Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Zo bevatten aardbeien uit de vriezer 36% meer bètacaroteen dan verse aardbeien. Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt een rol als antioxidant. En nog een voordeel van diepvries fruit: bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse.
Bij diepvriesfruit worden de vruchten wél op hun meest rijpe moment geplukt. Het fruit wordt dan binnen een paar uur ingevroren waardoor de gezonde voedingsstoffen en alle vitaminen niet verloren gaan. Het proces waarbij de voedingswaarden worden afgebroken wordt als het ware gestopt.
Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Frambozen zijn rijk aan antioxidanten en bevatten meer vezels dan ander rood fruit (zoals aardbeien en bosbessen). Bovendien bevatten frambozen veel vitamine C en E. In verzorgingsproducten helpt framboosextract bij het hydrateren en verzachten van de huid en het verminderen van roodheid.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
Evenveel voedingsstoffen
De voedingsstoffen in ingeblikt fruit zijn volgens het Voedingscentrum wel ongeveer gelijk aan die in vers fruit. Het gaat dan om stoffen als foliumzuur, kalium, ijzer, calcium, vitamine C en vitamine A.
Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.
Exotisch fruit op de fruitschaal
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Diepvriesfruit is een stuk goedkoper dan vers fruit. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met het overschot. Als een aardbei-seizoen is aangebroken en de oogsten zijn groot, dan worden er meteen grote hoeveelheden aardbeien ingevroren, en opgeslagen.
De onbetwiste nummer één als het gaat om gezond fruit is de grapefruit. Het is zonder meer de superster onder de citrusvruchten. Grapefruit is bijzonder rijk aan vitaminen en mineralen.
leg de frambozen in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur gedurende 1 uur ontdooien, of 3 uur in de koelkast.
Een ontbijtje met yoghurt is dus hartstikke gezond! Let wel een beetje op de ingrediënten die je aan je ontbijtje toevoegt, bijvoorbeeld op het soort fruit. Een banaan bevat veel koolhydraten en een hoog gehalte fruitsuikers. Ook perziken en meloen bevatten veel suikers.
Hoe lang Diepvriesfruit bewaren in koelkast? In de meeste gevallen kun je uitgaan van een houdbaarheid tussen de 10 en 12 maanden. Hoe lang kun je fruit in de koelkast bewaren? Het meeste fruit blijft 7 dagen houdbaar in de koelkast, en ongeveer 3 tot 4 dagen buiten de koelkast.
Moet je frambozen wassen? Het is niet nodig frambozen te wassen voordat je ze eet. Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken.
Een echte topper onder de frambozen is Sugana (tik maar eens in bij zoekterm). Het is een herfstframboos maar door ze goed te snoeien kan je al in de zomer een eerste vroege oogst hebben. op het moment dat de eerste frambozen op raken begint dit ras met een tweede oogst te geven.
Met blauwe bessen, bramen en frambozen maak je je huid zeker blij. Bessen zijn namelijk een goede bron van antioxidanten. Deze beschermen je huid tegen vrije radicalen die voor rode vlekjes en rimpels kunnen zorgen. Antioxidanten zitten vooral in vitamine A, B3, B5, C en E.