In de Spaanse supermercado trekt bijna alles wat in de zee leeft, ingeblikt aan je voorbij. Chipirones en su tinta (baby-inktvisjes in hun eigen inkt), mejillón en escabeche (mossel in zure marinade), navajas (scheermesschelpen), berberechos (kokkels), pulpo (octopus) en ga zo door.
Algemeen gezien kan de Alcampo als goedkoopste supermarktketen van Spanje gezien worden gevolgd door de Consum en Mercadona en daarna de Lidl en Aldi gevolgd door de Carrefour.
Zoals uit dit onderzoek blijkt, is Dani Supermercados de goedkoopste keten in Spanje. Deze etablissementen zijn 64 jaar geleden opgericht in Granada en zijn alleen te vinden in de Andalusische provincies Granada, Jaén, Almería en Málaga. Dani Supermercados wordt op de voet gevolgd door het merk Tifer.
Volgens de OCU worden de winkels van Esclat, Bonpreu, BonÀrea, Hipercor en de Aldi het beste gewaardeerd. De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) houdt regelmatig onderzoeken en dit keer is het de beurt aan de supermarkten in Spanje.
Spanje is een goedkoop land wat betreft kleding, tabak en alcohol maar duur wat betreft meubels en telefonie.
Wat betreft kleding en schoeisel zit Spanje met 92,2% onder het EU-gemiddelde terwijl Nederland met 106,1% en België met 105,5% boven het EU-gemiddelde zitten. Het duurste land is Denemarken met 130,9% en het goedkoopste land is Bulgarije met 75,6%.
Spanje. Bij de Spaanse vestigingen van populaire winkelketens Zara en Mango is de kleding zo'n 10 procent goedkoper dan in Nederland. Ook bij Spaanse ketens, zoals Massimo Dutti, liggen de prijzen lager dan hier. Schoenen zijn in Spanje niet alleen goedkoper, de variatie in de winkels is ook groter.
We kunnen uit de gegevens de conclusie trekken dat in de 10 categorieën Spanje 8 keer onder het EU-gemiddelde zit en dus goedkoper is dan het gemiddelde binnen de Europese Unie + Zwitserland. Alleen in de categorieën meubels (+2,5% en communicatie (+21,5%) zit Spanje boven het EU-gemiddelde.
De kosten qua kleding, schoeisel, naschoolse activiteiten, sporten en transport zijn lager in Spanje dan in Nederland. Het is niet zo dat het bijna gratis is. Wij wonen in de buurt van een outlet en wij kunnen zo goedkoop kwalitatief goede kleding scoren.
Bekende modeketens zoals Zara, Bershka, Mango en Pull & Bear zijn doorgaans veel goedkoper in Spanje dan elders in Europa. Ook bij low cost kledingmerken zoals Primark, Shana en Lefties kun je veel kopen voor weinig geld.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Drogisterijen zoals het Kruidvat zijn in Spanje en Frankrijk niet bekend en er is een groot gat tussen de supermarkt en de apotheek, aldus een woordvoerder van Kruidvat. In Spanje heeft men wel de Clarel winkels, de oude Schlecker formule.
Kruidvat is niet de eerste oer-Hollandse winkel met een vestiging in Spanje. Zo heeft de Hema (door Spanjaarden uitgesproken als 'Gema') vier filialen in Barcelona en vijf in Madrid. Kruidvat telt in totaal meer dan 1200 winkels in Nederland, België en Frankrijk.
De prijzen in Spanje variëren aanzienlijk per regio
De Balearen staan bovenaan, met een gemiddelde prijs van 331 euro, gevolgd door Baskenland met 300 euro en op de derde plaats Catalonië met een prijs van 207 euro. Iets goedkoper is Andalusië met 177 euro en de regio Valencia met 176 euro.
Bovendien zijn de prijzen van het parfum in een Spaanse delicatessenwinkel vaak lager dan in een gewone parfumerie. Je kunt dus geld besparen door je parfum in een Spaanse delicatessenwinkel te kopen.
De zonnebrandcrème van Garnier Delial Sensitive Advanced Bruma Antiarena kwam als beste uit de analyse van OCU en de Cien Sun Spray Solar Infantil van de Lidl is de beste wat betreft prijs-kwaliteit-verhouding.
Kosten voor eten en drinken
In Spanje weten ze hoe je moet genieten van het leven. Maar wat kost allemaal? Maaltijden in Spanje kosten gemiddeld zo'n €10-15 per persoon. Tapas, kleine schotels die meestal met drankjes worden geserveerd, kosten over het algemeen tussen de €3-5 per stuk.
In Spanje kost een pakje sigaretten gemiddeld 4,53 euro wat betekent dat iemand die elke dag een pakje rookt maandelijks 135,90 euro kwijt is aan zijn sigaretten. Dat lijkt veel geld maar vergeleken met andere EU-landen is dat weinig.
Soorten brood
Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en bruin brood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Etenstijd. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.