Signal is een cross-platform versleutelde berichtenservice waarbij end-to-endversleuteling wordt toegepast op audiogesprekken en tekstberichten. Signal wordt gezien als een van de meest veilige berichtenapps op de markt. Signal is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-besturingssystemen.
Signal: welke berichtenapp is het veiligst? Van de twee diensten WhatsApp en Signal wint Signal het ruimschoots als veiligste berichtendienst. Beide gebruiken end-to-end encryptie van berichten, maar Signal biedt meer privacy voor metadata en deelt geen gegevens met derden.
Daarnaast kunnen op Telegram grote groepen worden aangemaakt met 200.000 deelnemers. De versleutelde berichten die via de geheime chat worden verstuurd kunnen bovendien niet afgeluisterd worden door bijvoorbeeld te politie.
Hoe veilig app jij? WhatsApp is automatisch al behoorlijk veilig. De app verstuurt chatberichten namelijk via end-to-end-encryptie. Het komt erop neer dat berichten standaard versleuteld worden en alleen jij en de ontvanger de sleutel hebben (en de inhoud dus kunnen zien).
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.
Inmiddels is duidelijk dat de politie door de kroongetuige verwijderde chatgesprekken heeft kunnen terughalen.
Kan politie je telefoon aftappen? Ja, de politie heeft deze bevoegdheid, maar moet hiertoe wel toestemming hebben gekregen van de rechter-commissaris. Daarnaast moet het gaan om een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer, en moet het ter bescherming zijn van de rechtsorde.
Enkele voorbeelden: de batterij loopt snel leeg zonder dat je het toestel gebruikt, er is hoog datagebruik, je krijgt notificaties die je niet verwacht, het toestel voelt heet aan, het herstart op onverwachte momenten, enz. Staan er onbekende apps of programma's op je toestel? Bekijk de lijst van apps op je telefoon.
Telegram wordt gezien als een veiliger alternatief voor WhatsApp en wordt daardoor steeds vaker gebruikt. De populaire chatdienst heeft een laagdrempelig karakter. Dit is volgens KPN Security de oorzaak van de criminele activiteiten op de chatdienst.
Zelfs Signal zelf kan de berichten die zijn gebruikers versturen niet meelezen. Dat maakt het voor politie en federale inlichtingendiensten bijzonder moeilijk om mogelijk verdachte groeperingen en extreme berichten te onderscheppen.
Dankzij end-to-end versleuteling zijn je berichten, foto's, video's, spraakberichten, documenten, statusupdates en oproepen veilig en kunnen ze niet in verkeerde handen vallen. WhatsApp gebruikt end-to-end versleuteling wanneer je chat met een andere persoon via WhatsApp Messenger.
Het kan zijn dat je in gesprek bent met anderen en dan heeft WhatsApp geen voorrang op het gesprek. Daarom is het ook onbeleefd tussendoor berichten te lezen in aanwezigheid van anderen. Soms kan je niet meteen reageren, omdat je tijd nodig hebt om niet te vluchtig op een bericht te reageren.
Onopgemerkt appen
Als je onopgemerkt of vertrouwelijk wil appen is Whatsapp dus niet echt ideaal. Daar is de app Telegram geschikter voor. Die kan je namelijk vergrendelen met een wachtwoord en vingerafdruk.
Een Android-toestel kan geïnfecteerd raken met verschillende soorten malware, zoals spyware, ransomware, adware en rootkits. Deze malware kan op je apparaat terechtkomen via verdachte linkjes in SMS- en chatberichten, via kwaadaardige apps, kwetsbaarheden in de software van Android of via Bluetooth.
Apps verbergen met Android-instellingen
Open de instellingen van uw telefoon. Navigeer naar "Startscherm". Zoek naar "Verberg apps". Klik daarop en tik vervolgens op de apps die u wilt verbergen.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.
Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
De Nokia 8210 stamt uit 1999, heeft geen WiFi, Bluetooth of near field-verbinding, waardoor niemand je kan volgen. Wel zit er infrarood op, waardoor je vliegensvlug al je contacten over kan zetten naar een ander toestel.
WhatsApp heeft geen ingebouwde prullenbak, zoals je bijvoorbeeld op een computer wél hebt. Dit betekent dus ook dat er geen mogelijkheid is om individuele verwijderde chats terug te halen. Apps die pretenderen dit wel te kunnen moet je vermijden.
Dit werkt zo: Heb je een verwijderd bericht ontvangen, verwijder Whatsapp dan van je telefoon. Installeer de app opnieuw, zodat je de vraag krijgt of je chats wilt herstellen via de reservekopie. Klik op 'ja', en je zult zien dat je alle verwijderde berichten te zien krijgt.
Berichtendienst WhatsApp verwijdert verstuurde berichten direct van zijn servers, nadat ze zijn afgeleverd bij de juiste persoon. Slaagt WhatsApp er niet in om het bericht direct bij de juiste ontvanger te krijgen, dan blijft hij hooguit dertig dagen op de servers staan.