1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Het grootste verschil tussen een koffielepel en theelepel is het formaat. Een koffielepel is namelijk iets groter (5ml) dan een theelepel (3ml).
Meten is weten! Huh, 3 tot 15 gram voor een koffielepel, wat is het nu? Wel, dat grote verschil kan verklaard worden door het soortelijk gewicht van verschillende ingrediënten. Een koffielepel of een kopje is een volumemaat.
Het verschil tussen een koffielepel en een theelepel zit in de lengte. Boven de koffielepel onder de theelepel.
Standaard maten
Receptenschrijvers gebruiken daarom altijd gestandaardiseerde maatlepels. De maatlepel die voor een eetlepel wordt gebruikt is altijd 15 ml, die van een theelepel 5 ml. Een enkele maal zie je in recepten van Engelse oorsprong ook nog wel de aanduiding dessertlepel; die is officieel 10 ml.
Dat is dus niet zo. Een theelepel (tl), in het Engels teaspoon (tsp), is een vaste maat: 4,9 ml. Een eetlepel (el), Engels tablespoon (tbsp), is 14,8 ml. Daar heb je hele handige maatlepeltjes voor.
Voor 1 theelepel baking soda, moet je 3 theelepels bakpoeder gebruiken en als er in het recept om azijn of een zuur wordt gevraagd, kun je dit weglaten aangezien zuren al verwerkt zijn in bakpoeder. Andersom geldt dat voor elke theelepel bakpoeder, je 1/3 theelepel baking soda moet gebruiken.
– één theelepel natriumbicarbonaat weegt 2 gram. – een halve theelepel weegt 1 gram.
We zetten de meest gebruikte maateenheden op een rij. Ook handig om te weten: een theelepel is 5 milliliter en een eetlepel 15 milliliter. Een eetlepel staat dus gelijk aan 3 theelepels.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Een eetlepel is bestek, meestal gemaakt van metaal. Als tafelbestek wordt hij meestal tafellepel of soeplepel genoemd. Een tafellepel is groter dan een dessertlepel, maar heeft dezelfde vorm.
Een theelepel suiker staat gelijk aan vier gram suiker.
Om precies te zijn, 4.2 gram is gelijk aan een theelepel.
Eetlepels worden voornamelijk gebruikt als servies voor kommen die in het midden van de tafel worden geplaatst. Een soeplepel heeft een bredere en diepere ovaalvormige kom dan een eetlepel, zodat deze meer vloeistof kan bevatten. Het heeft een vergelijkbare algehele vorm.
Terwijl een afgestreken theelepel suiker ongeveer 4.2 gram weegt, weegt een afgestreken theelepel zout over 6 grammen.
Baksoda – of baking soda – heeft een sterkere werking dan bakpoeder en wordt gebruikt om gebak beter te doen rijzen. Als baksoda in aanraking komt met bepaalde zuren zoals azijn, cacao, citroensap of yoghurt, ontstaan er belletjes die het gebak luchtiger maken.
Kun je baking soda vervangen door bakpoeder? Het kan, alleen wordt het eindresultaat vaak wel net iets anders. Ga uit van 3 keer de hoeveelheid bakpoeder als je het wilt vervangen.
Ja dat kan. Let er dan wel op dat je de volgende verhoudingen gebruikt: 1 theelepel baking soda staat gelijk aan 3 theelepels bakpoeder. En wanneer je bakpoeder gebruikt in plaats van bakingsoda hoef je geen zuur ingrediënt apart meer toe toevoegen.
1 teaspoon = 5 ml.
Bakpoeder en baking soda worden meestal afgemeten in tbsp (tablespoon, dus eetlepel) of tsp (teaspoon, dus theelepel). Ook daarvan zijn setjes te koop. Toch afwegen? 1 eetlepel is ongeveer 18 gram, 1 theelepel is 6 gram en 1/2 theelepel dus 3 gram.
Het beste antwoord. Zoals aangegeven is een eetlepel in een recept een afgestreken etlepel. Maar dan krijg je en discussie over hoe groot de eetlepel dan moet zijn. Wat ik zelf handig vind is een setje maatlepels.
Een maatlepel is een lepel die precies de maat heeft van afmetingen die vaak worden gebruikt in recepten. Denk hierbij aan 1/4, 1/2 of 1 theelepel en 1 eetlepel. Deze afmetingen worden vaak gebruikt in bakrecepten. Met een maatlepel weet je precies hoeveel van het ingrediënt je moet gebruiken.