Hieruit blijkt dat 50 tot 75 procent van de met COVID-19 besmette mensen asymptomatisch was. Volgens Romagnani zou de groep coronabesmettingen zonder symptomen wel 'een formidabele bron' van besmetting vertegenwoordigden.
99% van de personen ontwikkelt binnen 14 dagen klachten (Lauer 2020, Jansen 2021). Er wordt aangenomen dat iemand vanaf 1-3 dagen voor de start van symptomen besmettelijk kan zijn (Wei 2020).
Corona kan lijken op een verkoudheid. Het is ook mogelijk dat je geen koorts hebt, of zelfs helemaal geen symptomen. Je bent dan 'asymptomatisch'.
Mensen met een omikron infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant.
Vermoedelijk kan je twee tot drie dagen voor je zelf ziek wordt al anderen besmetten.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Alleen betrouwbaar bij personen met verkoudheidsklachten
Hieruit blijkt dat de neuszelftest bij personen die op het moment van testen klachten hebben die passen bij een corona infectie, voldoende gevoelig is. Echter, bij personen zonder symptomen is de zelf afgenomen neustest onvoldoende gevoelig.
Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen.
Conclusie. De kans dat je opnieuw ziek wordt door corona binnen zes tot acht maanden nadat je covid-19 had, is eerder klein. Mogelijk ben je nog langer beschermd, maar dat hangt af van factoren zoals leeftijd en het opduiken van coronavarianten. Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op.
Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer. Covid-19 doormaken na volledige vaccinatie noemt men een doorbraakinfectie.
Je meet namelijk ook 'los' genetisch materiaal, of kapotte virusdeeltjes. Dat betekent dat een patiënt met die test wekenlang 'positief' kan scoren, zonder dat de patiënt besmettelijk is. Zelfs patiënten die zijn opgeknapt kunnen met de pcr-test positieve testresultaten laten zien.
Is je zelftest positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Als het resultaat van de zelftest positief is en je hebt symptomen, blijf dan thuis tot de belangrijkste symptomen zijn verdwenen.
Mensen met symptomen van een coronabesmetting, kunnen nu zelf online nagaan of het nodig is om zich te laten testen en een testcode krijgen. een bezoek aan de huisarts is dan niet meer nodig. De zelfevaluatietool is beshcikbaar op https://mijngezondheid.belgie.be/(dit is een externe link).
Zorg voor frisse lucht binnen: zet het raam van de patiënt een paar keer per dag 30 minuten open. Was vaak je handen. Raak je ogen, neus of mond alleen aan met gewassen handen. Eet apart en gebruik nooit dezelfde spullen (borden, messen, glazen, …)
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Als je 24 uur klachtenvrij bent, kun je weer aan het werk, tenzij een huisgenoot/gezinslid klachten heeft die erger worden (met koorts en/of benauwdheid). Dan moet je – ook als je geen klachten (meer) hebt – thuisblijven gedurende 14 dagen na het laatste onbeschermde contact met de zieke persoon.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken.
Daarnaast is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen. Heb je meer zin in zoet?
Een positieve zelftest geeft aan dat je misschien toch het coronavirus bij je draagt, al is er nog een aanzienlijke kans op een fout-positieve uitslag. Ga naar de GGD voor een PCR-test ter bevestiging en blijf tot de uitslag daarvan in quarantaine.
De sneltest op basis van antigenen werkt goed genoeg om te gaan gebruiken als Covid-19-test. Dat blijkt uit onderzoek dat het UMC Utrecht samen met de GGD Utrecht de afgelopen weken uitvoerde. De volgende stap is om te bepalen hoe de test het beste kan worden toegepast.
Positief: 7 dagen isolatie. Isolatie eindigt op dag 7 mits 3 dagen zonder koorts en verbetering van de klachten. Blijf daarna nog gedurende 3 dagen extra voorzichtig. Negatief: Quarantaine mag beëindigd worden.
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen.