Een deel van het water op aarde is mogelijk afkomstig uit zonnewind. Dit is de constante stroom van deeltjes die de zon uitzendt. Wanneer waterstof uit zonnewind in contact komt met zuurstof in stofdeeltjes kan water ontstaan. En dus heeft de zon misschien wel een grote rol gespeeld in het ontstaan van water op aarde.
Een deel van het water is door het uitgassen van magma ontstaan, dat uit het binnenste van de Aarde komt. Een andere factor die voor het water op Aarde zorgde was de inslag van kometen, transneptunische objecten of waterrijke planetoïden (protoplaneten) die van buiten de planetoïdengordels op de Aarde terechtkwamen.
Een natuurlijke waterbron ontstaat meestal doordat regenwater in een hoger gelegen gebied door een doorlatende grondlaag (bijvoorbeeld kalk- of zandsteen) sijpelt. Het water zakt tot het een ondoorlatende laag tegenkomt (bijvoorbeeld klei).
Dit betekent dat een watermolecuul is opgebouwd uit twee waterstofatomen (H-atomen) en een zuurstofatoom (O-atoom).
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit. Die hoeveelheden kunnen wel opraken. In de badkamer, in de keuken en waarschijnlijk ook een in de wc.
We verliezen water doordat deeltjes soms aan de zwaartekracht van de aarde ontsnappen en de ruimte in vliegen. Dit geldt vooral voor de lichte waterstofatomen die samen met zuurstof de watermoleculen vormen. Dus telkens als de atmosfeer waterstof verliest, raken we een van de bouwstenen van water kwijt.
Het korte antwoord is: ja, die is volgens experts relatief constant gebleven de afgelopen miljarden jaren.
De eerste mensen wonen waar water te vinden is, namelijk aan een rivier of een natuurlijke bron. Ongeveer 7000 jaar geleden ontdekt men dat water kan gevonden worden door het graven van putten. Dit gebeurt o.m. in Jericho.
De Oude Egyptenaren waren de eersten die hun eigen watervoorziening probeerden te regelen. Zo'n 7.000 jaar geleden begonnen ze met het graven van waterputten, waarvan ze de wanden bekleedden met bamboetwijgen. Daarnaast lieten de farao's regelmatig irrigatiekanalen aanleggen.
IJs = bevroren water
Dat zal u niet verbazen. Water is een vloeistof dat bij 0 graden Celsius overgaat in zijn vaste toestand….
als water beweegt dan komt het op iets en dan word dat object nat. als je water op iets gooit dat word het nat, maar het water zelf is niet nat. het komt in beweging op iets dus word dat nat.
Op de Aarde bestaat het water in verschillende vormen: het kan vloeibaar zijn, vast, en zelfs gasvormig! Dat komt omdat het deel uitmaakt van een continue cyclus tussen de Aarde en de at- mosfeer, waarbij de toestand van het water telkens verandert.
Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C. De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v. De zeespiegel.
Een deel van het water op aarde is mogelijk afkomstig uit zonnewind. Dit is de constante stroom van deeltjes die de zon uitzendt. Wanneer waterstof uit zonnewind in contact komt met zuurstof in stofdeeltjes kan water ontstaan. En dus heeft de zon misschien wel een grote rol gespeeld in het ontstaan van water op aarde.
De oceanen omvatten 97% van al het water op Aarde. Volgens is maar 5% van de oceanen verkend. In totaal omvatten de oceanen ongeveer 1,3 miljard kubieke kilometer en hebben ze een gemiddelde diepte van 3688 meter. In verschillende perioden in het verleden waren alle continenten met elkaar verbonden.
Hoeveel water is er op aarde en hoeveel hiervan is beschikbaar voor mensen? Er is op aarde ongeveer 1385 miljoen kubieke kilometer water. 97,5% van het water is zout water dat zich vooral in oceanen bevindt. Slechts 2,5% van al het water bestaat uit zoet water dat gebruikt kan worden door planten, dieren en mensen.
Het beste antwoord. Nee, want het is een kringloop. Water op aarde is constant in beweging. Er vindt voortdurend uitwisseling plaats tussen de oceanen, de ijskappen, het grondwater en de atmosfeer door verdamping, neerslag en stroming.
Nederland in het Eoceen
In het Midden-Eoceen lag Nederland nog steeds vrijwel geheel onder water, maar de zee trok zich al spoedig steeds meer in noordelijke richting terug. Omdat de zee continu in beweging was, werd Zuid-Nederland afwisselend overspoeld.
Op 12 december 1853 konden Amsterdammers voor het eerst drinkwater halen bij het tappunt aan de Haarlemmerpoort voor een cent per emmer. Het Amsterdamse drinkwater was afkomstig uit de duinen bij Zandvoort.
Voor. Er werd water gedronken, maar vaak werd het vermengd met bier of wijn. Een ander populair drankje was water met honing, en dat werd vaak een tijdje weggezet om te gisten, zodat er alcohol in kwam. Middeleeuwse mensen dronken ongetwijfeld liever bier of wijn dan water.
Het water dat bij jou uit de kraan komt is ooit gevallen als regen, soms wel meer dan 10.000 jaar geleden, en wordt opgepompt uit een drinkwaterbron bij jou uit de buurt.
“Vroeger had men geen besef van de relatie tussen ziektes en het drinken van vervuild water. Er was geen riolering, dus de potten en emmers werden gewoon uit het raam leeg gekieperd in de grachten. Dat water werd ook weer gebruikt om je mee te wassen en om van te drinken. Zonder enige zuivering.
De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.) In de atmosfeer bevindt zich ongeveer 3.100 m3 water in de vorm van waterdamp. Elke dag verdampt er 280 m3 aan water in de atmosfeer.
Ongeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.
Kraanwater is zo zuiver dat het perfect drinkbaar is. Daar zorgt het waterbedrijf voor. Eerst wordt het water opgepompt uit de grond of uit een rivier, nadien wordt het gefilterd en gezuiverd. De waterbedrijven controleren het kraanwater dagelijks.