Vlooienspray. Een ander effectief middel is vlooienspray. Dit middel doodt de vlooien niet direct, maar wel binnen 24 tot 48 uur. Daarnaast heeft dit middel voor drie maanden een beschermende werking tegen nieuwe vlooien.
Het kan wel 6 weken duren voordat je helemaal van de vlooien af bent. Als je maar geduldig en consistent bent, dan komt het goed. Om een nieuwe vlooienplaag te voorkomen, is het belangrijk dat je je huisdieren regelmatig behandelt.
Een vlooienspray tegen vlooien
Toch is gebleken dat een vlooienspray beter preventief te gebruiken is, dan dat het daadwerkelijk helpt om van de vlooien in je huis af te komen. Vlooienspray zorgt ervoor dat er zich een dun beschermlaagje vormt op je huisdier, waardoor eitjes zich minder makkelijk in de vacht nestelen.
Behandel daarnaast ook de omgeving met een speciale omgevingsspray tegen vlooien. Behandel bij een vlooienuitbraak één keer per maand de omgeving gedurende drie maanden. Daarna kunt u vier keer per jaar de omgeving preventief gaan behandelen.
Zijn er al vlooien in huis, vervang de stofzuigerzak dan regelmatig. Verpak de gebruikte zak in een afgesloten plastic zak voordat je die weggooit. Je verstoort de ontwikkeling van eitjes en larven ook als je kleden en manden regelmatig uitklopt en in de zon hangt. Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven.
Vlooien in huis pakt u aan met een anti vlooienmiddel, zoals een spray tegen vlooien. Er zijn drie soorten: een spray waarmee u huisdieren behandelt, een spray voor textiel en een spray voor behandeling van naden en kieren in muren en vloeren.
Vlooien verstoppen zich graag in auto's en achter en onder meubels – plekken waar de meeste mensen niet zo snel stofzuigen. Denk eraan om alle stoffen oppervlakken in je auto te stofzuigen. Zorg ervoor dat je huisdier in de auto op een deken zit die regelmatig kan worden omgewisseld en gewassen.
Houd na gebruik de deuren een half uur gesloten. Hierna kunt minimaal een uur de kamer ventileren. De werkzame bestanddelen blijven na de behandeling 4 tot 6 weken actief. Gedurende deze periode wordt aangeraden zo min mogelijk andere schoonmaak- of verdelgingsmiddelen op de behandelde oppervlakten te gebruiken.
De Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray draagt bij aan een vlo en mijt vrije omgeving voor jouw hond of kat. De spray werkt tot 9 weken lang tegen vlooien en mijten.
We hebben de Beaphar omgevingsspray verkozen tot anti-vlooienspray met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Een goede vlooienspray voor in huis hoeft namelijk niet duur te zijn. Deze vlooienspray van Beaphar is een makkelijk middel. Je hoeft het slechts licht op de te behandelen oppervlakte te vernevelen.
Daarom is het behandelen van de omgeving zo belangrijk, dit doe je met Beaphar Omgevingsspray. Deze spray doodt vlooien en vlooienlarven in de omgeving en heeft daarnaast een IGR werking (Insecten Groei Regulator) die de ontwikkeling van eitjes en vlooienlarven in de omgeving verhindert.
Vlooien bestrijden met azijn en je huis wassen
Was matten, kleden en kussenhoezen of ander stof regelmatig op 60 graden in de wasmachine. Voeg eventueel een scheut azijn toe, schoonmaken met azijn is niet alleen goed voor de machine maar werkt ook tegen de insecten. Hierdoor dood je de eitjes en larven.
Hoe weet u of u vlooien in bed heeft? Vlooien kunnen zich overal in uw bed bevinden, maar de insecten zitten meestal niet in nachtkastjes. De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed. Verder kunt u de vlooien, roodbruine ovale insecten, zien springen.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt. Niet echt fris, maar wel belangrijk om te weten!
Wanneer uw hond veel krabt is het verstandig de vacht eens van naderbij te inspecteren. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien.
U brengt de inhoud van de pipet volgens de gebruiksaanwijzing op het dier aan en herhaalt dit iedere 3-4 weken. Nieuw zijn de kauwtabletten, deze hebben een werkzaamheid van 1 of 3 maanden (afhankelijk van het middel) tegen vlooien (en sommige ook tegen teken).
Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.
Toch adviseert de toxicoloog om de gebruiksaanwijzing van de middelen goed te volgen en minimaal 24 uur na de behandeling van de hond het dier op de behandelde plek niet aan te raken.
Vlooien komen vooral voor in de zomer en herfst maar kunnen ook gedurende de rest van het jaar problemen veroorzaken. Vlooien zijn lichtschuw en vliegensvlug. Ze kruipen diep weg in de vacht, waardoor ze bij sommige dieren lastig te vinden zijn.
Altijd je handen wassen nadat je anti-vlooienmiddel hebt gebruikt. Je huisdier niet aaien direct na de behandeling. Raak je huisdier zo min mogelijk aan, vooral niet op de plaats waar je het anti-vlooienmiddel hebt gebruikt.
Na het stofzuigen de vloer dweilen met een water- en azijnoplossing. Uw huisdier en uzelf bespuiten met een mengsel van water met een etherische olie van de geuren lavendel, koriander, rozemarijn, salie of kamille. Daar houden vlooien niet van.
Vlooien springen in bed. Dit in tegenstelling tot bedwantsen die alleen lopen in bed. Vlooien zijn overdag ook actief, terwijl bedwantsen vooral 's nachts actief zijn. Vlooien vinden een plekje midden op je matras prima.
Vlooien komen vooral voor bij huisdieren
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid. Ze kunnen dus op de grond of in de mand van je huisdier vallen. Als een mens gebeten wordt door een vlo, heeft hij het beestje hoogstwaarschijnlijk overgekregen van een huisdier, zoals een hond of een kat.
Je kunt een goed middel maken door de volgende vloeistoffen te mengen: vier liter azijn, twee liter water, 500 ml citroensap en 250 ml hamalelis. Mix dit tot een vloeistof en gebruik een sprayfles om je matras en beddengoed mee in te sprayen.
Vlooien houden van warmte. Daarom zul je bij mensen vlooienbeten kunnen aantreffen in of rondom liezen of oksels, want dat zijn nogal broeierige plekjes. Wat nog vaker voorkomt, zijn beten op de voeten en onderbenen.