Het relatieve belang van Chinese inwoners in de totale Nederlandse bevolking is eerder klein. Zo had in 2019 maar 0,2 procent van alle inwoners in Nederland de Chinese nationaliteit, al is sinds 2001 dit aandeel jaarlijks wel toegenomen.
De Chinezen wonen voornamelijk in de grotere steden van Nederland. In 2008 woonde 37 procent van hen die voor 2000 na Nederland kwamen, in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Arnhem, terwijl slechts 15 procent van de gehele bevolking van Nederland daar woont.
'Hoe vaak zie je hier op tv nou een Aziatische Nederlander? Dat zijn er heel weinig, terwijl ongeveer tien procent in Nederland Aziatisch is.
Er werken inderdaad veel Chinezen in de horeca, ook veel in snackbars en Japanse restaurants trouwens. Maar ze komen ook om heel andere redenen naar Nederland. Voor de handel, om te studeren, voor een leven als adoptiekind.
Ze drinken minder suikerrijke dranken. Vloeibare calorieën staan bekend als ware dikmakers. Ze eten veel soep. Een soep werkt heel verzadigend, omdat het voornamelijk uit water bestaat.
China: 中国 (fonetisch: 'Zhongguo')
De Chinezen hebben een totaal andere naam voor hun land dan wij het land hebben gegeven. Zij noemen hun land niet 'China', maar: 'het land van het midden'. Eeuwen geleden dachten de Chinezen dat ze het middelpunt van de wereld waren.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns.
De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders.
In de jaren 60, 70 en 80 komen steeds meer Chinezen naar Nederland. Deels gaat dat om gezinshereniging en deels om nieuwe groepen Chinezen die uit China naar Nederland komen. Vaak zijn dat (economische) vluchtelingen. Voor een deel komen die terecht in de horeca, maar zeker niet allemaal.
“Nu vinden Chinezen vaak dat Nederlanders niet te vertrouwen zijn, omdat ze in een conflict zomaar de partij kunnen kiezen van iemand waarmee ze geen relatie hebben. Nederlanders wantrouwen Chinezen omdat zij in een conflict vaak de partij kiezen van een familielid of vriend boven iemand met goede argumenten.”
China stond in het studiejaar 2018/'19 op de derde plaats qua herkomstland van ingeschreven internationale studenten, na Duitsland en Italië. In dat studiejaar stonden 4 475 Chinese studenten ingeschreven in het Nederlandse hoger onderwijs. Dit is 5,3 procent van alle internationale studenten in Nederland in dat jaar.
Er zijn meer mensen van Chinese afkomst in Nederland dan dit aantal, naar schatting 80.000 tot 145.000.
China heeft 9.600.000 km2 land en is daarmee bijna 240 keer zo groot als Nederland. In China wonen 1,3 miljard inwoners, Nederland telt er 17 miljoen.
In de afgelopen vijf jaar is de gemiddelde levensverwachting in China gestegen tot 71,8 jaar. Het land komt daarmee op dezelfde hoogte als onder meer Thailand en Brazilië (beide 71,4 jaar), Bulgarije (71,8), Turkije (72,1) en Hongarije (72,3).
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er per 1 maart 2020 zo'n 41.100 mensen met een migratieachtergrond uit Bulgarije in Nederland. Van de Bulgaarse migranten in Nederland is het overgrote deel van Turkse origine, hetgeen het gevolg is van een grote aanwezigheid van de Turkse Nederlanders.
De Nederlandse etniciteit is in de loop der eeuwen voortgekomen uit het opbouwen van een gezamenlijke cultuur op ruwweg het huidige grondgebied van de Nederlandse staat. Doorgaans worden mensen met de Nederlandse etniciteit simpelweg Nederlanders genoemd.
Alleen bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar is met 7,8 procent het aandeel verdachten groter bij mensen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is bijna tweemaal zo vaak als de gehele niet-westerse groep (4,4 procent) en vijf maal zo vaak als personen met een Nederlandse achtergrond van dezelfde leeftijd (1,6 procent).
De grootste concentratie van Marokkanen buiten Marokko is te vinden in Frankrijk, met meer dan 1 miljoen personen. Er zijn ook grote Marokkaanse gemeenschappen in Spanje, Nederland, België, Duitsland en Italië.
'Hoi' in het Chinees is 'Ni Hao'.
Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is er een kleine moslim- en christenminderheid.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is.