Ontvet je pas na het schuren, dan loop je het risico dat je het nog aanwezige vuil in de ondergrond schuurt. Dit vergroot juist de kans dat de verf zich niet goed kan hechten op het oppervlak. Daarom is de juiste volgorde: eerst ontvetten, dan schuren.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.
Voor het schoonmaken van het oude schilderwerk zet je bijvoorbeeld St. Marc of Universol op je boodschappenlijstje. Dit zijn beide producten voor het schoonmaken en ontvetten van schilderwerk, zónder de toevoeging van ammoniak. Wat ook nog altijd goed werkt is water verdunt met ammoniak.
De ondergrond ontvetten
Gebruik voor ontvetten geen ammoniak: dit is schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Een milieuvriendelijk, geurloos alternatief is ontvetter. Spons de ondergrond na het ontvetten even na met schoon water.
Als je gaat schuren zonder te ontvetten bestaat de kans dat je vuil en vet juist de ondergrond in schuurt. Hierdoor zal de verf minder goed aanhechten. Bovendien gaat je schuurpapier langer mee als je de ondergrond eerst reinigt. Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Licht en zorgvuldig schuren met een schuurmatje of schuurpapier (P220). Daarna stofvrij maken met de stoffer en daarna met een kleefdoekje. Breng de tweede eindlaag en laat goed drogen. Verflagen hebben minimaal 1 week nodig om volledig uitgehard en belastbaar te zijn.
Ontvetten met afwasmiddel of groene zeep
Afwasmiddel en groene zeep zijn ideale ontvetters. Ze rekenen bijvoorbeeld moeiteloos af met vettige schalen en borden. Daarnaast hebben de meeste mensen afwasmiddel gewoon in huis staan. Afwasmiddel of groene zeep kun je dus mooi gebruiken bij het ontvetten voor schilderen.
Vaak is de viezigheid zo klein, dat het onzichtbaar is. Daarom moet je alle oppervlaktes die je gaat schilderen, eerst ontvetten. Zo zorg je voor een schoon oppervlak en betere hechting. Als je niet op een schoon oppervlak schildert kan de verf slecht hechten, en de verf gaan afbladderen of verkleuren.
Waar water blijft staan, is de kans op beschadiging van het schilderwerk groter. Water blijft namelijk hangen achter vuil, stof en zand. Daarom is het belangrijk om het schilderwerk regelmatig schoon te maken, dan rolt het water er makkelijker af. Voor binnenschilderwerk geldt eigenlijk hetzelfde.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af. Neem na het ontvetten het hout weer af met een vochtige doek en laat het drogen voordat u het hout verder behandelt met onze Hardwaxolie F-serie of een andere verf- of waslaag.
Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus. Je hoeft hierbij alleen de ondergrond heel goed te ontvetten (gebruik hiervoor Universol).
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Het onbehandelde hout ontvetten
Zachte houtsoorten, zoals vuren en grenen, ontvet je met verfreiniger. Harde houtsoorten, zoals mahonie, ontvet je met thinner. Afzelia ontvet je met water en ammoniak.
Wat kun je gebruiken om af te stoffen? Een stofdoek, Swiffer duster, microvezeldoek of plumeau kun je gebruiken om af te stoffen. Je kunt ook een afstofhandschoen gebruiken. Van alle opties is de Swiffer Duster het beste.