Polyester is een plastic dat zowel in de voering als de buitenkant van regenkleding kan zitten. Regenkleding van polyester is veilig te gebruiken.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotend jack is slechts bestand tegen zoveel regen.
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
HG is dé oplossing voor het waterdicht maken van kleding
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas effectief te impregneren. De kleding wordt er niet alleen waterdicht van, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
Door polyester doeken te impregneren, maakt u het doek waterdicht en beschermt u het doek tegen vuil, schimmels en algen.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
1. Quechua waterdichte jas MH500. Deze waterdichte en ademende regenjas van Quechua beschermt je tegen regen en wind in IJsland. De jas is ultiem waterdicht waardoor hij zelfs in een super felle bui geen regen doorlaat.
Welke stof is waterdicht? Waterdichte stof kan op verschillende wijze geproduceerd worden. Er zijn sommige stoffen en materialen die van nature waterdicht zijn, zoals rubber en plastic. Anderen hebben beschermende, waterdichte coatings, zoals zeildoek, of zijn gelamineerd met dunne, waterdichte folies.
Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.
Doe 6 liter water in een emmer en voeg de gehele flacon HG waterdicht katoen, linnen, wol en gemengde textielsoorten toe. Doe de te behandelen kleding in de emmer en wentel deze gedurende 15 minuten regelmatig om. Spoel hierna de kleding af met koud water, hang het op en laat de kleding drogen.
Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000mm als waterdicht aangemerkt, maar er bestaan ook stoffen met een waterkolom van 28.000mm, echter zijn deze stoffen vaak niet prettig om te verwerken in regenkleding.
De bekendste - of meest gebruikte - techniek om een materiaal ademend en waterdicht te maken is een micro-poreus membraan. Maar er is nog een tweede methode: de hydrofiele methode. Bij de hydrofiele methode heeft het materiaal zelf de eigenschap dat het watermoleculen door het materiaal transporteert.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
- Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt. Hoewel dit materiaal soepel en bestendig is, is het niet ideaal om in de winter te dragen.
Op dit moment worden Olefin en Sunbrella gezien als de beste soorten buitenstof. Zij scoren zeer goed op basis van de criteria en zijn daarom beide buitengewoon goede stoffen.
Polyester. Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten.
Er is een natuurlijke stof die goed tegen regen bestand is en dit is loden. Loden bestaat uit schapenwol.
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotende tas is slechts bestand tegen zoveel regen.
Vaude Luminum Regenjas
De Luminum heeft een waterkolom van 10.000 millimeter en is dus compleet waterdicht. Wat opvalt, is het uitstekende ademende vermogen van dit regenjack. Dit is fijn als je wat vaker in de regen op de fiets zit. De pasvorm van de Luminum is ook goed: niet te ruim, maar ook niet te strak.
Zorg ervoor dat de jas schoon is voordat je deze gaat impregneren. Anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of komt vuil tussen de impregneerlaag en de stof van je jas te zitten. 2. Impregneermiddelen voor regenjassen kun je kopen bij outdoor- en sportwinkels.
Hoe lang blijft een regenjas waterdicht en waterafstotend? Een goede ademende waterdichte regenjas gaat vijf jaar of langer mee.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
Rainfall heeft een robuuste en sportieve look en wordt daarom veel gebruikt voor outdoor creaties. Rainfall is ook ijzersterk en kan dus goed gebruikt worden voor rugtassen, zitzakken en wind- en waterdichte jassen. Extra voordeel is dat rainfall zich makkelijk schoon laat maken.
Vulkracht: hiermee wordt de hoeveelheid dons en luchtigheid van de isolerende voering van de parka aangeduid: een hogere vulkracht betekent meer isolatie en dus meer warmte. Weerbestendigheid: modellen kunnen variëren van niet-waterdicht tot waterbestendig of volledig waterdicht.