Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Hoe vaak wassen? T-shirts, sokken, ondergoed, ondershirts, sportkleding en alle andere kledingstukken die zijn doorweekt van het zweet, gooi je na elke keer dragen in de was. Kleding van waterafstotend nylon hoef je pas na een paar keer dragen in de was te doen.
1 of 2 personen
Woon je alleen of met z'n tweeën, koop dan een wasmachine met plek voor 7 of 8 kilo wasgoed. Met een klein huishouden doe je hiermee meerdere keren per week de was.
Deze keer: hoe vaak moet je kleding in de was gooien? Nederlanders wassen hun kleding gemiddeld 10,9 keer per maand, bleek in 2020 uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vrouwen doen het vaker dan mannen, plattelanders vaker dan stedelingen.
Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Jezelf dagelijks van top tot teen inzepen is echt niet nodig. Sta je graag onder de douche, dan kan je enkele dagen per week gerust de zeep achterwege laten en je enkel wassen met water.” Mensen die nooit meer zeep of shampoo gebruiken, overdrijven volgens Finoulst. “Dat is het andere uiterste en totaal onnodig.
Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dit is zoveel dat je hem op een aparte groep in je meterkast moet aansluiten.
Een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van één tot twee personen. Een vulgewicht van 7 kg is relatief klein ten opzichte van de 8 kg en 9 kg trommel, maar voldoende voor singles en samenwonenden.
Gemiddeld neemt een basis wasprogramma circa 45 minuten in beslag. Echter is de tijd wel afhankelijk van het gekozen wasproces. Wanneer de vervuilingsgraad erg hoog is kan een langer wasproces noodzakelijk zijn. De voorkeur gaat dan uit naar een programma van circa 90 minuten.
Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Elke dag douchen is niet nodig
Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Stellen onder de 24 jaar wassen gemiddeld 1,82 keer per week, stellen boven de 55 jaar gemiddeld 2,63. (Mensen tussen de 24-35 wassen ook 2,63 per week, maar zitten vaak in de kleine kinderen.) CBS (2016) geeft aan dat we per persoon gemiddeld 0,24 keer per dag wassen.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Douche minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink. Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat zuiniger om met water en stroom dan het programma voor fijnwas. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilo wasgoed meer water en stroom, omdat je de machine bij deze programma's minder vol mag doen.
Voor een klein huishouden van 1 of 2 personen raden we een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg aan. Wil je ook een tweepersoons dekbed kunnen wassen? Kies dan minimaal voor 8 kg. Als je alleenstaand bent en geen groot wasgoed hebt, is een wasmachine voor 6 á 7 kg wasgoed in principe voldoende.
Het is daarom slim om het vulgewicht van de wasmachine af te stemmen op de grootte van een gangbare hoeveelheid wasgoed. Weeg je was eens. Sorteer het en weeg wat je normaal als 1 was in de machine stopt. Tel daar ongeveer 2 kg bij op.
Voor een volle trommel handdoeken (max 7 kg) heb je slechts 45 ml waspoeder nodig. Als je met vloeibaar wasmiddel wast, gebruik je 50 ml voor een volle trommel.
Wat verbruikt het meest? In principe verbruikt alles wat constant aan staat, zoals een vijverpomp of diepvries, consistent het meest. Elektrische wagens, een jacuzzi, zwembad, sauna en alles wat verwarmt en/of verkoelt, behoren ook tot de grote verbruikers.
Volgens het Nibud kost anno 2023 een wasbeurt op 30 graden gemiddeld zo'n 0,93 cent per beurt. Hierbij wordt water, wasmiddel en de afschrijving en het onderhoud van de wasmachine erbij gerekend. Vooral de stijgende energieprijzen maken zo'n wasbeurt duurder. Voor een was op 90 graden betaal je al gauw €1,67 per keer.
Bij de actuele mediaanstroomprijs van 0,70 euro per kilowattuur, volgens Mijnenergie.be, betaal je vandaag 0,26 euro bij een wastemperatuur van 30 °C voor een wasbeurt van 7 kilogram katoenwas en een volle wastrommel, met een doorsnee wasmachine. Was je op 40 °C, dan loopt de verbruiksprijs op tot 0,65 euro.
Schoon washandje
Gebruik je een washandje meerdere keren, dan doe je het qua hygiëne niet zo goed. Een gebruikt washandje bevat namelijk dode huidcellen en op zo'n plek voelen bacteriën en schimmels zich heel goed thuis.
Als je minder doucht, hebben dingen als eczeem minder kans en kunnen zelfs verdwijnen. Minder vaak douchen zorgt daarnaast ook voor een minder droge huid, waardoor infecties minder kans hebben – iets dat belangrijker wordt naarmate je ouder wordt, en je huid dunner. 'Geniet met mate' geldt ook voor douchen.
Het belangrijkste is om washandje goed uit te hangen en te laten drogen. Gooi je je washandje gelijk in de wasmand dan krijgen bacteriën en schimmels meer kans. Het washandje gaat stinken en zo ook de rest wat in de wasmand ligt. Wij raden aan een washandje maar 1 douchebeurt te gebruiken.