Loslaten betekent afscheid nemen van wat niet goed voor jou is. Het is stoppen met strijden tegen jezelf of anderen. Je maakt je niet meer druk om dingen die je niet kunt veranderen, maar erkent wel jouw gevoelens en gedachten hierover. Loslaten is ook duidelijk voor jezelf maken wat je vast probeert te houden.
Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk. Wanneer je eraan denkt om iets los te laten, zal je brein volop reageren. Het brein zal alle rampscenario's afspelen om je op je plek te houden. Als loslaten moeilijk is, is dat vaak omdat je ego jou vertelt dat je de werkelijkheid niet aankunt.
'God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien. ' Dit fragment uit het Gebed om kalmte is van de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr. Deze tekst zegt dat overgave erg belangrijk is bij acceptatie.
Loslaten maakt je leven lichter, leuker en een stuk minder gecompliceerd. Dat wat jou raakte of van slag maakte heeft minder impact en houdt jou minder bezig. Het leven bestaat weer uit meer dan dat! Het vertrouwen in jezelf, je lichaam en je omgeving versterkt als je durft mee te bewegen met het leven.
Doe eens iets wat je normaal niet zou doen. Lees een interessant boek, probeer een nieuwe sport, ga uit in een andere stad, ga backpacken in je eentje, solliciteer naar een nieuwe baan of begin een nieuwe opleiding. Nieuwe invloeden maken je leven weer interessant.
Verandering brengt onzekerheid met zich mee. De kans bestaat dat verandering leidt tot gemis, verlies of een uitkomst die je niet had verwacht. Dat geldt op alle niveaus, dus niet alleen privé-situaties, maar ook in het werkveld en het is geen typisch Nederlands fenomeen.
Jezelf niet accepteren, betekent dat jij in de weerstand zit. Weerstand tegen wie je bent, wat je ervaart of wat er in jou leeft. Weerstand ontstaat vanuit een negatief oordeel; je vindt iets slecht of fout. En weerstand kost heel veel energie.
3- Hou van jezelf
Je bent 24u op 24u en 7 dagen op 7 met jezelf op stap, je bent de belangrijkste persoon in je leven. Als je van jezelf houdt, kun je makkelijker loslaten. En als je kunt loslaten wil dit zeggen dat je genoeg van jezelf houdt om de kracht te vinden die nodig is om dat moeilijke gedeelte aan te pakken.
Het is normaal dat je in conflict bent over de vraag of je een relatie moet beëindigen – of het nu gaat om een romantische relatie, vriendschap of een relatie met een familielid. En het is ook normaal om verdrietig en boos te zijn (en veel andere gevoelens te hebben) wanneer een relatie eindigt.
Emotionele veiligheid betekent dat gezinsleden zich veilig genoeg voelen om kwetsbaar te zijn. Emotioneel veilige relaties zijn gebouwd op vertrouwen en op de acceptatie van de ander. Als kinderen zich een beetje onveilig veilig voelen, kunnen ze bang worden voor kritiek of afwijzing.
Loslaten is als opruimen. Je ervaart weer ruimte, zowel in je hoofd als in je hart. Deze ruimte zorgt dat er nieuwe dingen kunnen ontstaan op één of meerder gebieden in je leven. Je verlegt je focus op andere dingen en kijkt op een andere manier vooruit naar de toekomst.
Je hebt te maken met een achtbaan aan emoties. En terwijl jij nog moet wennen aan het verlies, gaat het leven om je heen gewoon door. Dit alles vraagt veel tijd en energie. En daarom kunnen tijdens rouw symptomen de kop op steken zoals vermoeidheid en concentratieproblemen.
Gemiddeld duurt het meer dan 2 maanden om je gedrag te veranderen tot het een automatisme wordt. Meer bepaald 66 dagen. Opgelet: dit is een gemiddelde. De duur kan van persoon tot persoon verschillen, door karakter, gedrag en situatie.
Je kunt gedrag veranderen als de persoon daar zelf de meerwaarde van inziet. Op dat moment is er sprake van intrinsieke motivatie om tot een gedragsverandering te komen. Gedrag blijft in stand zolang de persoon de meerwaarde erin ziet.
Als je alleen maar bezig bent met wat je in het verleden hebt gedaan en je kijkt constant terug op je leven, dan zal je leven ook zo blijven als het in het verleden was. Je blijft jezelf dan constant in situaties brengen waarin je hetzelfde gaat doen, denken en ervaren als je eerder hebt meegemaakt.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
“Vaak nemen onze gedachten een loopje met ons. We kunnen bepaalde gedachten niet afzetten en bij veel mensen is piekeren of negatief denken een gewoonte geworden. Het zijn diep ingesleten patronen in ons brein. Gedachten flitsen door ons hoofd, grotendeels onbewust, en bepalen zo hoe we ons voelen.
Acceptatie is iets anders dan opgeven en jezelf overleveren aan een houding van passiviteit en het-maakt-me-allemaal-niets-meer-uit. Wanneer je iets accepteert, ben je juist moedig en actief. Je toont compassie voor jezelf. Acceptatie betekent niet dat je datgene wat je accepteert leuk hoeft te vinden.