De bisfosfonaten alendroninezuur (tablet of drank )en risedroninezuur (tablet) zijn de middelen van eerste keus. Bij osteoporose is de botafbraak vaak verhoogd; bisfosfonaten remmen de verhoogde botafbraak, hetgeen kan leiden tot een toename van de botmineraaldichtheid.
In het kort. Als u meer kans heeft om een bot te breken, krijgt u vitamine D en kalk (als u te weinig melkproducten gebruikt). Bij veel botontkalking of een ingezakte wervel krijgt u soms ook de medicijnen alendronaat of risedronaat.
Kies voor de behandeling van osteoporose in eerste instantie uit de bisfosfonaten alendroninezuur en risedroninezuur in combinatie met colecalciferol (vitamine D3) en, afhankelijk van de dagelijkse inname van de patiënt, calcium.
Bij de behandeling van osteoporose wordt meestal gestart met bisfosfonaten. Dit zijn medicijnen die aan botweefsel hechten en hierdoor de botafbraak remmen. Als patiënten bisfosfonaten (bijv: Alendroninezuur of Risedroninezuur) niet verdragen of hier onvoldoende op reageren, kan Denosumab een goed alternatief zijn.
Ook pijnklachten in de onderrug die niet een duidelijke oorzaak hebben kunnen wijzen op osteoporose. En als je behoort tot een groep die extra risico loopt om osteoporose te krijgen, is dat ook een waarschuwingssignaal.
Stop met roken en drink minder alcohol
Roken tast de gezondheid van uw botten aan. Het verhoogt de snelheid waarmee u botmassa verliest, waardoor u eerder osteoporose krijgt. Veel alcohol drinken kan het vermogen van het lichaam om normale, gezonde botten te behouden, beïnvloeden.
Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen? Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren.
Als u stopt met het nemen van dit medicijn
Het is belangrijk dat u dit medicijn blijft innemen zolang uw arts het medicijn voorschrijft. Omdat het niet bekend is hoe lang u dit medicijn moet innemen, moet u regelmatig met uw arts overleggen of alendronaat nog steeds goed voor u is.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.
Waarom u zou kunnen stoppen: Het is niet zeker of bisfosfonaten u na 5 jaar nog beschermen tegen het breken van botten. Hoe langer u ze gebruikt, hoe groter het risico op ernstige bijwerkingen, zoals kaakontsteking (met afsterven van kaakbot) en slokdarmkanker. Deze bijwerkingen komen bijna nooit voor.
Behandeling met medicijnen om de botafbraak te remmen, bijvoorbeeld met orale bisfosfonaten alendronaat of risedronaat (eerste keuzemiddelen in richtlijnen), intraveneuze bisfosfonaten (zoledronaat), denosumab (onderhuidse injectie) of strontiumranelaat of raloxifeen (tweede keuze middelen).
Als u gaat liggen, kan dit medicijn achterblijven in de slokdarm, waardoor de slokdarm kan gaan ontsteken. U kunt het beste alendroninezuur 's ochtends innemen als u nog niet heeft gegeten. Uw maag neemt het medicijn dan het best op.
Denosumab is een medicijn dat wordt gebruikt om osteoporose behandelen. Met denosumab worden uw botten sterker en remt u de botafbraak en het inzakken van de wervels.
Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.
Meestal krijgt u het bisfosfonaat zoledroninezuur (Zometa®) voorgeschreven. U krijgt zoledroninezuur toegediend via een infuus. De toediening van het medicijn duurt 15 minuten. In totaal neemt de behandeling maximaal een uur in beslag.
Osteoporose & ernstige osteoporose
De toenemende kromming van de wervelkolom, bekend als weduwebult, kan ook het gevolg zijn van osteoporose. Net als wervels die onstabieler worden en breken bij weinig (in)spanning. Ook een inzakkende en korter wordende wervelkolom duidt op ernstige osteoporose.
Bij osteoporose (botontkalking) worden de botten brozer. Uw botten worden minder sterk waardoor ze eerder breken. Osteoporose zelf geeft geen klachten. U merkt vaak pas dat u osteoporose heeft als u, spontaan, of na een relatief klein ongeluk, een bot breekt.
Omdat uw botten brozer en minder sterk worden, kunnen uw botten normale belasting niet meer opvangen. U kunt dan eerder een botbreuk krijgen. De meest voorkomende botbreuken door osteoporose zijn botbreuken van de heup, pols en wervels, vaak na een niet eens zo ernstige val.
De kans op een wervelbreuk, een gebroken heup en andere botbreuken verminderen sterk. Deze medicatie is er als tablet of een drankje (beide 1x per week). De behandelperiode is in eerste instantie 5 jaar.
Alendroninezuur Aurobindo is een tablet die de werkzame stof alendroninezuur bevat (meestal alendronaat genoemd) en behoort tot een groep geneesmiddelen die bisfosfonaten worden genoemd. Deze groep is op niet-hormonale basis.
Voor stevige botten is bewegen waarbij uw benen en voeten uw lichaamsgewicht dragen, het beste. Touwtje springen, hardlopen en wandelen hebben bijvoorbeeld meer effect dan fietsen en zwemmen. Bewegen is niet alleen goed om uw botten stevig te maken en te houden, maar ook om uw spieren te trainen.
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen.
Osteoporose komt meestal pas aan het licht als je spontaan of door een val iets breekt. Als je je pols breekt, heb je pijn als gevolg van de breuk. Die pijn gaat meestal snel weer over. Als er sprake is van een wervelbreuk (wervelfractuur, wervelinzakking), kan de pijn hevig zijn.