Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
Net als in Nederland eten de Fransen vaak gewoon drie keer per dag een maaltijd en hebben ze allerlei lekkere dingetjes voor tussendoor. In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
We kunnen er kort over zijn: in Frankrijk is breken de way to go. Met een mes in je stokbrood porren niet. De Fransen hebben er zelfs een speciaal werkwoord voor: het met een stokbrood schoonmaken van je bord, en dat vervolgens opeten. Saucer, noemen ze het.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Zij vinden hun heil bij de neutraliserende werking van kaas. Dit eet je dus dus helemaal aan het einde van de avond. Daarbij schenken de Britten port bij hun kaas en is dat het laatste wat je op een avond moet proeven, dus dat mag niet worden verpest door de zoete smaak van een dessert er achteraan.
“We krijgen een grote kom met koffie, warme chocolademelk of thee. Dan maak pak je een stukje stokbrood en dat besmeer je met boter of gezouten boter. Daar bovenop smeer je een beetje jam en dan dip je het in de koffie, chocolademelk of thee.”
Frans ontbijt
Het liefst met een café au lait (koffie met veel melk) en iets zoets. Broodjes als pain au chocolat, oftewel een chocoladecroissant, zijn dan ook erg populair als ontbijt in Frankrijk. Maar ook de eclair, een zoet broodje dat gevuld is met pudding of room, is een geliefde keuze.
'Dinch' is een samentrekking van de woorden diner en lunch. Je kunt het vergelijken met 'brunch', wat een samenvoeging is van ontbijt (breakfast) en lunch. Een dinch is dus eigenlijk de maaltijd die je eet in plaats van de lunch en het diner.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
De Fransen eten in de avond om 20.00 uur. Ook nu wordt een voorgerecht (l'entrée of hors-d'oeuvre) geserveerd, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een dessert.
Macarons. Zonder twijfel zijn dit één van Frankrijks bekendste delicatessen die je bij de patissier kunt vinden: Macarons! Je vind ze er in alle kleuren, smaken en maten. Van fruitige vullingen tot volle chocolademacarons en van gezouten karamel tot spannende combinaties van bijvoorbeeld olijfolie met perzik.
De Fransen eten minder vlees
In de klassieke bistrokeuken heeft vlees een onmiskenbare hoofdrol. Entrecote, eendenborst, bloedworst vullen het menu en het bijgerecht is vaker aardappel dan groente. Toch eten ook de Fransen geleidelijk minder vlees: de afgelopen 20 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met 13%.
In België en Frankrijk wordt de term filet americain gebruikt voor gehakte biefstuk, dus rundergehakt zonder toevoegsels als kruiden of ajuin (uitjes). In Nederland staat dit bekend als tartaar. De bereide variant die als broodbeleg wordt gebruikt, heet in België americain préparé of kortweg préparé.
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.
De Fransen eten als nagerecht vaak chocolademousse, gebak met een crême dat gemaakt is van eieren (flan). Daarna vinden de Fransen dat ze wel genoeg hebben gegeten en sluiten de maaltijd af met een lekker kopje sterke koffie.
1. Café Au Lait. Dit is een van de meest populaire dranken in Frankrijk. Het is in feite de Franse versie van koffie en warme melk.