Huizen moeten open zijn 'om de eerlijkheid van hun bewoners te tonen en te bewijzen dat het je niet uitmaakt om anderen te laten zien of je rijk of arm bent'. Het hebben van open gordijnen toont daar juist de bereidheid om informatie te delen en om te laten zien dat je niets te verbergen hebt.
Cultuur. Spanje heeft als cultuur om de rolluiken voor een groot deel van de dag naar beneden te doen en zo de ramen voor de buitenwereld af te schermen, dit in tegenstelling tot de meeste Europese landen waar men juist elk moment van de dag en het natuurlijk licht wil benutten.
De man moest 's avonds alles goed afsluiten om te voorkomen dat er iemand binnen kon komen of het huis zou verlaten. Hij moest de voordeur met de sleutel op slot doen en de sleutel opbergen in zijn slaapkamer. Ook moest hij de luiken voor de ramen sluiten. Kleine ramen, waar geen luiken voor zaten, hadden vaak tralies.
De meeste huurwoningen zijn zo'n €250,- per maand goedkoper dan op vergelijkbare locaties in Nederland en België. Sowieso zijn de belastingen lager in Spanje, ook de onroerendgoedbelasting voor huiseigenaren bijvoorbeeld.
Wonen in Spanje is goedkoper dan wonen in Nederland. De huurprijzen en de prijs van levensmiddelen liggen een stuk lager dan bij ons. Het leven in Spanje een stuk goedkoper dan we in Nederland gewend zijn. De gemiddelde huurprijs en de kosten voor je levensonderhoud zijn lager dan in Nederland.
Per regio (cijfers 2022)
De grootste groep inwoners is te vinden in de provincie Málaga met 7.403 Nederlanders en 5.069 Belgen. Als tweede op de lijst staat de provincie Almería met 919 Nederlanders en 1.380 Belgen gevolgd door de provincie Granada met 858 Nederlanders en 804 Belgen.
In Spanje is het prijspeil – zeker ten opzichte van het noorden van Europa – nog steeds heel prettig. Je koopt hier nog steeds heel veel meer huis voor je geld en dat op een plek waar de zon heel vaak schijnt!
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Het gemiddelde ouderdomspensioen (pensión de jubilación) in Spanje is gestegen naar 1368,31 euro (1259,80 euro in december 2022).
Ramen is een Japanse aanpassing van Chinese tarwenoedels. Het gerecht werd door Chinese immigranten geïntroduceerd in Japan aan eind van de 19e eeuw of het begin van de 20e eeuw.
Door regelmatig de ramen te lappen, voorkomt u eventuele schimmel aan de binnen- of buitenkant. Schimmel is erg slecht voor de gezondheid en wilt u dus voorkomen in uw woning of (bedrijfs)pand. Glasbewassing is een snelle en relatief goedkope manier om uw woning of pand er weer als nieuw uit te laten zien.
De buitenschaal die onderhevig is aan de zon, zal vlugger gaan uitzetten dan de binnenschaal welke de binnentemperatuur zal aannemen. De thermische onderbreking welke ingerold wordt, tracht deze uitzetting tegen te houden, wat bijna niet mogelijk is. Dit veroorzaakt het kraken van de ramen.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Kosten voor levensonderhoud in Spanje
In 2021 was het leven in Spanje zo'n 30% goedkoper dan in Nederland: waar een gemiddeld modaal huishouden in Nederland ongeveer 1.500 tot 2.000 euro per maand uitgaf, was dit in Spanje dus zo'n 450 tot 600 euro minder.
In sommige opzichten kan de situatie in Spanje vergeleken worden met die van Nederland. Dat geldt vooral voor het tekort aan sociale huurwoningen en de stijgende huurprijzen in de vrije sector. Een koopwoning tekort is er niet in Spanje want er staan volgens de laatste officiële telling miljoenen woningen leeg.
AOW lager als u in het buitenland werkt
Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort. Dit kunt u voorkomen door u vrijwillig te verzekeren voor de AOW.
Nederlanders en Belgen
1.506 woningen werden door Nederlandse residenten in Spanje gekocht en 3.145 woningen door Nederlandse niet-residenten. Daarbij gaven Nederlanders gemiddeld 2.298 euro/m2 uit in het tweede en 2.100 euro/m2 in het eerste halfjaar van 2021.
Kosten voor levensonderhoud in Spanje
In 2021 was het leven in Spanje zo'n 30% goedkoper dan in Nederland: waar een gemiddeld modaal huishouden in Nederland ongeveer 1.500 tot 2.000 euro per maand uitgaf, was dit in Spanje dus zo'n 450 tot 600 euro minder.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Spanje. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval? In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net. En de reden is heel logisch.
Wat is de gemiddelde prijs van een huis in Spanje? Volgens TINSA, een van de belangrijkste onafhankelijke Spaanse taxatiebedrijven, blijkt uit taxaties van onroerend goed een gemiddelde huizenprijs van 1.470 euro per vierkante meter.
In de voorgaande kwartalen was deze stijging 6,6% (1e kwartaal 2022) en 6,3% (4e kwartaal 2021). De gemiddelde prijs van een huis in Spanje neemt daarmee harder toe, in vergelijking met de voorgaande kwartalen. Wat kost een huis in Spanje nu? De gemiddelde huizenprijs in Spanje bedraagt nu 1.685 euro per m2.
Inbreng eigen middelen
Bij het kopen van een huis in Spanje, is het mogelijk om als niet-resident maximaal 70% van de verkoopprijs (of taxatiewaarde, die vaak lager ligt) te financieren. De overige 30% van de verkoopprijs zul je zelf moeten kunnen inbrengen.