Een babynestje kost tussen de € 30 en € 120. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, met allerlei printjes, materialen en uitvoeringen.
Sommige fabrikanten beweren dat baby's veilig kunnen slapen in een babynestje in het ouderlijk bed, in de box en soms ook op de bank. Maar let op: een babynestje is per definitie geen veilige slaapplek. De veiligheid van babynestjes is niet aangetoond.
Het gebruik van een babynestje in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant wordt door VeiligheidNL afgeraden. De reden hiervoor zijn de zachte opstaande randen: zodra een baby kan omrollen zou hij met zijn gezicht tegen dit kussenachtige materiaal aan kunnen komen, waardoor hij niet meer goed kan ademen.
Leg het babynestje altijd op een vlakke ondergrond. Leg je baby er op zijn rug in met de voetjes bij het openingsgedeelte. Houd je baby altijd in de gaten als je een babynestje gebruikt. Leg je baby er alleen in om te spelen of als rustplekje, wil je baby slapen, leg je baby dan in de wieg.
Helaas wordt het babynestje vaak verkocht als een veilige slaapplek. Maar dat is het niet. De zachte randen zijn gevaarlijk. Een baby die zich opzij draait, kan met de mond en neus tegen deze zachte rand aankomen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Zodra je kindje is geboren, mag hij al in de box. De box is een veilige plek voor je baby om in te spelen, slapen of even rustig te zitten. Laat hem er echter niet te lang in liggen, maximaal een uur en bouw dit rustig op.
Alle babynestjes worden gemaakt van Oeko-Tex gecertificeerde stoffen. Dit kan wafelkatoen, fleece of katoen zijn, maar ze hebben allemaal een certificering.
Wassen met de hand of op 30 graden in de wasmachine. Het liefst met lage toeren centrifugeren. Het nestje is niet geschikt voor de wasdroger. Het babynestje laten drogen aan de lucht.
Als je samen met je baby in een bed slaapt, is het belangrijk om goed te letten op onder andere de temperatuur in de slaapkamer en het bedmateriaal als matras en kussens. Zorg voor een stevige matras. Een zachte matras en een waterbed zijn niet geschikt. Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen.
Het engelennest is ontworpen als een kleine slaapzak met een kap om het hoofd van het kind te beschermen. Het opent wijd met een rits om de installatie van de baby te vergemakkelijken.
Sommige baby beginnen hier al mee rond 4 maanden, maar de meeste baby's leren het omrollen als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Vaak rolt hij eerst van zijn buik naar zijn rug. Het kost je baby namelijk meer kracht om van zijn rug naar zijn buik te rollen.
Wat kost een wieg
Voor iedere portemonnee is er een wieg te vinden. Je kunt al een wiegje aanschaffen voor rond de 60 euro. Daarnaast zijn er diverse andere modellen oplopend in prijs tot de meest luxe exemplaren van rond de 400 euro. Hou ook rekening met de kosten voor het matras en het beddengoed.
Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon. Deze kun je om het kindje doen om hem veilig op zijn rug te laten liggen.
Benodigdheden. Koord of lint minimaal 160 cm.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Voordelen rooming-in
Rooming-in zou de kans op wiegendood dan ook aanzienlijk verminderen, bleek uit meerdere onderzoeken. Ouders krijgen daarom steeds vaker het advies om hun baby de eerste zes maanden op hun kamer te laten slapen.
Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.
Ook merk je door de draagzak sneller of je baby in slaap valt en kun je hem of haar op tijd in bed leggen. Óf je laat je kindje lekker bij jou in de draagdoek slapen! Uit onderzoek blijkt dat baby´s die gedragen worden niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook langer slapen.
Oververmoeidheid herkennen
Wrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Veel oververmoeide baby's komen lastig in slaap.
Extra regels honden en katten
Als u honden of katten fokt, houdt u zich aan de regels hierboven. En aan deze extra regels: Een hond mag binnen 12 maanden maximaal 1 nest krijgen. Een kat mag binnen 12 maanden maximaal 2 nesten krijgen.
Zo is het voor een kleine hond eerder normaal om maar 1 puppy per nestje te hebben, hoewel het bij kleine honden ook wel vaak genoeg gebeurd dat ze tot wel 4 puppy's per keer krijgen. Voor een middelgrote hond telt een normaal nestje 6 tot 8 puppy's, maar soms ook meer.