Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
Een werkgever moet loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.
U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Gaat uw werknemer ziek uit dienst? Dan moet u uw werknemer ziekmelden bij het UWV op de laatste dag van zijn dienstverband. Let op dat u dit op tijd doet, anders kunt u een boete krijgen van het UWV. Het UWV neemt de re-integratieverplichtingen vanuit de Wet verbetering poortwachter van u over.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Als u ziek bent, geldt een opzegverbod. Uw werkgever mag u dan niet ontslaan.
Belangrijkste aandachtspunt bij ontslag nemen tijdens ziekte
Samengevat is zelf ontslag nemen (in gezondheid of bij ziekte) af te raden wanneer je nog geen nieuwe baan hebt. Want als je zelf ontslag neemt, vervalt (meestal) je aanspraak op een WW-uitkering.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag.
U heeft recht op een transitievergoeding als u in loondienst werkt en uw werkgever uw contract stopt. Bijvoorbeeld door: uw contract op te zeggen, na toestemming van UWV. uw contract via de rechter te ontbinden.
Geen recht op transitievergoeding
Als je werkgever failliet is verklaard, uitstel van betaling heeft gekregen of in de schuldsanering zit. Als je jonger dan 18 jaar bent en minder dan 12 uur per week werkt. Als je vanwege de pensioenleeftijd wordt ontslagen. Als je ernstig verwijtbaar handelde of nalatig was.
Wanneer recht op een transitievergoeding bij ziekte? Een zieke medewerker heeft recht op een transitievergoeding als hij of zij meer dan twee jaar ziek is en de werkgever heeft ontslag aangevraagd bij UWV. De werkgever kan de betaalde transitievergoeding terugkrijgen via de Regeling compensatie transitievergoeding.
De transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop je volgens de wet (minimaal) recht hebt als je ontslagen wordt of als je arbeidscontract niet verlengd wordt.
De Ziektewet-uitkering is meestal netto iets hoger omdat wij meteen het vakantiegeld betalen. Bij een WW-uitkering reserveren wij dit en betalen wij dit in mei. Uw rechten en plichten bij een Ziektewet-uitkering zijn anders dan de rechten en plichten van een WW-uitkering.
Gaat u akkoord met deze overeenkomst? Dan kan ontslag met wederzijds goedvinden het gevolg zijn. Een vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens ziekte is niet aan te raden als u verwacht nog lang ziek te zijn. De werkgever hoort u tijdens ziekte namelijk door te betalen.
Heeft u een WW-uitkering en wordt u ziek? Dan krijgt u een ziektewetuitkering na meer dan 13 weken ziekte. Uw WW-uitkering stopt dan. Uw ziektewetuitkering en uw WW-uitkering zijn allebei 70% van uw dagloon.
Er zijn situaties waarin uw werkgever u geen transitievergoeding hoeft te betalen: Het contract wordt met wederzijds goedvinden beëindigd. U en uw werkgever maken dan zelf afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en de hoogte daarvan. U wordt ontslagen omdat u ernstig verwijtbaar handelt.
Alleen bij zogenaamd ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer kan de werkgever onder zijn verplichting uitkomen. Dat betekent dus ook dat, indien de werkgever het dienstverband met een langdurig arbeidsongeschikte of zieke werknemer beeindigt, hij ook de transitievergoeding moet betalen.
Een transitievergoeding wordt beschouwd als uitkering wegens beëindiging van het dienstverband.
Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, maar niet omwille van de ziekte. Uw werkgever moet het ontslag geven om een andere reden dan de arbeidsongeschiktheid.
Je kunt op verschillende manieren ontslag nemen, ook tijdens je re-integratie. Voordat je ontslag neemt, is het goed om eerst je rechten te kennen: Neem contact op met je werkgever. Voordat je je baan opzegt, is het aan te raden om eerst in gesprek te gaan met je werkgever.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren; 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en; 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Wanneer de werknemer na de betekening van de opzegtermijn ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het gewaarborgd loon te betalen.
Begint de termijn van 104 weken opnieuw te lopen als een werknemer ziek wordt terwijl hij aan het re-integreren is? Nee. De werknemer is arbeidsongeschikt als en zolang hij de bedongen arbeid geheel of gedeeltelijk niet kan verrichten. Tijdens die periode kan een werknemer soms opbouwend passend werk doen.
De Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar en is ten minste 70% van het dagloon. Het dagloon is berekend op basis van het loon dat uw werknemer verdiende in het jaar vóór hij ziek werd, gedeeld door 261. Het totale inkomen per dag met een Ziektewet-uitkering berekent u met de Rekenhulp Ziektewet.