Het gemiddeld aantal werkdagen per maand reken je uit door het totaal aantal werkdagen te delen door 12 maanden. Het totaal aantal werkdagen per jaar is meestal 260, je CAO kan ook 261 of 262 dagen voorschrijven.
Ziekteperiodes optellen
Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.
Als je geen wachtdagen hebt ingesteld ben je verplicht vanaf de eerste ziektedag loon door te betalen. Heb je wel één of twee loonvrije wachtdagen afgesproken, dan betaal je daarna het rechtmatige loon.
Ben je arbeider, dan heb je recht op één week gewaarborgd loon en één supplementaire week waarvoor je werkgever je een uitkering betaalt die ongeveer overeenkomt met je nettoloon. Als je langer dan één maand ziek bent of langer dan die twee weken, dan springt het RIZIV bij.
Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.
Vraag 3 – Verlopen vakantiedagen van zieke werknemers ook? Ja, die verlopen ook. De wettelijke vakantiedagen vervallen per 1 juli van het jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd.
Als je ziekteverlof opneemt, zijn dit de gevolgen: Gevolgen voor anciënniteit: afwezigheid wegens ziekte telt als dienstactiviteit, dus je bouwt anciënniteit op. Gevolgen voor vakantiedagen: afwezigheid wegens ziekte heeft geen invloed op je vakantiedagen.
Hoe lang heeft een werknemer recht op gewaarborgd loon? Arbeiders en bedienden hebben een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever. Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever.
Opsparen afgeschaft
Maar dat opsparen heeft de federale regering afgeschaft. Opgebouwde rechten blijven wel behouden. "Dat betekent dat wie meer dan een maand ziek is, terugvalt op zo'n 60 procent van zijn normale loon", zegt Marc Saenen van de christelijke vakbond in 'De Ochtend'.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat werknemers die ziek zijn, hun loon doorbetaald moeten krijgen. Werkgevers zijn verplicht om minimaal twee jaar het loon door te betalen.
Waarom hanteren werkgevers wachtdagen? Veel werkgevers hanteren wachtdagen als middel om het ziekteverzuim laag te houden. Werknemers vinden het niet leuk wanneer zij vakantiedagen of salaris kwijt raken door ziekte. Je ziet in de praktijk dat werknemers zich minder snel ziek melden en toch langer door werken.
Als je ziektekapitaal is uitgeput en je bent nog steeds afwezig wegens ziekte, word je van rechtswege in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst. Je hebt dan recht op een maandelijks wachtgeld dat gelijk is aan 60% van de laatste activiteitswedde (bruto wedde).
Eerste dag ziekte zonder attest
Volgens de nieuwe paragraaf 2/1 van artikel 31 Arbeidsovereenkomstenwet zijn werknemer tot maximaal driemaal per kalenderjaar niet verplicht om een attest voor te leggen voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid.
Eerste zes maanden van de arbeidsongeschiktheid
60 procent van het begrensd brutoloon. Vanaf de derde maand mag de uitkering evenwel niet lager zijn dan het minimumbedrag en niet hoger dan het brutoloon.
Hij komt even terug werken en 'hervalt' in dezelfde ziekte. Als dat gebeurt binnen de 14 aaneengesloten dagen na de 'werkhervatting', dan moet u – zoals u wellicht weet – als werkgever niet opnieuw gewaarborgd loon betalen. De werknemer kan dan bij zijn ziekenfonds direct een ziekte-uitkering krijgen.
Gewaarborgd loon
Je normale loon wordt uitbetaald bij een ziekte die minder dan 14 dagen duurt (volgens het medisch attest). Als een ziekte langer duurt dan 14 dagen, ontvang je je normale loon gedurende 4 weken. Daarvan komt een deel van je werkgever en wordt het ander deel bijgepast door het ziekenfonds.
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Voor betaald verlof geldt dat ziekteperiodes gelijkgesteld zijn voor maximaal 1 jaar. Dat wil zeggen dat ziektedagen tijdens de eerste 12 maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als effectief gewerkte dagen.
Na een jaar:
Blijft de werknemer onverhoopt lang ziek, dan volgt tussen week 46 en 52 een eerstejaarsevaluatie. Werkgever en werknemer evalueren het afgelopen jaar en stellen vast welk re-integratieresultaat ze in het tweede ziektejaar willen behalen en hoe ze dat gaan doen.
Een ziekteperiode van minder dan drie maanden, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt. Langere ziekteperiodes of tijdskrediet worden veelal niet gelijkgesteld.
De eerste twaalf maanden van arbeidsongeschiktheid worden ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen. De ziektedagen na de eerste twaalf maanden van arbeidsongeschiktheid worden niet gelijkgesteld voor de berekening van je vakantierechten.
Ben je nog langduriger ziek, dan bouw je vanaf de dertiende maand afwezigheid geen vakantierecht meer op voor het volgende jaar. Een voorbeeld: een werknemer die normaal recht heeft op 20 vakantiedagen per jaar wordt ziek op 1 januari 2022 en neemt voltijds ziekteverlof tot 31 december 2022.
Geen ADV-dagen
Is een dergelijke regeling er niet? Dan kan in principe als uitgangspunt gehanteerd worden dat een werknemer tijdens ziekte geen ADV-dagen opbouwt. De kern van zo een dag is namelijk dat een werknemer meer uren per week werkt dan hij uitbetaald krijgt.