Die waardes bepalen hoe snel de batterij van je smartphone weer vol zit. De goedkoopste opladers leveren 5 watt/1 ampère, waardoor opladen tot wel 5 uur duurt. Met een oplader van 10 of 12 watt (2,1 of 2,4 ampère) gaat opladen al 2 keer zo snel. Bovendien laad je ook apparaten met een grote batterij op (zoals tablets).
Als je een nieuwe oplader koopt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Voor een telefoon heb je in principe aan een adapter van 5 Watt genoeg. Als je een tablet gaat opladen, kun je beter een 12-Watt adapter kiezen. Hoe groter het vermogen, hoe sneller je apparaat oplaadt.
Een smartphone opladen kost tussen de 5 en 10 watt. Dat verbruik bij geen gebruik komt doordat de adapter wisselstroom uit ons stopcontact omzet in gelijkstroom, dat onze apparaten gebruiken. Een oplader gaat gewoon door met dat omzetten als hij wel aan het stopcontact zit maar niets laadt.
Hoe meer Ampere, hoe meer stroomsterkte de oplader geeft. Ook wordt vermogen in Watt gebruikt bij opladers. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de oplader de telefoon accu op kan laden.
USB‑C-lichtnetadapter van 20 W.
Toestellen met Adaptive Fast Charging ondersteunen opladen met maximaal 15 watt. Dat betekent dat je oplader minimaal 15 watt moet leveren om de maximale oplaadsnelheid te halen. Een oplader met een hoger wattage is niet sneller, maar ook niet schadelijk voor je smartphone.
USB-C levert tot wel 15 watt aan vermogen. Dankzij de USB Power Delivery Specification kan de stroomvoorziening variabel worden ingesteld. De daadwerkelijke stroomsterkte ligt 5 ampère hoger. Dat betekent dat je met USB-C ook dorstige notebooks kunt opladen.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Dit was lang iets waar veel mensen bij zwoeren. Volgens deze wetenschappers is het echter niet per se goed voor je accu om heel langzaam op te laden, ook al blijft de hitte in de batterij daarmee beperkt.
Tips voor de accu van elektrische auto's
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Het stroomverbruik van elektrische apparaten wordt vaak aangegeven in watt of in kilowatt. Het is de snelheid waarmee het apparaat energie verbruikt. Hoe meer watt, hoe meer energie per seconde het apparaat nodig heeft om zijn werk te doen.
Heb ik de originele oplader nodig voor mijn smartphone? Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, je hebt niet per se de originele oplader nodig om je telefoon van stroom te voorzien. Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken.
Sinds 2020 moeten fabrikanten ervoor zorgen dat het sluipverbruik van hun producten onder een bepaalde hoeveelheid watt blijft. Telefoon- en tabletladers mogen nu maximaal 0,21 watt vragen als ze geen apparaat laden.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Een hoger amperage is geen probleem en raden wij zelfs aan, omdat deze adapters in staat zijn meer vermogen te leveren op hetzelfde voltage. Hierdoor zijn ze minder slijtagegevoelig en gaan ze in de regel langer mee dan de standaard adapter.
Hoe meer ampère een oplader heeft, hoe krachtiger de oplader is. Een oplader van bijvoorbeeld 2,1 A laadt een toestel een stuk sneller op dan een oplader van 1 A. Je kunt in principe dus beter voor een oplader met meer ampère kiezen, omdat je toestel dan sneller opgeladen is.
Je kunt de batterij van je iPhone 8 en nieuwer in ongeveer 30 minuten opladen tot 50 procent. Voor snelladen heb je een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel en een van de volgende adapters nodig: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W2, 20 W, 29 W, 30 W, 35 W, 61 W, 67 W, 87 W, 96 W of 140 W.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel. Snelladen is duurder dan 'gewoon' publiek laden. Je betaalt bij een snellaadstation zo'n 83 cent per kWh.
Snelladen is niet schadelijk voor je batterij. Een goede oplader levert namelijk nooit meer vermogen dan je toestel aankan. Daarom is het ook geen probleem als je een snellader gebruikt die meer vermogen kan leveren dan jouw toestel aankan.
Dus ja, laden is vaak goedkoper dan tanken
De ANWB rekende uit dat het laden van een elektrische auto in Nederland, op verschillende niveaus en bij een jaarlijks verbruik van 15.000 kilometer, ongeveer €1275 kost.
Voor telefoons en tablets worden 5W, 10W en 15W USB-C opladers gebruikt. Het mooie aan USB-C opladers is dat deze universeel zijn. U kunt dus altijd een zwaardere USB-C oplader gebruiken voor uw telefoon of tablet.
Een aanvullende vernieuwing van USB-C is de hogere datatransmissiesnelheid. Naast USB 2.0 (480 Mbit/sec) ondersteunt de nieuwe standaard ook USB 3.1 Gen 1 (USB SuperSpeed) en Gen 2 (USB SuperSpeed+), waarbij transmissiesnelheden van tot en met 5 Gbit/sec respectievelijk 10 Gbit/sec mogelijk zijn.
USB-C wordt verplicht voor elk nieuw toestel vanaf de herfst van 2024. De wet om een algemene laadstandaard is al jaren in ontwikkeling en is nu een feit.