De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen. Als we nu bijvoorbeeld bij een warme kleur geel wat van een koele kleur paars mengen, dan oogt de geeltint koeler.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Warme kleuren voor je interieur
Daarbij kun je denken aan alle variaties rood-, bruin- en gele tinten, van beige tot terracotta, roze tot bordeaux en mosterdgeel tot goud. Groen- en aardetinten zijn warm en hebben bovendien een rustgevende werking vanwege de associatie met de natuur.
en vooral: wat kan je ermee? De warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening warm. De koude kleuren zijn paars, blauw en groen.
Bij warme types passen warme kleuren goed (rood, geel, oranje, etc.) en bij koele types past blauw, groen en grijs mooi. Behalve warm en koel is er ook een onderscheid in donkere of lichte tinten en contrastrijk of gemengd.
Wie ooit gezegd heeft dat beige een saaie kleur is, heeft het goed mis! Deze warme, neutrale kleur geeft een ruimte een serene en warme sfeer en is super makkelijk te combineren met andere kleuren.
Beige is een prachtige warme en neutrale basiskleur. De kleur is goed te combineren met andere kleuren, zoals wit, zwart, bruintinten en met natuurlijke materialen als hout, riet, jute, wol, linnen en katoen. Beige zorgt voor een natuurlijke en warme sfeer en dat maakt de kleur tijdloos en gewild.
Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras.
Lila heeft een warme, ontspannen uitstraling.
Lichte kleuren reflecteren het daglicht waardoor een ruimte al snel groter lijkt. Kies dus voor witte, lichte, frisse tinten op de muren. O, en vergeet ook de vloer niet. Ook een lichte vloer weerkaatst daglicht waardoor je huis optisch groter oogt.
Rood: warmte en kracht
Rood is de kleur van passie, warmte, dynamiek en kracht. Rood is ook gebiedend en agressief.
Wanden waarop weinig licht valt zullen donkerder uitkomen. Als je dus een hele donkere accentkleur hebt, kun je het beste de wand schilderen waar het meeste licht op valt. Of anders wellicht kiezen voor een net iets lichtere variant van de gekozen kleur.
Wit met een rode of oranje ondertoon zijn warme tinten. Denk aan RAL 9001, 9002, 9016 en 9018 . Deze zijn ideaal voor een donkere kamer, waar geen direct zonlicht naar binnen valt. Door de warme ondertoon oogt de kamer lichter en warmer.
Het is een warme kleur die prachtig combineert met groen en stoer zwart en geeft een chique en rustige uitstraling, mits je de goede kleur gebruikt ten minste! Het kiezen van de juiste tint oud roze kan namelijk lastig zijn. Te liefelijk, dan is het net een babykamer, te donker en het kan wat smoezelig lijken.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Kleuren die koel en zacht zijn, staan je het mooiste. Je topkleuren: wit, koel taupe, oudroze, koelblauw, zandkleur, koelgrijs, zilver. De warme seizoenen zijn, je raad het al: herfst en lente. Hieronder volgt uitleg per seizoen.
Kom je er echt niet uit, dan kun je altijd nog naar de aderen in de binnenkant van je pols kijken. Zijn jouw aders groen, dan heb je een warme ondertoon. Als je paars/blauwe aders hebt, dan heb je een koele ondertoon. Groen/blauwe aderen duiden op een neutrale ondertoon.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koude kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Grijs met mosterdgeel combineren
De kleur mosterdgeel zorgt namelijk met zijn intense helderheid voor warmte. Stylingtip! Deze kleurencombinatie kan al snel overheersend worden.
Ook fellere kleuren als kobaltblauw en smaragdgroen laten je veel meer stralen. Welke kleuren mijden: Geel, oranje, oranjebruin en lichte pasteltinten zijn kleuren die minder mooi uitkomen bij grijs haar. Deze kleuren zullen je weinig uitstraling geven en met name geel kan de haarkleur een gelige gloed geven.
Warm grijs is grijs met 6% geel gemengd en een koel grijs is grijs met 6% blauw erin. Tingrijs (denk aan een tinnen bord) is een 'warm grijs'.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Beige is een basiskleur
En laten we eerlijk zijn, meestal als we wit op de muur verfden, werd ons al geadviseerd een gebroken wit te kiezen. Dat is net iets minder klinisch en hard dan een creme kleur.
Beige is een warme kleur
Dit is een kleur die veel voorkomt in een natuurlijke omgeving zoals zandstranden en aardetinten. Het zorgt voor een sfeervol interieur. Beige is een zachte en subtiele kleur.