden".
Van alle moederdieren is de Afrikaanse olifant het langst drachtig: maar liefst 22 maanden.