Als je al flink wat werkervaring hebt opgedaan, vraag je jezelf misschien af hoeveel jaar je terug moet gaan op je cv. Als je al langer dan 15 jaar aan je carrière werkt, dan is het meestal een goed idee om de functies op je cv te beperken tot de afgelopen 10 tot 15 jaar. Ervaring van voor die tijd is minder relevant.
Uw curriculum vitae (cv) is het eerste waar een werkgever naar kijkt. Die neemt daar gemiddeld 9 seconden de tijd voor. Het is dus belangrijk om in die korte tijd indruk te maken met uw cv, zodat een werkgever u uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.
Een goede vuistregels is alleen 10 tot 15 jaar relevante werkervaring op je cv te vermelden. Een bijbaantje als taxichauffeur is dus niet meer relevant als je solliciteert als risicomanager bij een grote woningcorporatie. Voor sommige mensen betekent dat 1-3 banen en bij mensen met veel werkervaringen 3-8 banen.
omschrijving van je werkervaring
Maak een makkelijke en scanbare omschrijving van elke baan. Vermeld per baan alleen de basisinformatie. De functietitel, de naam van het bedrijf of de werkgever en de periode dat je er hebt gewerkt. Schrijf daaronder over wat je hebt uitgevoerd en wat je daarvan hebt geleerd.
Werkervaring is de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan door te werken. Deze werkervaring kun je vermelden op jouw cv om aan anderen te kunnen laten zien welke kennis en ervaring je hebt opgedaan bij een bepaald bedrijf.
Ook zonder werkervaring doe je vaardigheden op, bijvoorbeeld tijdens het uitoefenen van hobby's of nevenactiviteiten. Vermeld de vaardigheden die relevant zijn voor de uitoefening van de baan waarnaar je op zoek bent.
Vermeld bij je werkervaring alleen de functies die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Begin bij de meest recente banen en richt je op de afgelopen jaren.
wat moet er op een goed cv? Een goed cv bevat een aantal onderdelen, waaronder persoonlijke informatie, opleidingen en stages, werkervaring, certificaten en vaardigheden. Daarnaast zet je op je cv een foto en voeg je eventueel referenties toe.
Het vertelt eerlijk en in duidelijke taal wie je bent en wat je brengt. Een goed cv ziet er professioneel uit en bevat de volgende onderdelen. Persoonlijke informatie, je profiel, werkervaring, opleiding en aanvullende informatie, zoals competenties en interesses. (Naast een huisje staat: Persoonlijke gegevens.)
Voorbeelden zijn delegeren, onderhandelen, luisteren, samenwerken , netwerken, plannen en coachen. Overdraagbare vaardigheden hebben vaak een grote overlap met competenties.
Ook zo'n 'klein' leugentje kan grote gevolgen hebben. Liegen op je cv is riskant: je neemt daarmee het risico dat je werkgever er vroeg of laat toch wel achter komt. Met als gevolg: gezichtsverlies, imagoschade of zelfs ontslag. Op meer dan de helft van de cv's blijken onwaarheden voor te komen.
Monitoring van personeel is ook niet altijd verboden. Maar werkgevers moeten daarbij wel rekening houden met de privacy van de werknemers. Hun recht op privacy geldt namelijk net zo goed op de werkvloer als daarbuiten. Werkgevers mogen daarom hun werknemers niet zomaar volgen.
Liegen op cv over werkervaring of ontslag
Ook liegen over je werkervaring of liegen over dat je ontslagen bent is zeer af te raden. Het kan aanvoelen als een klein leugentje, maar ook die 'kleinere' leugens komen vaak toch vanzelf wel uit.
'Vertel me je levensverhaal, de beslissingen die je hebt genomen en waarom je ze hebt genomen. Vertel daarnaast wat de moeilijkste problemen zijn waar je aan hebt gewerkt en hoe je ze hebt aangepakt. ' Musk wil er zo achter komen hoe sollicitanten problemen oplossen.
Werkervaring kan je een goede match geven voor een bepaalde baan, maar zonder een hogere opleiding kan het zijn dat je de kennis en vaardigheden mist die belangrijk zijn voor de toekomst. Een certificaat, diploma of graad impliceert ambitie en een drang om te leren.
Personalia en persoonlijk profiel
De stelregel is dat je je cv altijd begint met het vermelden van je personalia. Dit zijn je persoonlijke gegevens, zoals je voor- en achternaam, je adres en woonplaats, je e-mailadres en telefoonnummer. Onder je personalia kun je een persoonlijk profiel kwijt.
Je gebruikt deze volgorde voor je cv: Personalia, Persoonlijk profiel, Competenties en vaardigheden, Prestaties, Werkervaring aan de hand van rollen die hebt gehad, Opleidingen, Gewenste werkzaamheden.