De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Was nieuw textiel de eerste keren apart. Donkere kleren kan je laten weken in water met natuurazijn. Hierdoor hechten de kleuren beter en loop je minder kans dat ze uitlopen. Je kan donkere kleren ook laten weken in water met azijn, dit helpt ook tegen de muffe geur.
Wil je weten of een kledingstuk of ander textiel kleur zal afgeven tijdens het wassen? Test dan een onopvallend deel van de stof (zoals de binnenkant van een zoom) op kleurechtheid. Dit kun je op verschillende manieren doen: Breng een beetje warm water aan op een onopvallend plekje van het kledingstuk/textiel.
Azijn helpt
Je kunt de stukken best op voorhand afzonderlijk wassen in de wasmachine. Sommige ketens zetten die aanwijzing zelfs op de verpakking van het product. Na drie keer wassen zou de stof geen kleur meer mogen afgeven. Donkere kleuren stop je zelfs best in een emmer water met azijn.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Je doet de azijn in een wasbolletje samen met je wasmiddel en je wast je jeans gewoon in de wasmachine. Was je zonder wasbolletje, giet de azijn dan gewoon in het bakje voor waspoeder. Je wasmachine doet dan de rest. Wat je ook kan doen, is de broek in de wasmachine stoppen en er zo de azijn over gieten.
Laat je spijkerbroek die af geeft dan een nachtje in een emmer met koud water en azijn weken. Was 'm de volgende dag regulier in de wasmachine of laat 'm een rondje draaien in de droogtrommel. Dan ben je direct ook van de azijngeur af!
Met chloorvrije bleek, ook wel kleurechte bleek genoemd, kan was zijn verkleuringen kwijtraken. Test zo mogelijk eerst op een onopvallende plek van het te wassen item of de stof er echt tegen kan. Week het vervolgens zo'n 8 uur in een mengsel van water en bleek, spoel na en was in de wasmachine.
Je kunt beginnen met wat groene zeep of afwasmiddel. wrijf het in de vlek en laat het even intrekken en was het in de machine. Mocht dat niet lukken, dep dan wat alcohol op de vlek en smeer het in met wasmiddel of voorbehandeling. Was het op de normale manier.
6 procent van kledingstukken niet verkocht
Met de cijfers maakte het onderzoeksbureau een inschatting hoeveel kleding onverkocht bleef. Het totale aanbod van kleding op de Nederlandse markt bedroeg toen tussen de 349 tot 802 miljoen kledingstukken. 94 procent hiervan werd verkocht en 6 procent niet.
Sommige kleuren worden op een hoog percentage geverfd voor diepe kleuren. Zelfs als het spoelwater helder is na het wassen, kan het voorkomen dat na enkele maanden rust in een andere omgeving de streng bij een volgende wasbeurt toch wat kleur wil afgeven.
Was gevoelige kleding niet met harde voorwerpen
Ook door het wassen van de kleding kan het materiaal gaan pillen. Want ook in de wasmachine wrijft de stof met de machine of andere kledingstukken. Wat al helpt is om te voorkomen dat het kledingstuk gewassen wordt met harde voorwerpen zoals een gesp of rits.
Welke azijn voor kleurbehoud? Maar niets is minder waar. Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Kledingstukken met een nare geur (dus ook baklucht bijvoorbeeld) kun je een paar uur tot een nacht laten inweken in een emmer of wasbak met koud water en een flinke scheut azijn. Hierna stop je het wasgoed in de wasmachine en draai je het wasprogramma dat je normaal ook altijd gebruikt.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen, kun je de kleuren fixeren. Leg het kledingstuk een nachtje in een emmer water met een flinke scheut azijn. Een absolute must voor rode outfits.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen. Die spoelt eerst veel viezigheid en bacteriën weg, daarna komt het wasmiddel erbij samen met het hete water. Dat overleven schadelijke bacteriën niet.