Alleseters zoals kauw, merel, spreeuw en kramsvogel eten graag gekookte aardappel in de schil, gewelde rozijnen, gekookte rijst of pasta en (overrijp) fruit.
Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.
Als je droge ongekookte rijst voert aan de vogels gaan ze dood.
Wat mag een duif niet eten? De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel – zoals zaden en scheuten van planten – in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden.
Wat je vogels het beste kunt voeren, verschilt per jaargetijde. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda's en vetbollen.
Giet het water dan weer af. De afgekoelde gewelde rozijnen kan je vervolgens aan de vogels geven. Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan.
Paddy, Padi of wel ongepelde rijst. Azië en Amerika zijn de landen waar het in hoofdzaak wordt verbouwd. Paddy kan onder andere gegeven worden aan: konijnen, cavia's, knagers, kippen, duiven, exoten, tropen (rijstvogels), grote en kleine parkieten, papegaaien en duifjes.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Dit mogen vogels wel eten:
Zaden. Insecten. Broodkruimels en havermout (met mate).
Trekvogels zoeken voedsel en nestplaatsen
Ze gaan net als veel andere dieren op zoek naar plekken waar ze betere kansen hebben om te nestelen en voedsel te vinden, of waar het klimaat dat seizoen prettiger is.
Geen (oud) brood!
Een klein beetje brood kan overigens geen kwaad, maar alle kleine beetjes worden wel erg veel brood. In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels.
Het zijn meestal kleine vogeltjes die op echte vogelpindakaas afkomen. De grotere vogels zoals de merel en specht kunnen ook op de pindakaas afkomen, zij geven echter de voorkeur aan hele pinda's. De kool- en pimpelmees zijn samen met de boomklevers ontzettende liefhebbers van pinda's.
Per 100 gram. Samengevat, is broccoli zeker de moeite waard om aan de vogels te verstrekken. Ook hier geldt, met mate, één maal per week is voldoende. Broccoli bevat redelijk veel vocht, water 90 gram per 100 gram, te veel geven kan diarree veroorzaken.
Eieren en pasta zijn ook mensenvoedsel dat vogels kunnen eten. Zorg ervoor dat je ze kookt in roestvrijstalen kookgerei.
Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood.
Merels eten graag wormen, insecten en fruit, maar ook zaden staan op het menu. Als het bereikbaar is eten ze ook graag van vetproducten. Meestal zullen ze het geknoeide voer onder een voedersilo of pindacake opeten, maar ook op voedertafels verschijnen ze veelvuldig.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Duiven zijn altijd op zoek naar water en voedsel. Als er veel water en voedsel in je tuin of op je balkon te vinden is, komen duiven daar meteen op af.
Zaden, bessen, knoppen van bomen en zelfs bladeren. Voor ons huis staan hoge lindebomen, en elk voorjaar zie ik houtduiven van de knoppen eten. Ook zijn houtduiven gek op rondslingerende etensresten. Over de bessen gesproken.
Lijnzaad is door de hoge omega 3 vetzuren ideaal voor duiven tijdens de ruiperiode. Het zorgt tevens voor een ideale verpluiming. Onze lijnzaad is afkomstig van Beyers en van goede en schone kwaliteit.
Vorm kan je niet forceren, maar je kan wel de optimale omstandigheden creëren waarin je duif in vorm kan raken. Zoals een correcte voeding, bijvoorbeeld granen met een licht verteerbare korrel (de zogenaamde. mengelingen), vers water, en voldoende zuurstof en warmte.
Boswachter Mathilda raadt op de website van Natuurmonumenten aan om ook overgebleven fruit, zoals overrijpe bananen en klokhuizen te voeren. Maak de voederplek dan wel regelmatig schoon. Om vogels aan kalk te helpen kunt u ze goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven.
Koop geen 'mensen-pinda's'
Zelfs ongezouten pinda's uit de supermarkt zijn niet hetzelfde als voerpinda's. Voerpinda's zijn namelijk ongebrand en hebben een hogere voedingswaarde, daar hebben vogels meer aan. Kijk verder bij het kopen van pinda's of er geen (zwarte) schimmel op zit.
U mag uw vogel uit het volgende rijtje trakteren: Groenten: paprika's (met zaadjes), boerenkool, peterselie, wortels, erwten, spinazie- noem maar op.