De meest voorkomende oorzaak van te veel slapen is een belabberde kwaliteit van de slaap. Reden hiervoor kunnen te maken hebben met alcoholgebruik. Je slaapt wel heel vlot in, maar door de alcohol bereik je niet de diepe slaapfase waardoor het doorslapen meestal niet lukt. Hierdoor rust je ook niet goed uit.
Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
Narcolepsie is een zeldzame ziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt. Dit kan veel problemen geven in uw dagelijks leven. Narcolepsie begint meestal tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar. Maar het kan ook op een andere leeftijd ontstaan.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
De meest voor de hand liggende oorzaak van moe wakker worden, is te weinig slaap. Hoeveel slaap we nodig hebben, verschilt per persoon. Sommige mensen worden al uitgerust wakker na zes uur slaap, terwijl anderen zich pas na tien uur slapen helemaal fit voelen.
Zorg goed voor jezelf: Beweeg genoeg, eet gezond en stop met roken. Bij moeheid door medicijnen, pijn of een ziekte: bespreek het met je huisarts. Bel je huisarts als klachten lang duren. Of als je ook andere klachten hebt.
Doe een middagdutje
Neem dan een heerlijke powernap. Vijf tot 25 minuten is al voldoende. Even gaan liggen met je ogen dicht zorgt ervoor, dat je snel je batterijen weer oplaadt. Al na een slaapje van 6 minuten word je alerter, kun je je beter concentreren, en krijgt je geheugen een oppepper.
Als je veel en/of lange dutten doet, bestaat het risico op omkering van het dag/nacht ritme. In ernstige gevallen vallen mensen plotseling in slaap (narcolepsie). Het steeds in slaap vallen kan soms zorgen voor ongemakkelijke situaties, waarbij je je schaamt of schuldig voelt ten opzichte van anderen.
Als u overdag erg slaperig bent, dan kunt u last hebben van hypersomnie. Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid.
Bij depressieve mensen is het slaappatroon verstoord. Zij dromen meer en langer (REM-slaap), al meteen in het begin van de nacht. Bovendien is de diepe slaap (NREM) kort en niet diep genoeg. Ze worden tussendoor vaak wakker.
Minderen met alcohol en medicijnen, vaste slaaproutines en zo weinig mogelijk afleiding kunnen bijdragen aan een gezond slaapritme. Aan de andere kant: in de winter, als het veel langer donker is, is het heel normaal als u iets langer doorslaapt. Ons lichaam is geprogrammeerd om 'aan' te staan als het licht is.
Hypersomnie. Hypersomnie betekent slaperigheid. Je vindt het overdag moeilijk om wakker te blijven. Je slaapt genoeg, maar toch voel je je de hele dag slaperig.
Burn-out en ritme
Het is daarnaast helemaal niet erg om langer te slapen dan je eerder deed (waarschijnlijk is dit juist heel goed!), neem gerust 9 tot 10 uur voor de nacht. Wat je beter niet kunt doen: tot heel laat opblijven en tot heel laat uitslapen elke dag.
Het is een test waarbij de patiënt 4-5 keer op een dag 20 minuten op bed gaat liggen in een donkere kamer en moet proberen om te slapen. Hierbij wordt gemeten hoe lang het duurt voordat je in slaap valt (de slaaplatentie) en of er droomslaap (zogenaamde REM-slaap) optreedt.
Belang van slaap bij ziekte
Bij een verminderde immuniteit en griep raden de dokters aan om in bed te blijven en extra te rusten. Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen.
Zowel lichaam als geest maken overuren en hebben geen tijd om te herstellen; iets wat veel energie kost. Dit 'energielek' is een van de veroorzakers van stressgerelateerde vermoeidheid, maar ook de hormoonhuishouding speelt hier een belangrijke rol in.
Een deel van de patiënten met hypersomnie is gebaat bij bepaalde medicijnen. Deze genezen de aandoening niet, maar kunnen de symptomen wel onderdrukken. Geplande slaappauzes en een regelmatige leefwijze dragen er ook aan bij dat u in het dagelijkse leven beter kunt functioneren.
Nee, narcolepsie is niet dodelijk. Je kunt in principe normaal oud worden met narcolepsie.
Bij een slaapziekte slaap je te weinig of juist te veel. Hierdoor functioneer je overdag minder goed en ben je overdag erg moe. Ook kan het zijn dat er zich tijdens je slaap abnormale verschijnselen voordoen, zoals nachtmerries, slaapwandelen en praten of tandenknarsen in je slaap.
Goed nieuws voor feestbeesten. Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt.
Gelukkig zien we vanuit onderzoek dat je zelfs na 1 jaar een slaaptekort inhalen mogelijk is. Je lichaam heeft er alleen veel tijd voor nodig. Deelnemers die een periode van 3 weken 5,6 uur per nacht sliepen, hadden 9 dagen nodig om de slaapschuld in te halen.
Slaapgebrek blijkt het functioneren van onze hersenen heel sterk te beïnvloeden. Het levert problemen op met het geheugen, het concentratievermogen, de spraak, de reactiesnelheid en de besluitvaardigheid. Het tast ook het gevoel voor tijd en ruimte aan.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis.
Vitamine C helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem tijdens en na fysieke inspanning*. Ascorbinezuur biedt ondersteuning aan de afweer van het lichaam.