Je kindje kan direct vanaf de geboorte in een ledikant slapen tot ongeveer zo'n 3 jaar. Je kunt er dus voor kiezen om de stap 'wieg' over te slaan en je kindje direct vanaf de geboorte in het ledikant te laten slapen. Toch wordt er in praktijk vaak eerst voor wieg gekozen én later voor een ledikant.
Je baby bij jou in bed laten slapen wordt afgeraden vanwege de kans op verstikking en wiegendood. Of je baby nou slaapt in een wieg, een co-sleeper, de box, een autostoeltje, de kinderwagen, een draagzak: volg je gevoel, maar gebruik ook je verstand.
Ledikant – BabyUitzet
In een ledikant kan een kind tot 3-4 jaar slapen. Als je kindje minder dan 20 cm ruimte overhoudt in de lengte, dan is het tijd voor een groter bed. Als je het baby ledikant lang wilt gebruiken is het handig om een ledikant te kopen waarvan de zijwanden neergeklapt kunnen worden.
In de eerste paar maanden kan je baby in een eigen wiegje of bedje slapen op jouw slaapkamer. Vanaf ongeveer 4 tot 6 maanden kan je baby wennen aan zijn of haar eigen kamer. Leg je baby de eerste 4 maanden niet bij jou in bed. Dit wordt afgeraden vanwege de veiligheid.
Geen geschikt alternatief. VeiligheidNL adviseert om een baby te slapen te leggen in een eigen wieg of bedje. De baby box is volgens hen geen alternatief. Er zijn namelijk een aantal zorgpunten bij het gebruik van de doos als slaapplek voor je baby.
In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer. Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden.
Dit is meestal rond de leeftijd van 2,5/3 jaar. Maar het kan ook eerder, want misschien is jouw kindje wel eerder klaar voor een peuterbed. Wanneer je kind bijvoorbeeld uit zijn of haar ledikant wil klimmen of het juist interessant vindt om in een groter bed te gaan slapen.
Een co-sleeper is een veilig slaapplaats voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van co-sleeper naar ledikant. Een co-sleeper is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten.
Als je je baby in bed legt, kan er nog een vuist tussen zijn voetjes en het voeteneinde. Zorg er wel voor dat hij zijn benen nog kan strekken. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Het laken mag goed strak, let er op dat het matras vlak ligt en niet in een kuiltje.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Baby's en dreumesen kunnen angstig worden en gaan huilen als hun ouders weggaan. Dit heet scheidingsangst en dat is een normale reactie. Scheidingsangst begint meestal vanaf zes maanden en kan doorgaan tot in het derde levensjaar. Hoe lang het duurt verschilt per kind.
Over het algemeen wordt aangeraden om een baby van 3 maanden oud 14 tot 17 uur te laten slapen. Overdag doet hij of zij dan 3-5 slaapjes met een tijd van 30 minuten of 2 uur ertussen. Vroeger op de dag slapen baby's meestal vaker en in de middag en avond zijn ze wat langer wakker.
Ons advies. Onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligste plek voor een baby een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed is. Kies je voor nog meer nabijheid dan is een co-sleeper de beste oplossing.
Veel veiliger is het om te kiezen voor een wieg aan het bed, ook wel een cosleeper of aanschuifbedje genoemd. Een cosleeper wordt met een open zijde aan het ouderlijk bed vastgezet. Zo kun je altijd een oogje in het zeil houden, kun je de baby makkelijker oppakken om deze te troosten en om je baby te voeden.
Een wieg is veiliger
In een wiegje is minder ruimte om om te rollen of verstrikt te raken tussen het beddengoed. Hierdoor is het veiliger om je baby aanvankelijk in een wieg te laten slapen. Wanneer je baby kan omrollen, dien je over te stappen op een ledikant.
Als je kindje last heeft van warmtestuwing, kan een symptoom zijn dat de huid rood en vochtig is. Maar soms juist ook droog door de verdamping van transpiratie. Zorg ervoor dat je kindje afkoelt door laagjes uit te trekken en drinken te geven.
18) De Bednest is bedoeld als slaapplaats voor baby's: tot ongeveer 6 maanden, die niet meer dan 10 kg. wegen of tot het moment dat ze zich op handen en knieën beginnen op te drukken. Zodra uw kind een van deze fases bereikt, legt u het in een ander bedje.
Antwoord. Het is niet schadelijk als een van de ouders onregelmatig afwezig is, mits dat maar niet te lang duurt (niet langer dan 5 à 6 dagen van huis), en als er in ieder geval één stabiele verzorger is (in dit geval uw man) die voor continuïteit zorgt. Ook de crèche is in uw geval geen probleem.
Davies: 'Een montessori vloerbed kun je al gebruiken voor baby's. In de eerste acht weken laat je ze in een mozesmand slapen op hun bed zodat ze leren begrijpen dat dit hun plekje is. En als je kindje nog je nabijheid nodig heeft om in slaap te vallen, kun je er ook gemakkelijk even naast gaan liggen.
Met het groeiende aanbod aan slaapzakken en maten kan uw kleintje theoretisch in een slaapzak blijven slapen tot hij een jaar of vijf is.
Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.